Szerző: Vörös Péter

2001. június 25. 11:17

A Transmeta a TSMC-t választotta új chipjeinek gyártásához

[CNET, EB News] A Transmeta a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.-t (TSMC) választotta új generációs, TM5800 ill. TM5500 processzorainak gyártásához, ezzel egyre jobban átbillen a Transmeta processzor gyártásának hangsúlya az IBM-ről a TSMC-re.

Februárban már jelentettük azt, hogy véget ért az IBM kizárólagossága a Transmeta processzorok gyártása terén, mivel a TSMC is megkezdte a Transmeta chipek előállítását. A Transmeta (amelyben az IBM részvényes) így magyarázta a legutóbbi döntést: "Több tényező együttes megléte miatt döntöttünk így. Megvizsgáltuk az időzítést, a kapacitást, az árat és a földrajzi változatosságot" - mondta a cég szóvivője.

Elemzők szerint azonban arról van szó, hogy a Transmeta azért választotta a TSMC-t, mivel a cég olcsóbban kínálta a 0,13 mikronos technológiát, mint az IBM. Brian Alger, a Pacific Growth Equities egyik elemzője szerint "az IBM közismert arról, hogy nagyon jó minőségű 0,13 mikronos gyára van, csakhogy ez egy igen drága gyár és nem lett volna elegendő kapacitás a Transmeta számára ... Ez azt jelenti-e, hogy a cég teljesen otthagyja az IBM-et? Nem hiszem, de azt elképzelhetőnek tartom, hogy a TSMC lesz egy idő múlva a Transmeta elsődleges chipgyártó partnere".

A Transmeta Crusoe TM5800-as processzor hivatalos bemutatója az e heti TechX NY szakkiállításon esedékes, a processzor sebessége 800 MHz lesz és (amint már fent említettük) 0,13 mikronos technológiával készül. A bemutatóra már február óta vár a világ, hiszen már akkor bejelentette a Transmeta, hogy gyártási megállapodást kötött a TSMC-vel, a világ legnagyobb, kizárólag chipgyártással foglalkozó cégével. A Transmeta jelenleg is piacon lévő Crusoe TM 5600 processzorát, amelynek jelenlegi maximális órajele 667 MHz, továbbra is az IBM fogja gyártani.

Az IBM-től való eltávolodás azonban jogi gondokat is okozhat a Transmeta számára. A Transmeta processzorok ún. code-morphing szoftvert használnak az Intel x86 utasításkészletre írt programok futtatásához. Az IBM-nek van x86 licenc szerződése az Intellel - a "TSMC-nek viszont nincs bejelentett licence az Intellel" - közölte Chuck Mulloy, az Intel szóvivője. Arra a kérdésre, hogy vajon fog-e perelni az Intel, Mulloy annyit mondott, hogy "mi soha nem fűzünk megjegyzést jogi stratégiánkhoz".

A Transmeta részvényárfolyama pénteken valamelyest javult a csütörtöki drasztikus zuhanáshoz képest, a cég részvényárfolyama 0,40$-ral (7,46%-kal) 5,76$-ra emelkedett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról