Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 12. 15:30

A SiS a grafikus-chip piac 15 százalékára tör

[Digi Times] A grafikus kártyák piaca egyre csökken, és a nagy chipgyártók és kártyagyártók egyre inkább az outsourcing felé fordulnak. A tajvani SiS szerint a bérgyártásban előállított videokártyák aránya tavaly a teljes piac 50 százalékát tette ki, és ez idén 70 százalék fölé növekszik. A SiS idén a globális grafikus-chip piac 15 százalékát szeretné megszerezni.

2001 első negyedévében a grafikus chipek eladásai a SiS bevételének 10 százalékát tették ki. A vállalat multimédia részlegének igazgatója, Thomas Tsui szerint egyre több alaplap tartalmaz valamiféle grafikus magot, ezért egyre csökken a grafikus kártyák piaca. Tsui véleménye szerint a nagy kártyagyártók egymással versenyezve fogják a gyártást tajvani vállalatokkal végeztetni.

Tsui szerint tavaly a világon eladott grafikus kártyák 50-60 százaléka készült Tajvanon, és az amerikai kártyagyártók idén egyre nagyobb arányban dolgoztatnak majd a távol-keleti cégekkel. 2001-ben a tajvani videokártyák tehetik ki a globális piac 70 százalékát is.

A tajvani videokártyagyártók közül eddig a Prolink Microsystems, a Chaintech Computer és a Gainward kezdte meg a SiS315 chipes grafikus kártyák gyártását. A DRAM árak váltakozása igen nagy hatást gyakorol a videokártyák piacára, és a tajvani gyártók könnyebben tudnak alkalmazkodni ehhez - véli Tsui. A SiS ezt kihasználva szeretné megkaparintani a grafikus chipek piacának 15 százalékát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról