:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 27. 09:32

Az Intel kifejezetten mobil gépekbe szánt processzort tervez

[ZDNet] Az Intel teljesen megváltoztatja mobil chipekre vonatkozó stratégiáját, és egy új tervezésű, kifejezetten mobil célokra kifejlesztett processzort dob piacra 2002-ben.

[ZDNet] Az Intel teljesen megváltoztatja mobil chipekre vonatkozó stratégiáját, és egy új tervezésű, kifejezetten mobil célokra kifejlesztett processzort dob piacra 2002-ben.

A Banias kódnévre hallgató chipsorozat érdekessége, hogy ellentétben napjaink mobil Pentium III és Celeron chipjeivel, nem egy asztali processzor mobil változatairól, hanem a kezdetektől fogva hordozható gépekbe tervezett chipekről van szó. A Banias egyébiránt egy közel-keleti régészeti lelőhely neve.

Az Intel mobil termékekkel foglalkozó igazgatója, Frank Spindler szerint a Banias két fontos dologban különbözik a jelenlegi notebook processzoroktól. Először is sokkal több energiatakarékos funkciót tartalmaz, másfelől a felépítése teljesen eltér az Intel asztali processzoraitól.

Az Intel jelenleg kapható mobil processzorai gyakorlatilag az eredetileg asztali gépekbe tervezett Pentium III alapjain nyugszanak. Az energiatakarékos funkciókat leszámítva mindössze az órajelben, tokozásban és a cache méretében térnek el.

A Banias az Intel szerint sokkal jobban megfelel majd a hordozható számítógépek igényeinek, mint a mostani mobil processzorok. A chip mellett párhuzamosan elérhető lesz a Pentium 4 mobil verziója is, de az sokkal több energiát fogyaszt.

Lapjaink hasábjain többször esett már szó a Tualatin-ról, ami az Intel 0,13 mikronos csíkszélességgel gyártott Pentium III processzora. Spindler elmondta, hogy a harmadik negyedévben megjelenik a chip mobil verziója is, amely rézalapú technológiával készül és az eddigieknél is több energiatakarékos funkcióval ruházzák fel. Az Intel mobil termékekkel foglalkozó igazgatója szerint "a Tualatin lényegében a Pentium III magra épül, de azért annál sokkal több".

A következő nagy lépés ezután a mobil Pentium 4 megjelenése, amelyre 2002 első felében kerülhet sor.

Kíváncsian várjuk, mit is hoz majd a verseny a mobil processzorok piacán. Nem csak azért, mert ez a piac kevésbé pang, mint az asztali gépek esetében, hanem azért is, mert az AMD idén tavasszal valószínű végre teljesítményben is versenyképes megoldással, a mobil Athlon processzorral száll ringbe az Intel ellen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.