Szerző: Vörös Péter

2001. március 22. 02:22

A 3Com negyedéves vesztesége rosszabb lett a vártnál

[Bloomberg, CNET] A hálózati berendezéseket gyártó cég szerdán bejelentette, hogy a március 2-ával végződött negyedévben vesztesége a vártnál nagyobb volt - egyben átszervezési tervet is közzétett a 3Com. A harmadik pénzügyi negyedévben a cég vesztesége 122,8 millió $ (részvényenként 36 cent) volt, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 80,3 millió $-os (részvényenként 22 centes) nettó nyereséggel. A Wall Street-i elemzők a negyedéves veszteség szintjét részvényenként 33 centre jelezték előre.

A negyedéves forgalom 18%-kal, 629,6 millió $-ra esett vissza. A cég 625-640 millió $ közötti forgalomra számított a profit-figyelmeztetés idején, azelőtt 725-750 millió $ volt a vállalat becslése a forgalmat illetően.

A Santa Clara-i (Kalifornia) központú cég azt is bejelentette, hogy egy átszervezési tervet szándékoznak végrehajtani, amelytől évi 1 milliárd $-os megtakarítást várnak. A korábban bejelentett elbocsátások (a cég 1.200 alkalmazottat bocsátott el múlt héten) és egyéb költségcsökkentő lépések eredménye a harmadik pénzügyi negyedévben 250 millió $ volt. További 250 millió $ jön majd abból, hogy a cég csökkenti a broadband modem üzletág költségszerkezetét és leállítják az otthoni felhasználóknak nyújtott Internet Appliance termékcsaládot. A további 500 millió $ abból fog jönni, hogy a cég javítja hatékonyságát és egyszerűsíti üzleti struktúráját, termékcsaládjait és rendszereit.

A 3Com februárban profit-figyelmeztetést tett közzé a harmadik pénzügyi negyedévét illetően, hivatkozva a lassuló amerikai gazdaságra és a telekommunikációs vállalatok gyengülő keresletére, valamint a nagy sebességű modem üzletág alacsonyabb nyereségére, mivel jelentősen csökkentek a kábel ill. DSL (Digital Subscriber Line - Digitális Előfizetői Vonal) modemek árai.

A 3Comot ugyanazok a negatív hatások érik, mint a Cisco Systems-et, a Nortel Networks-öt, a Lucent Technologies-t és a többi hálózati-berendezés gyártót. A Nortel és a Lucent profit-figyelmeztetést tettek közzé, míg a Cisco lapos negyedéves növekedést jelzett előre a következő két negyedévre. Sok telekommunikációs vállalat (pl. DSL szolgáltatók) pénzügyi gondokkal küzd és ezért csökkentették hálózati berendezés kiadásaikat.

A 3Com közel egy éve önállósította Palm részlegét, majd eladta a lassan növekvő analóg modem üzletágat és megvált nagyvállalati hálózati berendezések üzletágától is. A cég nemrég jelentette be azt, hogy önállósítani fogja telekommunikációs vállalati berendezés részlegét és célpiacai a kis és közepes méretű vállalatok és a fogyasztók lesznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról