Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 20. 12:32

A VIA óvatosságra inti az alaplapgyártókat a P4X266 chipkészlettel kapcsolatban

[Digi Times] A VIA a Computex kiállításon mutatta be a Pentium 4 processzorokat és DDR SDRAM-ot támogató alaplapi chipkészletét, a P4X266-ot.

A tajvani chipgyártó szerint a lapkakészlet fejlesztése és tesztelése a tervezettnél jobban halad, és nem kizárt, hogy az eredetileg augusztusra tervezett sorozatgyártást is hamarabb elkezdhetik.

A P4X266 körüli felhajtás legfontosabb oka, hogy a gyártó VIA nem rendelkezik az Intel szükséges engedélyével és licencével. Ezért a tajvani cég rettenetesen óvatosan kezeli a P4X266 problémáját, és az alaplapgyártókat is szigorú titoktartásra kérte. A P4X266 chipkészletes alaplapok végső tesztelését például csak egy speciálisan erre a célra létrehozott VIA laboratóriumban végezhetik a gyártók.

Az alaplapgyártók is nagyon óvatosak, ha a P4X266 kerül szóba. A Computex kiállításon inkább kiszedték a vitrinekből a P4X266 alaplapokat, minthogy összerúgják a port a VIA-val vagy az Intellel.

A VIA szerint egyelőre még semmi jele nincs a lehetséges licenc-megállapodásnak. Bár a cég jogi osztálya szerint a P4X266 gond nélkül gyártható, a VIA-nak továbbra is célja a hivatalos Intel licenc megszerzése.

Hogy a vállalat rendelkezik-e különleges haditervvel arra az esetre, ha nem kapja meg az Intel licencét, a VIA képviselői nem válaszoltak. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy az S3 grafikuschip-gyártó egy régebbi keresztlicenc-megállapodás révén 10 évig rendelkezik az összes Intel Pentium processzor buszának licencével. A VIA tavaly vásárolta fel az S3-at, így formál jogot a Pentium 4 busz licencére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról