Szerző: Vörös Péter

2001. június 13. 00:23

Az AMD az év végére 30%-os piaci részesedést fog elérni a PC processzor piacon?

[Bloomberg] Wee Yep Yin, a szingapúri AMD Far East Ltd. marketing menedzsere szerint a cég jól halad afelé a kitűzött cél felé, miszerint a cég az év végére 30%-os piaci részesedést fog elérni a PC processzor piacon. Wee szerint a nemrég bemutatott notebookokba (Athlon 4) ill. munkaállomásokba/szerverekbe (Athlon MP) szánt processzorok, valamint a szerény forgalomnövekedés reménye hozzájárulnak ahhoz, hogy a cég eléri a kitűzött célt. Wee minderről az Athlon MP malajziai bemutatóján számolt be.

Wee szerint a cég forgalma enyhén növekedni fog, dacára az iparágat sújtó 15%-os csökkenésnek, bár közelebbit nem árult el ezzel kapcsolatban. Az AMD 2000-es piaci részesedése 17% volt, az idei első negyedévben ez 21%-ra nőtt. A cég forgalma 9%-kal 1,19 milliárd $-ra nőtt az előző év hasonló időszakához képest, és a vártnál nagyobb, 124,8 millió $-os nyereséget ért el, szemben az előző évben elért 189,3 millió $-os nyereséggel.

Az AMD két új Athlon processzort mutatott be a múlt héten Athlon MP néven, ezeket egy ill. kétprocesszoros munkaállomásokban és szerverekben lehet használni. Az 1,2 GHz-es Athlon MP ára 265$, az 1 GHz-es változat ára 215$. A processzor fő célpiaca a kezdő szintű szerverek, pl. webszerverek és kis ill. közepes vállalatok adatbázis szerverei, valamint erős munkaállomások animációkhoz és CAD tervezéshez. Az AMD május 15-én mutatta be Athlon 4 néven a cég laptopokba szánt processzorát.

Megj.: a címben csak azért használtam kérdőjelet, mert a múlt héten arról számoltunk be, hogy Hector Ruiz, az AMD működtetésért felelős vezérigazgatója (és leendő elnök-vezérigazgatója) kijelentette, hogy az AMD az idén tovább kívánja növelni forgalmát, de a 30%-os piaci részesedés elérését csak 2-3 év távlatában látja lehetségesnek. Ennek figyelembevételével érdemes némi kétkedéssel olvasni a mostani "hírt".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról