:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 14. 11:53

A felhasználók után kémkedik a Creative Labs titokban feltelepülő szoftvere?

Egyes felhasználók kémkedéssel vádolják a Creative Labs-ot, a népszerű hangkártyák és digitális audiolejátszók gyártóját.

A ellenséges indulatokat egy newsupd.exe nevű program váltotta ki, amely a legtöbb Creative termék csomagjában megtalálható. A felhasználók arról panaszkodnak, hogy az említett szoftver az engedélyük nélkül kapcsolódik az internete és titkos üzeneteket vált a Creative szerverével.

A vállalat szerint nincs ok az aggodalomra, ugyanis a kérdéses program funkciója mindössze annyi, hogy értesítse a felhasználókat az esetlegesen elérhető szoftverfrissítésekről. A panaszosok főként azt kifogásolják, hogy a newsupd.exe kérdés nélkül települ fel a számítógépekre.

A frissítések automatikus figyelése nem újdonság. Azonban a Creative programja egyáltalán nem tájékoztatja a felhasználókat jelenlétéről és működésének céljáról. A vállalat elismerte a hibát és ígéri, hogy a szofter jövőben megjelenő verziói orvosolják a gondot.

A vásárlók főként azért dühösek, mert akkor szereznek tudomást a program létezéséről, amikor a vírusirtójuk vagy tűzfal-programjuk figyelmezeti őket egy olyan szoftver jelenlétére, amely el akarja érni az internetet. Egyes felhasználóknál a newsups.exe megmagyarázhatatlan rendszerleállásokat és fagyásokat is okozott.

"Ez nem egy akárhonnan letöltött shareware alkalmazás, hanem egy törvényesnek látszó cég törvényesen megvásárolt programja, amely kémprogramot is telepít a hardvermeghajtók mellé. Ez a felhasználói bizalom nyílt elárulása" - írja egy indulatos felhasználó.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.