Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 1. 11:18

Az ATi csak chipgyártóként lesz jelen a kiskereskedelmi piacon

A kanadai ATi a jövő heti Computex kiállításon ismerteti majd annak a programnak a részleteit, amelynek keretében a cég grafikus chipjeit más videokártyagyártók is felhasználhatják termékeikben.

Az ATi eddig gyakorlatilag kizárólagos jelleggel épített videokártyákat a saját chipjeire, de mivel az utóbbi időben a cég egyre nagyobb piaci részesedést veszít az NVIDIA-val szemben, át kell alakítania üzleti modelljét.

A sajtóközlemény szerint az OEM-ek számára az ATi építi majd a kártyákat, de lemond a kiskereskedelmi piacról és itt csak chipgyártóként lesz jelen. Az ATi márkajelzéssel ellátot kártyákat is más cégek építik majd. Természetesen a régebbi ATi kártyákhoz továbbra is lesz technikai és szoftveres támogatás.

A jövő héten azt is megtudhatjuk, mely gyártókkal állapodott meg az ATi. Az együttműködések első gyümölcsei valószínű a Radeon 2 chipes kártyáknál mutatkoznak majd meg.

A hírek szerint az ATi Radeon 2 chip fejlesztése a tervek szerint halad és szeptemberben keződik meg a lapkák sorozatgyártása. A 0,15 mikronos csíkszélességgel készülő Radeon 2 chipek 4 pipeline-t tartalmaznak és 250 MHz-en működnek. A Radeon 2 egy teljes értékű DirectX 8 gyorsító chip, amely támogatja a nemrégiben bejelentett TRUFORM technológiát és a többmonitoros kiépítést is.

A Radeon 2 bejelentésekor valószínű már kész lesz a chip "butított" verziója is, amely alacsonyabb órajelen működik és csak 2 pipeline-t tartalmaz.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.