:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 19. 02:41

Az Adobe a várakozásoknál jobb eredményeket ért el, de a közeljövőbeli kilátásokat lejjebb vitték

[CNET, TechWeb, Yahoo Finance] A többek között az Illustrator és a Photoshop szoftverekről ismert Adobe Systems a legutóbbi negyedévét 119 millió $-os (részvényenként 33 centes) üzemi nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakában elért 89,5 millió $-ral. A Wall Street-i elemzők 28 centes nyereségre számítottak. Mielőtt az Adobe januárban csökkentette forgalmi előrejelzését, az elemzők 30 centes nyereségre számítottak. Az Adobe első pénzügyi negyedéve március 2-án zárult.

A cég negyedéves forgalma 17%-kal 282,2 millió $-ról 329 millió $-ra emelkedett. Az elemzők előrejelzése 344 millió $ volt. A WR Hambrecht egyik elemzője, Bill Lennan szerint bár a forgalom némileg alatta maradt a várakozásoknak, de összességében mégis igen eredményes negyedévet zárt az Adobe.

Hivatkozva a bizonytalan és nem túl kecsegtető gazdasági környezetre, a cég egyúttal lejjebb vitte második negyedéves kilátásait: immár mindössze 15%-os növekedést terveznek az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A harmadik ill. negyedik negyedévet illetően egyelőre nem kívánt részletekbe bocsátkozni a cég: Bruce Chizen, az Adobe elnök-vezérigazgatója annyit mondott, hogy egyelőre nem látható jól előre a második pénzügyi féléves helyzet. Lennan-t ugyan meglepte az, hogy a cég nem kívánta kommentálni a második félévet, de különösebben nem zavarta a dolog mondván: jobb semmit nem mondani, mint olyan számadatokkal dobálózni, amelyekkel kapcsolatban nem biztos a cég, hogy el is tudják érni.

Chizen elmondta, hogy azt várja, hogy a cég forgalma növekedni fog, mihelyt a gazdaság magához tér. Chizen szerint a cég nem veszített el jelentős vevőtábort a sok-sok .com cég elmúlt hónapok során történt bezárásának következtében. Az Adobe termékek többségét szélesebb hálózati kiadói környezetben használják, így kevéssé valószínű az, hogy a .com cégeknek ill. Web-ügynökségeknek nagy hatása lesz a cég forgalmára, mondta Chizen.

A cég elnök-vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy lassulást tapasztaltak az USA-ban, de egyelőre nincs jele a lassulásnak Európában és Japánban.

Az Adobe azt is bejelentette, hogy a cég egyik alapítója, a 60 éves John Warnock nyugdíjba vonul műszaki vezérigazgatói állásából, de Charles Geschke-vel (szintén a cég egyik alapítója) együtt továbbra is az igazgatótanács elnöke marad. Az eredményeket a cég csütörtökön jelentette be, pénteken a részvényárfolyam 3,63$-ral (14,50%-kal) 28,63$-ra emelkedett - egy olyan napon, amikor a Nasdaq index 2,57%-kal csökkent.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.