Szerző: Vörös Péter

2001. március 9. 08:38

Az Intel újabb profit-figyelmeztetést tett közzé - egyúttal 5000 alkalmazottól válik meg a cég

[Bloomberg, EB News] Csütörtökön jelentette be a chip gyártó óriás azt, hogy első negyedéves forgalma az előző negyedévhez képest 25%-kal 6,5 milliárd $-ra csökken (szemben a legutóbbi, 7,4 milliárd $-os előrejelzésekkel) és a bruttó haszonrés 63%-ról 51%-ra esik vissza, ami azt jelenti, hogy a vállalat nyeresége is alacsonyabb lesz a korábban már leszállított várakozásokhoz képest. A tegnapi bejelentés előtt az Intel a negyedéves forgalom 15%-os csökkenésére számított, azonban az amerikai gazdasági lassulása (és az ezzel részben összefüggő PC kereslet csökkenése) tovább folytatódott és immár a hálózati, telekommunikációs és szerver szektorokat is érinti. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég nyeresége 2,13 milliárd $, forgalma 8,02 milliárd $ volt.

Az Intel azonnali lépésként ez év végéig 5000 alkalmazott elbocsátásáról döntött, ez a teljes létszám kb. 5%-a. Andy Bryant, a cég pénzügyi vezérigazgatója szerint a létszámcsökkentés egész pontosan 'lemorzsolódással' (ti. az eltávozott munkaerőt nem pótolják újjal) fog megvalósulni.

A súlyos forgalmi csökkenés ellenére a cég Bryant szerint tartja magát az idei tervezett 7,5 milliárd $-os beruházási kiadásokhoz. Bryant elmondta, hogy "a cégnek fel kell készülnie a 300 mm átmérőjű lapkagyártásra és a 0,13 mikronos technológiára történő áttérésre". Az Intel a kutatás-fejlesztési költségvetést az eredetileg tervezett 4,3 milliárd $-ról 4,2 milliárd $-ra csökkentette.

Sean Maloney, az Intel értékesítési és marketing ügyvezető igazgatóhelyettese szerint az Intel eladásainak csökkenése az első negyedévben elsősorban az új kommunikációs és hálózati csoportban, valamint a szerver chipeknél érintette. A flash memóriák eladásait érzékenyen érintette az, hogy a mobiltelefon gyártók jelentős részben törölték ill. elhalasztották megrendeléseiket.

Bryant szerint a mikroprocesszor csoport viszonylag jól szerepelt: ha leszámítjuk a szerver eladásokat, akkor az Intel asztali processzorok megőrizték piaci részesedésüket a negyedév során. Maloney ugyanakkor tagadta azt, hogy az utóbbi időszak Intel processzor árcsökkentései a nagyobb piaci verseny miatt történt, szerinte ezek a lépések az eredeti tervek szerint alakultak így.

Maloney szerint a forgalom csökkenése szinte minden termékcsaládra és az összes földrajzi régióra kiterjedt. Bár a lassulás az USA-ban volt a legerősebb, a világ többi részén (pl. Európa, Tajvan, Korea) is csökken a cég forgalma.

Bryant szerint egyelőre nem látható a fény az alagút végén, nem túl sok tényező ad reményt a fellendülésre. Maloney szerint, ha az általános gazdasági helyzet nem romlik tovább, akkor a negyedik negyedévre talán sikerül összeszednie magát a cégnek.

A Pentium 4-et illetően Maloney megjegyezte, hogy "a legerőteljesebb nekifutás jövőre várható, amikor a cég átáll a 0,13 mikronos technológiára, amelynek révén kisebb és olcsóbb chip-eket fognak tudni gyártani".

Maloney kijelentette, hogy a cég készletei nőttek, de pontosabb adatot nem adott meg.

A cég részvényárfolyama tegnap 0,31$-ral (0,95%-kal) 33,25$-ra emelkedett. Tavaly augusztus óta a cég értékének 56%-át veszítette el. Az első negyedévre vonatkozó végleges számadatokat április 17-én teszi közzé a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról