Szerző: Vörös Péter

2001. március 30. 09:10

A Corel ígéreteihez híven nyereséggel zárta legutóbbi negyedévét, de a forgalom a vártnál alacsonyabb volt

A Corel negyedéves nyeresége 534.000 $ (részvényenként 1 cent), míg a forgalom 32,5 millió $ volt. A First Call által reprezentált elemzők várakozása részvényenként 1 centes veszteség és 40 millió $-os forgalom volt. Az eredmények bejelentésével egy időben a Corel azt is közölte, hogy Rene Schmidt, a cég Linux termék csoportjának ügyvezető igazgatóhelyettesét nevezték ki a cég műszaki vezérigazgatójává.

A tőzsdei napot a cég 13 centes csökkenéssel 2,31$-on zárta, az eredmények közzététele után a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam 2,39$-ra emelkedett.

Derek Burney, a cég elnök-vezérigazgatója szerint az eredmények összességében javultak, de a forgalmat még javítania kell a cégnek. A 32,5 millió $-os forgalom 26%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi 44,1 millió $-hoz képest - ugyanakkor azt a negyedévet 12,4 millió $-os (részvényenként 19 centes) veszteséggel zárta a Corel.

A legutóbbi negyedévben a grafikus programok (pl. a CorelDRAW) forgalma 20,8 millió $ volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 19,8 millió $-ral. Azonban az üzleti alkalmazások (pl. WordPerfect Office) eladásai 48%-kal, a tavalyi 22,1 millió $-ral szemben 11,6 millió $-ra csökkentek. Burney szerint ilyen jellegű lassulás előfordul akkor, amikor egy cég éppen egy új termékciklus indulása előtt van: a Corel ebben a negyedévben készül bemutatni a WordPerfect Office 2002-t.

A negyedéves bruttó haszonrés 81% volt, szemben az egy évvel korábbi 67%-kal.

A First Call által reprezentált elemzők a második negyedévre 7 centes veszteséget és 42 millió $-os forgalmat, majd a harmadik negyedévben 3 centes nyereséget várnak. Az előző negyedévben a cég 8,6 millió $-os (12 centes) veszteséget és 40,4 millió $-os forgalmat realizált.

A cég részvényárfolyama az utóbbi egy évben a csúcson tavaly márciusban (12$), a mélypont pedig decemberben (1,25$) volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról