Szerző: roberto

2001. június 26. 11:12

Parazita vagy szimbionta? Változik a Caldera OpenLinux Workstation 3.1 licencelése

[LinuxToday, ZDNet] A Caldera megváltoztatta az OpenLinux Workstation licencfeltételeit. Az új, 3.1-es verziót minden telepített rendszerre licencelni kell majd. A cég minden egyes eladott rendszerét licenchitelesítő tanúsítvánnyal (COLA) fogja ellátni, és minden egyes vásárlójuktól elvárják, hogy telepített OpenLinux rendszereik rendelkezzenek ilyen tanúsítvánnyal. A Caldera OpenLinux Workstation 3.1 a hónap végén kerül forgalomba.

Caldera[LinuxToday, ZDNet] A Caldera megváltoztatta az OpenLinux Workstation licencfeltételeit. Az új, 3.1-es verziót minden telepített rendszerre licencelni kell majd. A cég minden egyes eladott rendszerét licenchitelesítő tanúsítvánnyal (COLA) fogja ellátni, és minden egyes vásárlójuktól elvárják, hogy telepített OpenLinux rendszereik rendelkezzenek ilyen tanúsítvánnyal. A Caldera OpenLinux Workstation 3.1 a hónap végén kerül forgalomba.

A Caldera elismeri, hogy az OpenLinux tartalmazza a Linux kernelt és több, a Caldera szerint "nyílt forrású" szoftvert (amelyek valójában GPL-es szabad szoftverek), de a rendszer rengeteg, elég vegyes licencelésű programból áll, ezek közt vannak a Caldera saját védjegyzett szoftverei is.

További érdekesség, hogy a Caldera vezetője, Ransom Love, és a szabad szoftverek mozgalmának elindítója, Richard M. Stallman kölcsönös ellenszenvükről tettek tanúbizonyságot az elmúlt hónapban. Stallman a májusban tartott New York-i előadása utáni sajtótájékoztatón a szabad szoftvereken élősködő parazitának nevezte Ransom Love-ot, aki épp tegnap nyilatkozott e kérdésben, ő sokkal inkább szimbiontaként definiálná magát, hiszen rengeteg pénzt és munkát fektetett a Linuxba.

Az ügy minden valószínűség szerint nagy port fog kavarni, a Caldera népszerű disztribúció az Egyesült Államokban. A magyar felhasználókat egyébként nem fogja érzékenyen érinteni a dolog, nálunk nem túl elterjedt a Caldera OpenLinux, mi továbbra is a kultúrtörténetünk során rendkívül meghatározó német mintát követjük, itthon a SuSE a legnagyobb példányszámban eladott disztribúció.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról