Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 14. 11:53

A felhasználók után kémkedik a Creative Labs titokban feltelepülő szoftvere?

Egyes felhasználók kémkedéssel vádolják a Creative Labs-ot, a népszerű hangkártyák és digitális audiolejátszók gyártóját.

A ellenséges indulatokat egy newsupd.exe nevű program váltotta ki, amely a legtöbb Creative termék csomagjában megtalálható. A felhasználók arról panaszkodnak, hogy az említett szoftver az engedélyük nélkül kapcsolódik az internete és titkos üzeneteket vált a Creative szerverével.

A vállalat szerint nincs ok az aggodalomra, ugyanis a kérdéses program funkciója mindössze annyi, hogy értesítse a felhasználókat az esetlegesen elérhető szoftverfrissítésekről. A panaszosok főként azt kifogásolják, hogy a newsupd.exe kérdés nélkül települ fel a számítógépekre.

A frissítések automatikus figyelése nem újdonság. Azonban a Creative programja egyáltalán nem tájékoztatja a felhasználókat jelenlétéről és működésének céljáról. A vállalat elismerte a hibát és ígéri, hogy a szofter jövőben megjelenő verziói orvosolják a gondot.

A vásárlók főként azért dühösek, mert akkor szereznek tudomást a program létezéséről, amikor a vírusirtójuk vagy tűzfal-programjuk figyelmezeti őket egy olyan szoftver jelenlétére, amely el akarja érni az internetet. Egyes felhasználóknál a newsups.exe megmagyarázhatatlan rendszerleállásokat és fagyásokat is okozott.

"Ez nem egy akárhonnan letöltött shareware alkalmazás, hanem egy törvényesnek látszó cég törvényesen megvásárolt programja, amely kémprogramot is telepít a hardvermeghajtók mellé. Ez a felhasználói bizalom nyílt elárulása" - írja egy indulatos felhasználó.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.