:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. június 25. 14:26

Az IBM bejelentette a világ leggyorsabb szilícium-tranzisztorát, amely 210 GHz-en működik

Az IBM Corporation ma bejelentette, hogy kutatói megépítették a világ leggyorsabb szilícium-tranzisztorát, amelynek alkalmazásával a chipek két év múlva elérhetik akár a 100 GHz-es órajelet is.

A tranzisztor nem csak sebessége és alacsony fogyasztása miatt kiemelkedő, hanem azért is, mert szilíciumból készült. Korábbi vélemények szerint a chipek ilyen sebességű fejlődéséhez már teljesen új, különleges alapanyagokra lett volna szükség. Az IBM kutatói rácáfoltak ezekre a véleményekre. "A szilíciumnak biztos jövője van a chipgyártásban" - hangsúlyozta Bernard Meyerson, az IBM kommunikációs kutatási és fejlesztési részlegének alelnöke.

Az új tranzisztor az IBM szilícium-germánium technológiáján alapul. A 210 GHz-es működés elérése mellett mindössze 1 milliamper áramot fogyaszt. A jelenleg elterjedt megoldásokhoz képest ez 80 százalékos gyorsulást és 50 százalékos energiamegtakarítást jelent.

Az IBM új tranzisztorának érdekessége, hogy az elektronok áramlása függőleges. A hagyományos tranzisztorokban az elektronok vízszintesen vándorolnak, és a gyorsításhoz a tranzisztort "keskenyre" kell építeni. Ez a jelenleg ismert chipgyártási technológiákkal nagyon nehéz feladat. Az IBM most bejelentett tranzisztorában az elektronok függőlegesen áramolnak, és a cég gyártási technológiájával a SiGe réteg vékonyításával könnyebben csökkenthető a tranzisztor magassága, így növelhető a teljesítménye.

Az IBM tervei szerint az új tranzisztorokat először negy teljesítményű kommunikációs chipekben fogják használni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 11:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.