:

Szerző: mz

2001. március 23. 19:39

Innovációs díj a Compaq BuilDog szoftverének

[Mmd] A Parlament Kongresszusi termében Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében hirdették ki az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázat eredményeit. A díjazottak között szerepelt a Compaq Computer Magyarország Kft. munkatársai által kifejlesztett intelligens épület-felügyeleti szoftver, a BuilDog is.

A Compaq Computer Magyarország Kft, amely a Compaq Computer Corporation, vezető multinacionális informatikai vállalat hazai leányvállalata, az utóbbi években kiemelkedő eredményeket ér el a hazai piacon. A személyi számítógépek terén is vezető cég tevékenységének nagyobb része már a nagyvállalati rendszerintegrációs, szolgáltató tevékenységből származik, melyben fontos szerepet töltenek be az úgynevezett hálózat-integrációs projektek. Ezek között az utóbbi évek egyik legsikeresebb ágazata az Intelligens épületek megvalósítására szakosodott szakértői központ. E csapat munkáját Marsovszky László vezeti, akinek a nevéhez a Buildog kifejlesztése is kötődik.

A pályázatra nevezett Buildog immár a gyakorlati életben is bizonyított: Ez képezi alapját annak az intelligens rendszernek, amely a lágymányosi Egyetemi (ELTE-BME) Campus négy épületének egyedi és integrált felügyeletét is végzi.

A BuilDog rendszer egy moduláris felépítésű intelligens épület-felügyeleti szoftvercsomag. Célja az épületüzemeltetés egyszerűsítése, költségeinek csökkentése, és az információk optimális felhasználása. Működésének lényege az épületben levő alrendszerek integrálása (kétirányú kommunikáció), egységes MMI (Man Machnine Interface) felület biztosítása, az alrendszerekből érkező események (alarmok, stb.) kezelése, az események korreláció analízise, az analízis eredményének (mint kényszerítéseknek), vagy az operátori beavatkozások (parancsok, alapjel állítások, stb.) alrendszerek felé továbbítása. Továbbá bizonyos mértékű alrendszer szimuláció.

A BuilDog Compaq Magyarország kft. és a ScadaSys kft. közös fejlesztésének terméke. Jelenleg QNX és TRU64 (közeljövőben Windows NT, Linux) operációs rendszereken futtatható. A BuilDog megjelenő üzenetei (szöveges és hang) jelenleg kétnyelvűek, minden üzenet magyarul és angolul is megjeleníthető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.