Szerző: roberto

2001. június 6. 20:47

A World Wide Web Consortium kiadta a legfrissebb HTML-ajánlást, az XHTML 1.1-et

[W3C] A World Wide Web Consortium bejelentette az Extensible HyperText Markup Language (XHTML) 1.1-es verzióját . Az XHTML történetének első lépése a HTML 4 -es verziójának XML-alapokra helyezése, az előző, 1.0-ás XHTML-ajánlás volt. A következő lépés a leírónyelv elemeinek és attribútumainak a modularizációja volt a Modularization of XHTML irányelvei alapján. A néhány hónapja megjelent XHTML Basic ajánlás már a modulok egy meglehetősen szűk csoportjára épített, a végeredmény valami HTML 2.0-szerű dolog lett, mobil eszközökre kihegyezve.

[W3C] A World Wide Web Consortium bejelentette az Extensible HyperText Markup Language (XHTML) 1.1-es verzióját. Az XHTML történetének első lépése a HTML 4-es verziójának XML-alapokra helyezése, az előző, 1.0-ás XHTML-ajánlás volt. A következő lépés a leírónyelv elemeinek és attribútumainak a modularizációja volt a Modularization of XHTML irányelvei alapján. A néhány hónapja megjelent XHTML Basic ajánlás már a modulok egy meglehetősen szűk csoportjára épített, a végeredmény valami HTML 2.0-szerű dolog lett, mobil eszközökre kihegyezve.

A mostani friss ajánlás szintén moduláris szemléletű, bár sokkal szélesebb körű felhasználásra tervezték: a legtöbb Internetes tartalom jövőbeni intencionált leírónyelvét bocsátotta útjára a konzorcium. Az XHTML 1.1 jelentős újdonsága, hogy az utóbbi évek HTML-ajánlásaiban szereplő Frameset és Transitional dokumentumtípusokat elhagyták, pontosabban ezek már csak bővítőmodulokon keresztül érhetők el, az új XHTML alapja az XHTML 1.0 Strict dokumentumtípus. A váltás azt jelenti a hétköznapi felhasználók számára, hogy minden eddiginél nagyobb szerepet kapnak a stíluslap-technológiák --például a CSS-- a következő generációs HTML dokumentumokban, és az eddig kerülendőként feltüntetett leírónyelvi elemeket valóban érdemes lesz ezután elkerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról