:

eco@tech archívum - 2001 március

2001
március

0

A Cirrus Logic negyedéves és éves profitja messze az elemzők elvárásai alatt alakul

2001. március 30. 11:29

[EBN] A Cirrus Logic félvezetőgyártó vállalat arra figyelmeztetett, hogy a következő két negyedévében a profit várhatóan messze elmarad a korábban előrejelzett szintnél. A Cirrus Logic szerint a nyereség csökkenésének oka a felhalmozott raktárkészlet és hogy a kisebb haszonnal járó mágneses adattároló üzletág túlsúlyba kerül a cég tevékenységében.

0

Az ATi veszteségei a várakozások szerint alakultak

2001. március 29. 11:22

A grafikus chipeket, grafikus kártyákat és multimédia berendezéseket gyártó kanadai ATi tegnap tette közzé február 28-án zárult második pénzügyi negyedévére vonatkozó adatokat.

0

CeBIT: a tajvani NewSoft új multimédiás szoftvereket mutatott be

2001. március 26. 21:54

[Computex] A tajvani NewSoft Technology Corporation, amely elsősorban képszerkesztő, videoeditáló valamint OCR (Optical Character Recognition) alkalmazások fejlesztésével foglalkozik néhány új terméket vonultatott fel a hannoveri CeBIT 2001 kiállításon:

0

A Xircom Bluetooth termékekkel lép piacra

2001. március 26. 15:13

[Mmd] Az Intel leányvállalataként, valamint a mobil információ-hozzáférési megoldások vezető szállítójaként ismert Xircom a CTIA Wireless 2001 kiállítás keretében a mai napon több Bluetooth terméket is bemutatott az

0

A Micron Electronics kiszáll a PC üzletből, ezzel az egyik legnagyobb amerikai PC gyártó hagyja el a piacot

2001. március 26. 01:19

A Boise (Idaho) központú Micron Electronics azt jelentette be pénteken, hogy a vállalat kilép a PC piacról és teljes egészében Web-hosting céggé alakul át. Joel Kocher, a cég elnök-vezérigazgatója szerint egy meg nem nevezett technológiai befektető cég fogja átvenni a PC üzletágat. Ezzel egy időben a Micron Electronics megveszi az Interland Inc.-et (egy Web-hosting céget) 180 millió $-ért és a egyesült cég neve Interland lesz. A Micron HostPro Web-alapú szolgáltatásait nyújtó részlege be fog olvadni az új cégbe.

0

CeBIT: MPEG-2 videokóder és tuner a Provideótól

2001. március 24. 17:01

[Computex] Az 1989-ben alapított Provideo Multimedia egy érdekes hibridmegoldással igyekszik a CeBIT 2001 videoeditálás iránt érdeklődő látogatóinak szívét megdobogtatni. A PV356 MPEG-2 Video CODEC/Tuner Box ugyanis egy külső, a számítógéphez USB-porton keresztül csatlakoztatható TV-tuner és MPEG-tömörítő multimédiás készség. A termék a már jól bevált Philips TV-tunercsalád egyik változatával, valamint egy közelebbről meg nem nevezett MPEG-1/2 enkóder/dekóder chippel van felszerelve.

0

CeBIT: új JAZZ multimédiás termékek

2001. március 24. 16:35

[Computex] Az 1981-ben alapított JAZZ Hipster Corporation a hannoveri CeBIT 2001 kiállításon több, mint tíz új termékkel rukkolt elő (Hall 9, Stand A70/1). Ezek mindegyikének csupán felsorolása is igen nagy feladat, olvasása pedig feltehetően rendkívül unalmas lenne. Ezért csupán néhány érdekesebb terméket emelnénk ki a JAZZ palettájáról:

0

Új CD/DVD-meghajtók az MSI-től

2001. március 22. 11:09

[Computex] A Micro-Star International a multimédia piac meghódítását célzó terveinek újabb állomásaként új termékeket mutat be a CeBIT 2001 kiállításon:

0

Notebookok új generációja a PaceBlade-től

2001. március 21. 19:04

[Email] A 2000-ben Kaliforniában alapított PaceBlade Technology nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint hogy a jelenleg használatos mobil-PC architektúrát teljesen újragondolja. A cég pszichotechnikai kutatásokba kezdett annak érdekében, hogy feltárja a ma notebookjaiban rejlő hiányosságokat, és kiküszöbölje azok buktatóit. A vizsgálatok során megállapították, hogy a majdhogynem tíz éve változatlan tervezési koncepcióval készülő mobilszámítógépek megbízhatósági és célszerűségi mutatói messze vannak az optimális értékektől. Az LCD-kijelzők mechanikus csuklópántja általában hamar megrongálódik a gyakori használat során; a képernyő fatális sérüléséhez vezethet egy, a billentyűzeten felejtett toll vagy ceruza; a billentyűzetek általában nem ergonomikus kialakításúak; valamint a kijelző és a felhasználó közti túlzottan rövid távolság gerincbántalmak kialakulásához vezethet.

0

Az Intel nagykereskedelmi hálózat kiépítését tervezi Tajvanon, ezzel próbálva a szigetországbeli konkurencia előnyét ledolgozni

2001. március 21. 18:10

[Email] Minthogy a világon előállított klón-PC-k 96%-ába valamint az OEM PC-k 74%-ába tajvani gyártók alaplapjai kerülnek beépítésre, az Intel már jó ideje fontolgatja, hogy a chipkészlet-ellátás rugalmasabbá tétele érdekében nagykereskedelmi hálózatot építene ki Tajvanon. Tudniillik, a tajvani központú VIA Technologies (VIA), Silicon Integrated Systems (SiS) és Acer Laboratories Inc. (ALi) jelentős előnyben van a szilíciumvölgybeli chipóriással szemben: e gyártók ugyanis - földrajzi helyzetükből fakadóan - sokkal rugalmasabban tudják kielégíteni az alaplapgyártók igényeit. A VIA és a SiS pedig az utóbbi időszakban különféle árengedmények biztosításával elérte, hogy a Tajvanon gyártott alaplapok 66,3%-át az általuk gyártott chipkészletekkel szerelik.

0

Az Ericsson CommuniCam a mobiltelefont digitális kamerává alakítja

2001. március 21. 16:12

Az Ericsson bemutatta a világ első mobiltelefonnal használható digitális fényképezőgépét, amelyet CommuniCam-nak keresztelt el. A bejelentés szerint a CommuniCam az első az Ericsson képfeldolgozással kapcsolatos termékeinek sorában, azaz valószínű a későbbiekben további hasonló eszközök várhatók a svéd cégtől.

0

Profit-figyelmeztetést tett közzé a Quantum

2001. március 21. 09:05

A Quantum Corp. DLT és tárolórendszer csoportja kedden arra figyelmeztetett, hogy a negyedik negyedéves eredményei az információtechnológiai költések általános csökkenése miatt a várakozások alatt maradnak.

0

Az Ericsson piacra dobja Magyarországon GPRS telefonját, ami az első beépített Bluetooth-szal rendelkező készülék

2001. március 20. 19:09

[Ericsson] Hamarosan Magyarországon is kapható lesz a szingapúri CommunicAsia kiállításon bemutatott Ericsson R520-as készülék, amely az első Bluetooth-t tartalmazó háromsávos GPRS telefon. Az R520-as premierje az első lépés a továbbfejlesztett mobil internetes alkalmazások felé, amelyekre jellemző mind a GPRS, mind a nagysebességű adatátvitel (HSCSD), a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológia és a WAP. A maximális sebesség biztosítása mellett az R520-as lehetőséget nyújt a vezeték nélküli kapcsolatra a beépített Bluetooth csip segítségével. Nincs szükség tehát kábelekre a telefon és más mobileszközök (pl. kihangosító, headset), vagy akár a telefon és a számítógép közötti kapcsolathoz.

0

Felére esett vissza a letöltések mennyisége a Napsteren

2001. március 18. 21:46

[CNET] A Napster hálózatáról letölthető fájlok száma a héten, az első nagy korlátozások után, meredeken csökkent. A szerda esti szűrőfrissítés után a hálózatban a személyenkénti megosztott fájlok átlaga 172-ről 71-re esett vissza a Webonize csütörtöki adatai szerint.

0

A memóriaháború legújabb csatájában vesztett a Rambus

2001. március 17. 11:51

[EETimes] Annak hatására, hogy Robert Payne kerületi bíró a Rambus kontra Infineon perben olyan határozatot hozott, melynek értelmében a Rambus szabadalmi igényeinek körét szűkebbre vonta, a cég részvényeinek értéke 30%-al, 25 dollárra esett vissza csütörtökön. A Rambus-papírok ezzel a 2000 februárjában tapasztalt mélypontra süllyedtek vissza, miután tavaly júniusban 127 dolláros értéken tetőztek.

0

A Compaqot sem kíméli az amerikai gazdasági recesszió

2001. március 17. 11:50

[CNN] A Compaq Computer Corporation csütörtökön profit-figyelmeztetést tett közzé. A houstoni központú cég a módosított elvárások értelmében az első pénzügyi negyedévben 12-14 cent részvényenkénti nyereséggel számol, szemben a korábbi 18 centes előrejelzéssel, míg bevétele várhatóan 4%-al lesz alacsonyabb (9-9,2 milliárd dollár) a megelőző év hasonló időszakában realizáltnál.

0

A tajvani memória- és alaplapgyártó cég, a Transcend is nyereséges évet zárt

2001. március 16. 14:45

[Email] A Transcend Information Inc. ma tette közzé a 2000-es évre szóló pénzügyi eredményeit. A közlemény szerint a cég bevételei minden tekintetben meghaladták az előrejelzéseket. A cég eladásból származó bevétele 1999-hez képest 42%-al, 188,3 millió dollárra nőtt. Az év végi elszámolás után a Transcend adózás előtti nyeresége 28,6 millió USD, amely részvényenként 0,215 USD-s osztalékot jelent.

0

Az ELSA rekordbevétellel zárta a 2000-es évet

2001. március 16. 14:44

[Email] Az ELSA AG ma hozta nyilvánosságra a 2000-es pénzügyi évre vonatkozó eredményeit. A közlemény szerint, dacára a számítástechnikai iparban általánosan tapasztalható recessziónak, a cég működésből származó jövedelme 58%-al, 361 millió EUR-ra nőtt, míg a nemzetközi eladások 143%-al 175 millió EUR-ra növekedtek a korábbi évhez képest.

0

Az S3 Graphics új mobil grafikus chipcsaládot jelentett be

2001. március 15. 17:29

[Email] Az S3 Graphics Inc. tegnap jelentette be új, alacsony fogyasztású, DDR és SDRAM modulokat egyaránt támogató új mobil grafikus chipcsaládját, a SuperSavage-et. Az új chipek a cég sikeres Savage MX/IX sorozatának továbbfejlesztett változatai. A SuperSavage főbb specifikációi a következők:

0

7000 alkalmazottól válik meg a Motorola

2001. március 13. 18:17

A világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártója a Motorola mai bejelentése szerint 7000 fővel szeretné csökkenteni ebben az üzltágban dolgozó alkalmazottainak létszámát. A korábbi számításoknál alacsonyabb várt nyereségre is figyelmeztetett a Motorola.

0

A Handspring bemutatta Visor Edge kéziszámítógépét

2001. március 13. 15:00

A Handspring tegnap mutatta be Visor Edge névre kereszelt kéziszámítógépét, amely exkluzív kivitelével és szolgáltatásaival a Palm legnépszerűbb modelljének a Palm V-nek a trónjára tör.

0

Új kereskedelmi igazgatót nevezett ki a Microsoft Magyarország

2001. március 8. 22:41

[Microsoft] Március 5-étől Takács Péter lett a Microsoft Magyarország kis- és közepes vállalatokért valamint partnerekért felelős kereskedelmi igazgatója. Takács Péter három éve dolgozik a hazai leányvállalatnál, korábban üzletági vezetőként a Microsoft kis- és közepes vállalatokat érintő kereskedelmi modelljének kialakításával foglalkozott.

0

Újabb mp3-hallgatásra alkalmas eszközzel rukkolt elő a Rio

2001. március 8. 14:54

Az S3-ból SONICblue-vá vált vállalat március 6-án mutatta be Rio Receiver digitális vevőjét, amelynek segítségével a lakásban a számítógéptől távol is hallgathatjuk kedvenc mp3 vagy wma formátumú zenéinket.

0

Japánban a Canon Sales értékesíti a Palm gépeit

2001. március 8. 14:03

[CNet] A Palm bejelentette, hogy megállapodott a Canon Sales-szel a Palm kéziszámítógépek japán terjesztéséről. Az egyezség értelmében a Canon Sales 700 üzletében árulni fogja a Palm készülékeit.

0

Lemondott a Yahoo vezérigazgatója; a cég jelentősen csökkentette profit-kilátásait

2001. március 8. 12:29

Lemondott tisztségéről a Yahoo vezérigazgatója Timothy Koogle. Az eet érdekessége, hogy a bejelentés előtt felfüggesztették a cég részvényeinek kereskedését a Nasdaq-on, mert a Merril Lynch egyik elemzője szerint a cégnél profit-figyelmeztetés várható és a vezetésben végbement drasztikus változást is bejelentést tesznek.

0

Az Ericsson bemutatta az ázsiai piacokra szánt T29 mobiltelefonját

2001. március 5. 15:32

[Noguchi] A T29-es mobiltelefont az Ericsson főként az ázsiai országok piacaira szánja, elsősorban Hong Kongba, Tajvanra, Indonéziába, Szingapúrba, Malajziába, Vietnamba és a Fülöp-szigetekre. A sok praktikus szolgáltatással rendelkező T29-es néhány héten belül kapható lesz.

0

A legnagyobb RDRAM gyártók támogatásukról biztosították az Intelt

2001. március 2. 16:33

Az Intel szerint az idei év egyértelműen a Pentium 4 éve lesz, annyira, hogy a jelenlegi legnépszerűbb Pentium III chipet év végére már nem is építik asztali számítógépekbe. Ám mivel a Pentium 4 processzorhoz jelenleg csak az Intel i850 chipkészlet használható, ami kizárólag Rambus DRAM memóriát támogat, ezért a Pentium 4 sikere nagyban függ a Rambus DRAM memóriamodulok elérhetőségétől és árától.

0

Vezetőségi változások a Transmeta-nál

2001. március 2. 11:29

A Transmeta társalapítója David Ditzel tegnap lemondott vezérigazgatói tisztségéről és ezentúl műszaki igazgatóként dolgozik a cégnél továbbá ő lesz az igazgatótanács egyik alelnöke is.

0

A VIA 500 millió dollárnyi részvényét értékesítené egy telekommunikációs cég felvásárlása érdekében

2001. március 2. 01:27

[CNET] Tajvan legnagyobb chipgyártó cége, a VIA Technologies Inc. 500 millió dollárnyi részvényt kíván értékesíteni az Egyesült Államokban annak érdekében, hogy növelje súlyát az amerikai piacon, valamint hogy finanszírozni tudja egy, egyelőre meg nem nevezett telekommunikációs cég felvásárlását. A VIA ezzel a tervezett akvizícióval termékskálájának bővítését célozza meg.

0

Az Elpida újratárgyalná a Rambus-szal kötött licenszmegállapodást

2001. március 1. 17:08

Az NEC és a Hitachi által létrehozott DRAM-gyártó vállalat, az Elpida Memory elnöke szerint újra kell tárgyalni a Rambus-szal kötött jogdíjmegállpodásokat, ugyanis azok a cégek, amelyek nem fizetik ezeket a költségeket, jogtalan piaci előnyt élveznek.