:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 27. 16:49

Az Intel vezérigazgatója a vezeték nélküli Internet fejlődéséről

[Mmd] Az Intel Corporation vezérigazgatója, Craig

[Mmd] Az Intel Corporation vezérigazgatója, Craig Barrett ismertette azokat a kulcskérdéseket, amelyekkel a vezeték nélküli ágazatnak a következő növekedési ciklusba való továbblépéshez foglalkoznia kell. A Cellular Telecommunications & Internet Association (CTIA) 2001. évi Wireless konferenciáján Barrett elmondta, hogy a növekedés érdekében komoly figyelmet kell fordítani a különböző típusú eszközökkel együttműködni tudó új, vezeték nélküli szolgáltatásokra és a szabványokon alapuló technológiák fejlesztésére.

Barrett felhívta a figyelmet, hogy az Intelnek négy internetes processzor- és rendszerarchitektúrája van, és ezek közül az egyiket úgy alakította ki, hogy megfeleljen a vezeték nélküli ágazat szabványos platform iránti igényének. A vezeték nélküli technológiák fejlődését a jövőben a méretezhető alkalmazások és szolgáltatások fogják meghatározni, amelyek több eszközzel is képesek együttműködni, fejtette ki véleményét Barrett. Mivel az új vezeték nélküli eszközök az Intel technológiáit tartalmazzák, és ezen eszközök száma és választéka nő, fontos, hogy hatékonyan tudjanak kommunikálni egymással. Az eszközöknek és a rendszereknek zökkenőmentesen kell továbbítaniuk egymásnak a hangot, az adatokat, az üzeneteket, és a multimédiát.

Ahogy a rádiótelefon lehetővé tette az azonnali kommunikációt, úgy az internet is azonnali hozzáférést és adatmegosztási képességet igényel. Mivel a két technológia a 2.5G és 3G telefonok használatával összemosódik a következő generációs vezeték nélkül hálózatban, az interoperabilitás biztosítása összefogást igényel az iparág részéről. "A vezeték nélküli internet biztosítása azt jelenti, hogy több eszközzel is tudnunk kell szolgáltatást nyújtani a felhasználó számára" - mondta Barrett.

"Ugyanazt a tartalmat csak szabványos platformokon és szabványos architektúrákkal lehet különféle formákban közvetíteni." A vezeték nélküli alkalmazások ráadásul ma még olyan modellre épülnek, amelynél az alkalmazásokat minden eszközre külön meg kell írni ahhoz, hogy az adott hálózatokon működni tudjanak. Ez megnehezíti az információk megosztását a kézi kommunikációs eszközök között, és visszafogja az új alkalmazások és felhasználási módok fejlődését. Az Intel internethez kialakított négy architektúrájának egyikén, az Intel Personal Internet Client Architecture (Intel PCA) platformon zökkenőmentesen működnek együtt a különféle számítástechnikai és kommunikációs berendezések.

A felcserélhető hardver- és szoftver-építőelemekből álló architektúra segítségével a vezeték nélküli hardver- és szoftvermegoldásokat biztosító cégek bővített szolgáltatások széles skáláját kínálhatják -szabványokon, generációkon és földrajzi térségeken át. A PCA a kommunikációs és számítástechnikai elemek eszközön belüli elkülönítésével olyan platformot hoz létre, amelyen gyorsan felépíthetők az alkalmazások, de a telepítéséhez nem kell egy teljesen új kommunikációs eszközt is minősíteni. A PCA célja, hogy a több ezer egyéni szoftverfejlesztő képességeit új és innovatív vezeték nélküli alkalmazások létrehozásának szolgálatába állítsa.

A szabványok előnyeiről szólva az Intel vezérigazgatója azt a példát hozta fel, hogy Európa, Ázsia és Japán jóval előbbre jár az Egyesült Államoknál a fogyasztóknak nyújtott új vezeték nélküli szolgáltatásokban. Az említett térségek meg tudtak egyezni egy egységes celluláris átviteli szabványban, így a szolgáltatók hamarabb tudták bevezetni az innovatív szolgáltatásokat.

"Észak-Amerika lemaradt a világ többi része mögött az innovatív vezeték nélküli szolgáltatások biztosításában" - mondta Barrett. "Valamennyiünknek össze kell fognunk, hogy ne maradjunk le még jobban, és minél könnyebben tudjuk piacra dobni a méretezhető, felhasználóbarát, vezeték nélküli internet szolgáltatásokat."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.