Szerző: Barna József

2001. június 25. 02:32

Az ALi mégsem gyárt RDRAM-ot támogató chipkészletet

[ExtremeTech] A múlt héten mi is beszámoltunk arról, hogy a tajvani DigiTimes értesülései szerint az Acer Labs. Rambus DRAM memóriát támogató Pentium 4 chipkészletet kíván megjelentetni. Időközben azonban az ALi vezetősége cáfolta, hogy a közeljövőben ilyen lapkakészlet jelenne meg.

Fred Leung, az ALi marketing igazgatója az ExtremeTech-nek adott interjújában így nyilatkozott: "Vállalatunknak birtokában vannak a szükséges Rambus-licencek, és folyamatosan vizsgáljuk a Rambus memóriák támogatásának lehetőségeit. Ám jelenleg nem tervezzük ilyen chipkészlet megjelentetését, ezért nem is szerepel az útitervünkben".

Leung véleménye szerint - amely teljes mértékben egybecseng a legnagyobb RDRAM-gyártó Samsungéval - a 4 bankos RDRAM modulok megjelenése hozhat áttörést a Rambus-gyártásban, hiszen e modulokat a jelenlegi 16 bankos modulok árának kevesebb, mint feléért lehetne előállítani. Ettől függetlenül azonban, tette hozzá Leung, a fő kérdés még mindig az, hogy a felhasználóknak szüksége van-e erre a technológiára.

Az általunk korábban közölt ALi chipset-útiterv azonban megfelel a valóságnak: azaz a cég fejleszt DDR lapkakészleteket AMD rendszerekhez csakúgy, mint Intel Tualatin és Pentium 4 processzorokhoz. Az ALi egyetlen problémája a DDR-es Pentium 4 chipkészletekkel az, hogy míg nekik - ahogy a SiS-nek is - licencdíjat kell fizetniük minden egyes chip után, addig a VIA egy rutinos huszárvágással mentesíti magát ez alól, s így jóval olcsóbban kínálhatja majd P4X266 típusjelű termékét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról