Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 22:54

Olcsó PC-k április elejétől közel 1 GHz-es processzorokkal

A cégekhez közel álló források szerint az AMD április 2-án mutatja be 900 MHz-es Duron chip-jét, majd az Intel április 9-én tartja a 850 MHz-es Celeron debütálását. Az olcsóbb processzorok bemutatója egybeesik a PC gyártók hagyományos áprilisi fogyasztói PC frissítésével. A kiskereskedelmi PC gyártók közül várhatóan a Compaq (Presario) és a Hewlett-Packard (Pavilion) is bemutat majd modelleket az új processzorokkal. A két chipgyártó cég nem kommentálta a hírt.

A lelassult PC piacon egyre több jel mutat arra, hogy további konszolidáció várható a következő hónapokban a PC gyártók között. Ilyen körülmények között az olcsóbb PC-k egyre kisebb piacot céloznak meg, amely egyre több extrát követel a PC-ktől.

Stephen Baker, az NPD Intelect (ex-PC Data) egyik elemzője szerint az olcsóbb PC-k eladásai csökkentek az év eddigi részében. Ugyanakkor az 1.000-1.500$ közötti PC-k piaca növekedett. Ebben a piaci szegmensben már 900 MHz-es ill. gyorsabb Pentium III ill. Athlon processzorokkal szerelik fel a PC-ket, plusz jelentős mennyiségű (128 MB) memóriával, nagy HDD-kkel és CD-RW-vel vagy DVD-ROM-mal. Ebben a szegmensben tehát növekedés tapasztalható az elmúlt évhez képest - ez pedig azt jelenti, hogy jó eséllyel a vevőknek ezen a piacon nem a mostani az első PC-je.

A PC Data/NPD Intelect nemrégi jelentése szerint összességében a kiskereskedelmi PC eladások 26%-kal csökkentek januárban az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, míg az 1.000-1.500$ közötti PC-k piaca 65%-kal nőtt. Ugyanakkor az új, 850 MHz-es Celeron-on alapuló PC-k ára várhatóan 800$ körül lesz: ezekben általában 64 MB RAM, 20-30 GB HDD és egyszerű CD-ROM található. Az egyik módszer, amelyet a chipgyártók alkalmazhatnak az az, hogy csökkentik áraikat. A 850 MHz-es Intel Celeron várható ára 140$ lesz - általában az új Celeron chip-ek ára 170$. A PC gyártóknak nyújtott 30$-os "megtakarítás" némileg emelheti a haszonrést abban a piaci szegmensben, ahol az ilyen összegek is nagyon számítanak.

Összességében azt lehet mondani, hogy nehéz dolguk lesz a chipgyártóknak az új chipekkel, mivel a kereslet egyelőre jobban nő a Pentium III ill. Athlon processzoros gépek iránt. Baker végkövetkeztetése az, hogy az Intel-nek sokkal gyorsabban kellene piacra dobnia a Pentium 4 processzorokat - és egyre olcsóbban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról