eco@tech archívum - 2001 szeptember

2001
szeptember

0

A Hitachi leválasztaná ipari alkatrész és fogyasztási cikk üzletágát

2001. szeptember 28. 13:56

[CNET, WSJ] Japán legnagyobb elektronikai gyártója, a Hitachi bejelentette, hogy jövő áprilisban két különálló egységgé szervezné háztartási elektronikai és ipari alkatrész divízióit. A vállalat célja, hogy felgyorsítsa a döntéshozást, megnövelje a hatékonyságot és természetesen csökkentse a költségeket.

0

Még mindig Bill Gates a leggazdagabb amerikai

2001. szeptember 28. 13:25

Továbbra is Bill Gates a leggazdagabb amerikai -- derül ki a Forbes magazin által évenként elvégzett felmérésből. A Microsoft társalapítója és igazgatótanácsának elnöke 54 milliárd dollárra becsült vagyonával szerezte meg az első helyet a 400 nevet felsoroló listán.

0

A Sun Microsystems alternatívája a Microsoft Passporttal szemben

2001. szeptember 28. 12:31

[Sun] Az összesen több mint egymilliárd ember adataiért felelős 33 cég -- többek között az ActivCard, az American Airlines, az Apache Software Foundation, a Bank of America, a Bell Canada Enterprises, a Cingular Wireless, a Cisco Systems, a CollabNet, a Dun and Bradstreet, az eBay, az Entrust, a Fidelity Investments, a Gemplus, a GM, a Global Crossing, az i2, az Intuit, a Liberate Technologies, a Nokia, az NTT DoCoMo, az OReilly and Associates, az OpenWave, a RealNetworks, az RSA Security, a Sabre, a Schlumberger, a Sony Corporation, a Sprint, a Sun Microsystems, a Travelocity, a United Airlines, a Verisign, a Vodafone és még sokan mások -- több iparágra is kiterjedő szövetséget hozott létre Projectliberty.org néven, amelynek célja, hogy nyílt megoldást készítsen és alkalmazzon a hálózati személyazonosság kezelésére.

0

A Yamaha bemutatta 12x-es külső CD-újraíró meghajtóját -- USB 2.0 csatlakozással, MP3 lejátszási képességgel!

2001. szeptember 28. 02:41

A Yamaha által bemutatott CRW-70 típusjelzésű, Spyder Slimline CD-újraíró készülék az iparág első 12x-es sebességű, külső, 2.0-ás USB interfésszel rendelkező készüléke. A CRW-70 méreteiben is lenyűgöző: mindössze 7x5x1 helyet foglal el. A külső CD-író 12x-es sebességgel ír, 8x-osan újraír, 24x-esen olvas optimális esetben.

0

Már kapható a Siemens SX 45 kéziszámítógép

2001. szeptember 27. 22:15

Az Expansys által már szállított új Siemens kézigép bizony még az iPAQ-al is felveszi a versenyt, ami a külsejét illeti. Sajnos belülről már nem ilyen rózsás a helyzet. A Siemens SX 45 modellje a Casio E-125 típusán alapul, ami MIPS processzort használ, s memóriája sem frissíthető. Ez csupán pár nappal a Pocket PC 2002 megjelenése előtt kicsit negatív fényben tüntetheti fel az egyébként kiváló készüléket, s kétségessé teszi a cég ezen termékhez fűzött reményeinek megvalósulását.

0

TROJ_VOTE.A: terrortámadás ezúttal e-mailben

2001. szeptember 27. 11:46

[OCWorkBench] Újabb trójai vírus terjed az interneten, mely ismét csak a gyanútlan Outlook Express-felhasználók számára okozhat igen kellemetlen perceket. A Visual Basic 5-ben írt TROJ_VOTE.A vagy W32.Vote.a@mm néven elhíresült kórokozó e-mail üzenetként érkezik, és a következő információkat tartalmazza:

0

Tovább folytatódik az Intel-VIA perpatvar

2001. szeptember 27. 09:24

[SBN] A világ legnagyobb chipgyártója, az Intel és az utóbbi időben rendkívül dinamikusan fejlődő, egyre komolyabb piaci részesedés birtokába jutó -- és a Santa Clara-i nagy szilícium-agytröszthöz képest elenyésző méretű -- tajvani chiptervező VIA Technologies jogászai a már évekre visszanyúló pereskedésekben feltehetően igen harcedzetté váltak. Immár közismert, hogy bíróság küzdőterén folytatott legújabb mérkőzésük apropóját az adta, hogy a VIA -- bízva abban, hogy az általa felvásárolt korábbi S3 Inc. Intel-licencjogai az akvizíció során rá is átöröklődtek -- már hónapokkal ezelőtt nyilvánosságra hozta, hogy az Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt VIA P4X266, illetőleg P4M266 néven ismert alaplapi chipkészleteit -- ha törik, ha szakad -- piacra dobja.

0

CD-megsemmisítő készülék a Teactól

2001. szeptember 27. 01:17

A TEAC Japan által október közepétől szállított eszköz egy iratmegsemmiső, digitális iratainkat, írt CD-inket semmisíthetjük meg vele. Az általunk vagy cégek által írt CD-kre sokszor bizalmas anyagok is kerülhetnek, melyek üzleti titkot, vagy más, avatatlan szemek elől elrejtett adatokat tartalmazhatnak.

0

A PiDirectVFS segítségével memóriakártyáról is futtathatók a Palm OS alkalmazásai

2001. szeptember 27. 00:18

A Portable Innovation Technology által bemutatott PiDirectVFS szoftver meglehetősen kibővíti a Palm operációs rendszerrel ellátott kéziszámítógépek lehetőségeit. A szoftver a VFS támogatással rendelkező gépek esetén lehetővé teszi, hogy alkalmazásokat futtathassunk közvetlenül az eltávolítható memóriakártyákról. A szoftver jelenleg 30 dollárba kerül, de az év végéig ez 20 dollárra fog mérséklődni.

0

Alsókategóriás asztali és csúcskategóriás noteszgépek a Compaqtól

2001. szeptember 26. 13:21

A Compaq már szállítja két új asztali gépét, melyek a laposabb pénztárcával rendelkező felhasználókat célozzák meg. Új notebook sorozatai ugyanakkor a felső kategórába tartoznak. A termékekhez opcióként, fix havi díjért terméktámogatás is vásárolható. Az Evo Desktop D500, Evo Desktop D300v vonal augusztusban lett bejelentve, és keddtől már kapható az üzletekben.

0

Az Alcatel mobiltelefon bázisállomás-berendezés szerződésekhez jutott Kínában

2001. szeptember 25. 19:40

[CNET] A telekommunikációs berendezéseket gyártó francia Alcatel hétfőn közölte befektetőivel, hogy 70 millió $ értékben két mobiltelefon-berendezés ügyletet kötött a Shanghai Mobile-lal és a Jilin Mobile-lal (a China Mobile két leányvállalatával). A China Mobile a vezető mobiltelefon szolgáltató Kínában. A most bejelentett szerződések értelmében az Alcatel az Evolium termékcsaládba tartozó mobiltelefon bázisállomás berendezéseket szállít Kínába.

0

3 új ultrakönnyű Vaio notebook a Sonytól

2001. szeptember 25. 18:27

A Sony által hétfőn bemutatott új trió extra könnyű és egyben extra gyors noteszgépeket foglal magába. A Vaio R505 sorozathoz tartozó notebookok mindössze 1 méretű résbe is beférnének, súlyuk pedig kevesebb, mint 2kg. Áruk 1599 és 2599 dollár között mozog, felszereltségtől függően.

0

Loox S és Loox T: a Fujitsu könnyű notebookokat mutatott be

2001. szeptember 24. 19:28

[CNET] A japán piacra kihegyezett Loox S és Loox T modellek súlya kb. 1,35 kg, a notebookokat a múlt heti tokiói World PC Expo 2001-en mutatta be a cég. Egyelőre nem tették közzé az árakat és a szállítási dátumokat. Elemzők szerint azonban az új Loox modellek megjelenése novemberben várható és a cég valószínűleg a Transmeta Crusoe TM 5500 ill. TM 5800-as processzorokat fogja beépíteni ezekbe.

0

Publikus Acrobat Reader béta verzió Pocket PC felhasználóknak

2001. szeptember 24. 19:11

Az Adobe Systems publikus béta tesztet indított új Acrobat Reader szoftverével, melyet nemsokára Pocket PC operációs rendszer alá is elérhetünk. A cég már rendelkezik hordozható gépekre fejlesztett Acrobat Reader programmal: a Palm alapú kézigépek tulajdonosai már több, mint egy millió példányt töltöttek le a cég web-oldaláról.

0

Dinamikus fejlődés a CovySoft Networksnél

2001. szeptember 24. 18:58

A CovySoft Networks Kft. szokásos, éves sajtótájékoztatóján ismertette a cég eredményeit, illetve bemutatta új szolgáltatásait az online média és a távközlési szolgáltatások terén.

0

A túlkínálat miatt gyorsan zuhannak a DDR memóriák árai

2001. szeptember 24. 14:08

Egyre több memóriagyártó kezdi meg a DDR SDRAM chipek előállítását, ami gyors áreséshez vezetett. A Nihon Keizai Shimbun adatai szerint egy 128 MBites DDR SDRAM chip ára 1,50 dollár, ami 25 százalékkal alacsonyabb az augusztusi szintnél.

0

Camedia E-20N: 5 megapixeles digitális kamera az Olympustól

2001. szeptember 24. 13:41

[CNET] Az Olympus bemutatta eddigi legerősebb digitális fényképezőgépét, az 5 megapixeles Camedia E-20N-t. A pixelek szintje lehetővé teszi azt, hogy igen jó részleteket kapjunk akár 28 cm x 36 cm-es nyomtatott képnél is. A kamerát 2,5 megapixeles üzemmódban is lehet használni gyors események lefényképezéséhez vagy nagyon ragyogó fényben akár 1/18.000 másodperces zársebességgel történő fotózáshoz.

0

A Ricoh bejelentette MP5120A DVD+RW meghajtóját és 4,7GB-os lemezeit

2001. szeptember 24. 13:24

A RICOH Company ltd. által fejlesztett és bejelentett RICOH MP5120A meghajtó a világ első, piacon kapható DVD-újraíró meghajtója, amely a DVD+RW szabványt támogatja. A meghajtó CD-R/RW egységként is használható, nagyfokú flexibilitást nyújtva ezzel. A cég ezenkívül bejelentte 4.7 GB-os DVD+RW lemezeit is.

0

Két új mobiltelefont jelentett be az Ericsson

2001. szeptember 24. 13:00

Az Ericsson két új mobiltelefonnal jelentkezett. A T66 a vállalat által valaha gyártott legkisebb és legkönnyebb modell, az R600 pedig egy GPRS-t is támogató üzleti telefon.

0

G.SHDSL: az új DSL technológia tovább növeli az elérhető átviteli sebességet

2001. szeptember 24. 02:10

Az egyre növekvő népszerűségű DSL/ADSL szolgáltatások közkedveltek az egyszerű felhasználók, és a nagyobb igényeket támasztó cégek körében is. Itthon is egyre növekvő szegmenst tudhat magáénak az ADSL, jópár szerencsés előfizető már hazánkban is kihasználhatja a technológia előnyeit.

0

Sony NET MD - új MiniDisc termékvonal

2001. szeptember 24. 01:25

A Sony nemrég megjelent MZ-R909-es modellje -- mely a csúcskategóriát képviselő MZ-R900 hordozható MDLP lejátszó utóda -- nem az egyetlen újdonság, mely a MiniDisc pozícióját hivatott erősíteni. A Sony által még -- angolul -- be nem jelentett új NET MD termékvonal négy készülékben valósul meg jelen pillanatban.

0

Újra Magyarországon a chello busz

2001. szeptember 21. 15:29

[email] A sikeres májusi bemutatkozó után újra Budapestre érkezik a chello broadband speciálisan felszerelt, patinás amerikai iskolabusza, melynek utasterében bárki kipróbálhatja, hogy mit is tud a hagyományosnál jóval gyorsabb szélessávú internet.

0

A TSMC és az UMC részvényárfolyama kétéves mélypontra esett vissza azután, hogy tovább késik a félvezetőipar fellendülése

2001. szeptember 21. 07:45

[Bloomberg] A Taiwan Semiconductor Manufacturing Companynek (TSMC) és a United Microelectronics Corporationnek (UMC), a világ két legnagyobb, kizárólag félvezetőgyártással foglalkozó cégének részvényárfolyama több mint kétéves mélypontra esett vissza, mivel az USA elleni terrortámadások várhatóan tovább késleltetik a globális félvezetőpiac fellendülését.

0

A 3Com negyedéves eredményei a várakozásoknak megfelelően alakultak

2001. szeptember 21. 00:42

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] A hálózati alkatrészeket gyártó 3Com bejelentése szerint az első pénzügyi negyedéves veszteség a Wall Street várakozásainak megfelelő volt. Az egyszeri költségeket leszámítva a cég negyedéves vesztesége 132 millió $ (részvényenként 38 cent) volt, míg az egy évvel korábbi hasonló időszak pro forma vesztesége 41,3 millió $ (részvényenként 12 cent) volt. A First Call által reprezentált elemzők a cég veszteségét részvényenként 25-45 cent között várták, a várakozások átlaga részvényenként 35 cent volt. A nettó veszteség 232,4 millió $ (részvényenként 67 cent) volt, szemben az előző év hasonló időszakában elért 59,2 millió $-os (részvényenként 17 centes) veszteséggel.

0

Az Adobe negyedéves eredményei a lejjebb szállított várakozásoknak megfelelőek voltak

2001. szeptember 21. 00:14

[CNET, Reuters, Wall Street Journal] Az augusztus 31-ével zárult harmadik pénzügyi negyedévet az Adobe 40,3 millió $-os (részvényenként 16 centes) nyereséggel zárta, szemben az előző év hasonló időszakában elért 78,3 millió $-os (részvényenként 31 centes) profittal, ez közel 50%-os nyereségcsökkenést jelent. Az egyszeri költségeket leszámítva a cég nyeresége részvényenként 28 cent volt, ezzel a cég elérte az elemzők leszállított várakozásait.

0

Tovább folytatódik a színjáték a VIA kontra Intel perben: a Pentium 4 processzorok sértik a VIA/Centaur szabadalmait?

2001. szeptember 20. 14:56

[Email] A tajvani VIA Technologies és a cég tulajdonában lévő austini (Texas állam) központú Centaur Technology közös beadványban folyamodott a Texasi Szövetségi Kerületi Bírósághoz, melyben azzal vádolja a világ legnagyobb chipgyártó cégének számító Intelt, hogy annak jelenlegi leggyorsabb x86-os processzorcsaládja, a Pentium 4 sérti a két cég által az Egyesült Államok szabadalmi hivatalánál 6.253.311-es számon bejegyzett szabadalmát. E szabadalom, mely a VIA és a Centaur közös tulajdona, a numerikus adatok különböző formátumú, mikroprocesszorokban történő tárolására vonatkozik. Arra nem tér ki a közlemény, hogy pontosan milyen formában sérti a Pentium 4 a két cég innovációját.

0

A tajvani VIA 1 millió dollárt ajánl fel az egyesült államokbeli terrortámadás áldozatainak

2001. szeptember 20. 10:31

[Email] A VIA Technologies Inc. tegnap erősítette meg azt a korábban már nyilvánosságra került információt, mely szerint a cég 1 millió dollárt ajánl fel a múlt heti terrortámadás áldozatainak megsegítésére. Korábban több egyesült államokbeli cég is jelezte, hogy a tőlük telhető eszközökkel, adományokkal kívánnak hozzájárulni a támadások következményeinek enyhítéséhez. A donációk felajánlásában élen járó számítástechnikai és technológiai vállalatok között említést érdemel a Microsoft, a Cisco Systems és a General Electric. A VIA 1 millió dolláros adománya a cég méretéhez képest, valamint azt figyelembe véve, hogy külföldi vállalatról van szó, igen nagylelkűnek tekinthető.

0

Panasonic Trade Show 2001

2001. szeptember 20. 00:43

[Mmd] A Panasonic, a világ vezető szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó vállalatának magyarországi leányvállalata szeptember 11-12-én immár negyedik alkalommal rendezte meg a Trade Show-t, amelynek a Hotel Aquincum adott otthont. A kiállításon a Panasonic Magyarország Kft. teljes kínálat megtalálható volt, beleértve a Technics termékeket is.

0

Japánban a mobiltelefon eladások csökkentek júliusban a tavalyi évhez képest

2001. szeptember 19. 19:27

[AsiaBizTech] Idén júliusban összesen 3,864 millió mobiltelefont adtak el Japánban, ez 1,5%-os csökkenés a tavalyi évhez viszonyítva és immár a második hónap egymást követő hónap, hogy csökkenés tapasztalható, jelentette a Japan Electronics and Information Technology Industries Association (JEITA) szervezet.

0

Az IC Insights szerint a harmadik negyedévben 15%-kal csökken a globális félvezetőpiac

2001. szeptember 19. 19:20

[EB News] Az IC Insights piackutató cég szeptember elején még úgy látta, hogy az USA gazdasága és a globális félvezetőipar fellendülése végre elindulhat. Olyan jelentős félvezetőipari cégek jelezték azt, hogy a harmadik negyedév lesz a felemelkedés beindulásának időszaka, mint az RF Micro Devices, az Analog Devices, a TSMC, a National, a Fairchild, a Cypress, az Anadigics és a Motorola. Azonban a szeptember 11-ei események után az USA gazdaság és a globális félvezetőipar helyzete sokkal bizonytalanabbnak tűnik az IC Insights szerint.

0

Megnyílt az Eduport felsőoktatási portál

2001. szeptember 19. 14:41

Hétfőn nyitotta meg kapuit az Eduport portál, amely főként felsőoktatási hallgatók -- egyetemisták, főiskolások -- részére kíván naprakész hírekkel, információkkal szolgálni.

0

Japán ADSL piaci körkép

2001. szeptember 19. 13:46

[AsiaBizTech] A Nikkei Byte felmérése szerint augusztus végén a japán ADSL piacon továbbra is a Flets ADSL-é az első hely 332.194 előfizetővel, ez az összes ADSL előfizető 65,1%-a a felkelő nap országában. Ugyanakkor a július végi piaci részesedéshez képest ez 0,2%-os visszaesés és az utóbbi két hónapban lassuló ütemben nőtt a Flets ADSL előfizetőinek száma: míg júniusban még 85.939 előfizetővel emelkedett a cég ügyfélköre, addig júliusban csak 80.089-cel és augusztusban csak 70.408-cal.

0

A Solectron negyedéves forgalma 23%-kal csökkent a tavalyi év hasonló időszakához képest, a cég veszteséggel zárta a negyedévet

2001. szeptember 19. 13:43

[EB News, Reuters, Wall Street Journal] A Solectron, a világ legnagyobb szerződéses elektronikai gyártója (contract electronics manufacturer - CEM) a negyedik pénzügyi negyedévet 250,3 millió $-os (részvényenként 38 centes) nettó veszteséggel zárta, szemben az egy évvel ezelőtt elért 171 millió $-os (részvényenként 27 centes) nyereséggel. Az augusztus 31-ével zárult negyedévben a cég forgalma 3,59 milliárd $ volt, ez 23%-os visszaesés az előző év hasonló időszakában elért 4,74 milliárd $-hoz képest. Az eredmények nagyjából megfeleltek a cég júniusi előrejelzéseinek: akkor a Solectron részvényenként 5-9 centes működési nyereségre és 3-3,5 milliárd $-os forgalomra számított.

0

Vodafone: a legújabb akvizíciós célpont a Japan Telecom

2001. szeptember 19. 13:41

[AsiaBizTech, Yahoo Finance] A Vodafone Group Plc. bejelentette, hogy tárgyalásokat folytatnak a Japan Telecom Co., Ltd. és az East Japan Railway Co. (JR East) cégekkel a Japan Telecom akvizíciójával kapcsolatban. Ha a Japan Telecom igazgatótanácsa elfogadja az ügyletet, akkor a Vodafone jóindulatú átvételt (friendly takeover) indíthat a cég részvényeinek további 21,7%-ának megszerzéséhez.

0

A Hewlett-Packard hétfőn tervezi bemutatni Windows XP operációs rendszerrel felszerelt számítógépeit

2001. szeptember 19. 13:41

[CNET] E lépéssel a Gateway-t követi a HP, ezenkívül előzetes megrendeléseket is fel fognak venni tetszőlegesen konfigurálható PC-kre szeptember 21-ével kezdődően, ezek szállítása szintén jövő hét hétfővel kezdődik. A cég várakozásai szerint ugyanaznap fog megkezdődni az új Windows XP rendszerek kiskereskedelmi forgalmazása. A Microsoft a PC gyártóknak engedélyezte azt, hogy szeptember 24-étől árulják a Windows XP-vel felszerel asztali és hordozható számítógépek árusítását -- egy hónappal az új operációs rendszer hivatalos, október 25-ei bemutatója előtt.

0

Még be nem jelentett Altec hangszórókészletek sosemlátott képei

2001. szeptember 19. 01:52

A mai nap a postaládámban talált -- egyik kedves ismerősömtől kapott -- két figyelemreméltó PDF dokumentumban új, az Altec Lansing által még be nem jelentett hangszórókészletek ismertetői lapultak. Az alább látható képek is ezekből a sajnos nem túl bőbeszédű ismertetőkből származnak, melyeket talán itt láthat elsőként a kedves olvasó.

0

Creative bojkott a Winamp ellen?

2001. szeptember 18. 19:54

A Winamp.com fórumain található információk szerint a Creative Playcenter 2 és 3 alkalmazását telepítve a Winamp médialejátszó program működése megzavarodik, hibát hibára halmoz. Minimalizálás után nem lehet előhívni, végzetes kivétel történik az internetes rádiókhoz történő csatlakozáskor és egyéb X-aktás jelenségek történnek a Winamp futtatásakor.

0

Hewlett-Packard: új középkategóriájú Unix szerver, valamint részletek a Unix szerver roadmappel kapcsolatban

2001. szeptember 18. 18:41

[Wall Street Journal] A tervek szerint holnap Cupertinoban mutatja be a Hewlett-Packard új szerver termékét, valamint a cég stratégiájával kapcsolatban is közzétesznek részleteket, ezenkívül várhatóan a Unix szerver termékek roadmapje is terítékre kerül. A rendezvényen a várva várt előadást Duane Zitzner, a cég számítógéprendszer üzletágának vezetője fogja tartani. Az új szerverről egyelőre csak annyi ismeretes, hogy középkategóriájú számítógépről van szó, amelyet főként vállalati hálózatokban és Internet szolgáltatóknál használnak.

0

Új vezérigazgató és leépítések az AltaVistánál

2001. szeptember 18. 11:12

[CNET] James Barnettet nevezték ki hétfőn a jobb napokat is megélt AltaVista élére. Ezzel egyidőben a vállalat megvált alkalmazottainak 30 százalékától. Így már csak 340-en dolgoznak a cégnél.

0

Külön szekció a Creative oldalain az SB1394 (FireWire) csatlakozó számára

2001. szeptember 18. 01:34

A Creative nem bízza a véletlenre új hangkártyáinak sikerét: egyre több információ lát napvilágot az új technológiákról, az Audigy hangkártyák újdonságairól. A mai napon az SB1394 csatlakozó került napirendre, erre a csatlakozási felületre kihegyezett szekciót hozott létre a Creative weboldalain.

0

Új 5.1-es hangszórórendszer a Creative kínálatában: Inspire 5.1 5300

2001. szeptember 18. 00:06

Valamivel több, mint két héttel ezelőtt már beszámoltunk a Creative új hangszórókészleteiről, melyekről innen-onnan képekhez és egyéb információkhoz lehetett jutni. Ma végre megjelent a kisebbik, Inspire 5.1 5300-as modell bejelentése a sajtóközlemények között. Sajnos pontosabb információkat ez sem tartalmaz, de legalább már biztos, hogy nincs messze a megjelenés ideje.

0

A Rambus és az Intel új keresztlicenc-megállapodást írt alá

2001. szeptember 17. 16:45

[BusinessWire] Ma a Rambus és az Intel a korábbi megállapodást érvénytelenítő, átfogó keresztlicenc-megállapodást hozott tető alá. Az új egyezség értelmében az Intel felhasználhatja az összes Rambus-szabadalmat, míg a Rambus számára hozzáférhetővé váltak azok az Intel-szabványok, melyek a cég számára elengedhetetlenek a nagysebességű interfészek fejlesztéséhez. A megállapodás részletei azonban nem nyilvánosak. A Rambus azt reméli, hogy ez a lépés kedvező hatással lesz a komoly nehézségekkel küzdő cég harmadik negyedéves pénzügyi eredményeire.

0

MP3-lejátszó Siemens mobiltelefonokhoz

2001. szeptember 17. 13:19

Bizonyára sok mobiltelefon-tulajdonos megirigyelte a Siemens SL45 készülék MP3-lejátszási képességeit. A német gyártó most egy különálló MP3-lejátszó egységet hozott forgalomba, amely Siemens C35i, C45, M35i, ME45, S35i és S45 mobiltelefonokkal használható.

0

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás hatására tovább romolhat a tajvani IT szektor mérlege

2001. szeptember 17. 11:12

[SBN] Az egyik tajvani piackutató cég, a Market Intelligence Center (MIC) legújabb tanulmánya szerint a múlt hét kedden történt egyesült államokbeli terrortámadásoknak hosszú távú kihatása is lehet a szigetország IT iparára. Pénteken közzétett jelentésében a MIC azt jósolta, hogy a tajvani gazdaság hajtóerejének számító IT szektor akár 15%-os csökkenést is kénytelen lesz elszenvedni az idén -- köszönhetően a múlt heti események vásárlói költekezésre gyakorolt negatív pszichológiai hatásának. Korábban a becslések arról szóltak, hogy az általános gazdasági lassulás miatt a szigetország IT iparága 8,4%-kal, 37,7 milliárd dollárra csökken az idén.

0

Új LCD és plazma kijelzős készülékek a Matsushitától

2001. szeptember 15. 02:25

A Panasonic márkanévű termékeiről itthon talán jobban ismert Matsushita Kotobuki Electronics Industries Ltd. ma bejelentette új LCD és plazma kijelzővel szerelt készülékeit, melyek között beépített DVD-lejátszóval rendelkező berendezés is található.

0

Már a postán is kapható a Pannon feltöltő kártya

2001. szeptember 14. 14:15

[Panon GSM] Augusztus végén a Hírker-Lapker hálózat, szeptember elején pedig a Magyar Posta is megkezdte a Pannon feltöltő kártyák árusítását. Ezzel gyakorlatilag lezárult a pre-paid feltöltőjegyek országos értékesítési hálózatának két évvel ezelőtt megkezdődött kiépítése.

0

A Videologic új termékeket mutatott be a Hi-Fi Show 2001 kiállításon

2001. szeptember 14. 00:27

A hazánkban is ismert VideoLogic -- az Imagination Technologies részlege -- a ma megnyitott, Londonban megrendezett 2001-es Hi-Fi Show keretében több új terméket is bejelentett. Az új termékek mellett a díjnyertes DRX DAB digitális rádió-tuner termékcsaládot és a DigiTheatre DTS házimozi rendszert is megtekinthették az érdeklődők.

0

Képek a SONICblue új MP3-lejátszóiról

2001. szeptember 13. 10:43

A SONICblue tegnap mutatta be új RioVolt CD-alapú digitális audiolejátszóit, amelyek az audio CD-ken kívül MP3 és WMA állományokkal is elboldogulnak. Végre sikerült képeket is szereznünk az új termékekről.

0

Két új RioVolt MP3-lejátszót mutatott be a SONICblue

2001. szeptember 12. 15:33

A SONICblue két új taggal bővítette CD-alapú RioVolt MP3-lejátszóinak családját. A terméksorozat új zászlóshajója a ma bejelentett RioVolt SP250, amely 8 perces rázkódásvédelemmel és beépített FM-rádióval is rendelkezik, míg az új RioVolt SP90 egy alsó árkategóriás, alapszintű szolgáltatásokat nyújtó berendezés.

0

24 órán keresztül korlátlanul elérhető az internet az Axelero összes Freemail-felhasználója számára

2001. szeptember 11. 20:27

[Axelero] Az Egyesült Államokat ért támadás következtében előállt rendkívüli helyzetre való tekintettel az Axelero 24 órán keresztül minden [origo] Freemail postafiók tulajdonosának ingyenes internet-hozzáférést kínál. A freemailes azonosítóval és jelszóval rendelkező ügyfelek holnap este 6 óráig korlátozás nélkül kapcsolódhatnak a világhálóra, hogy folyamatosan tájékozódhassanak a fejleményekről, illetve felvehessék a kapcsolatot külföldön tartózkodó ismerőseikkel, rokonaikkal.

0

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás miatt számos hírügynökségi oldal nehezen elérhető

2001. szeptember 11. 20:01

[CNN, CNET] Amint az mostanra közismert, ma, amerikai idő szerint délelőtt kilenc óra körül egy öngyilkos merénylő -- feltehetően az American Airlines egyik eltérített utasszállító repülőgépével -- nekicsapódott a manhattani világkereskedelmi központ északi tornyának. Mintegy húsz perccel később egy másik repülőgép ütközött az épületegyüttes déli tornyának, és egy órával a becsapódás után mindkét felhőkarcoló összedőlt. A New York-i támadás után egy órával egy utasszállító repülőgép a washingtoni Pentagon épületére zuhant, melynek egyik szárnya részben beomlott, és az épület kigyulladt.

0

Egyre növekszik a Pentium 4 alaplapok aránya

2001. szeptember 11. 13:33

[Digi Times] Az Intel Pentium 4 processzorok ára egyre csak csökken és a tajvani alaplapgyártók egyre több Pentium 4 alaplapot adnak el. Augusztusban a nahu gyártóknál az összes eladott alaplapnak több, mint 20 százaléka volt Pentium 4-et támogató lap, és a közeljövőben ez drasztikusan növekedni látszik.

0

Az új EMC Symmetrix család hiper-konszolidációhoz vezet és termelékenységi előnyöket ígér

2001. szeptember 11. 13:30

[Hill & Knowlton Hungary] Az EMC Corporation tovább növelte előnyét, mint az információtároló technológia gyártója: megjelent az EMC Symmetrix rendszerek vadonatúj családja és tovább bővült a szoftver funkcionalitása. A hétfői bejelentés lényege: az EMC-vásárlók az információ korábban páratlan szintű konszolidációját -- ha úgy tetszik, hiper-konszolidációját -- valósíthatják meg úgy, hogy közben lényegesen csökkentik az információtárolás teljes élettartamköltségét. Az EMC lényeges előrelépést kínál az információtárolás teljesítménye, a konnektivitás, a kapacitás és a funkcionalitás terén -- többek között akár 50 százalékos növekedést a nyílt rendszerek átvitele, 100 százalékosat a mainframe-es átvitel, 260 százalékot a kapacitás és 500 százalékot a konnektivitás terén.

0

A Motorola vezetése fontolgatja a cég kivonulását a félvezetőiparból

2001. szeptember 11. 11:07

[SBN] Robert L. Growney, a Motorola elnöke egy New Yorkban tartott pénzügyi konferencián arról számolt be, hogy a cég a félvezetőgyártó divízió sorsáról meghozandó döntés előtt mérlegeli, hogy a nemrégiben az összetett félvezetők gyártásával kapcsolatos, a Motorola laboratóriumában kifejlesztett új technológia milyen hatással lehet az üzletágra. A cég korábban egy nem nyilvános határidőt szabott meg a félvezetőgyártó csoportnak arra, hogy -- a Motorola racionalizációs lépéseinek keretében -- átszervezze a divíziót és profitábilissé tegye azt. Growney augusztusban számos elemzőt meglepett, amikor bejelentette, hogy a cég nem tartja elképzelhetetlennek a félvezetőgyártó üzletág értékesítését vagy vegyes vállalatként történő működtetését.

0

Design- és szlogenváltás az Állásajánlat.hu oldalon

2001. szeptember 10. 09:18

[email] Az Állásajánlat.hu új tulajdonosa, a Pitronix Bt. célja a designváltással, hogy az oldal áttekinthetőbb, jobban kezelhetőbb legyen, és hogy az egységes színhatás és háromdimenziós megjelenés megadja az oldal alaphangulatát.

0

Az Intel a Pentium 4-szabalmak megsértéséért bepereli a VIA-t

2001. szeptember 8. 11:28

[CNET] Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy a kisebb alaplapgyártók után az AOpen is tervezi a VIA P4X266, DDR memóriamodulokat támogató Pentium 4-es chipkészletére épülő alaplap megjelentetését, ami jelentős presztízsgyőzelmet jelent a VIA számára. Azonban ma már csupán azt írhatjuk, hogy jelentene , ugyanis tegnap a delaware-i kerületi bíróságon az Intel szabadalomsértési keresettel élt a VIA és az S3 Graphics ellen. A beadványban az szerepel, hogy a VIA a P4X266 és az integrált grafikus vezérlővel rendelkező P4M266 alaplapi chipkészleteinek bejelentésével és piacra dobásával öt Intel-szabványt sértett.

0

3 új hangkártya Canyon3D-2 processzorral az I/OMagic-tól

2001. szeptember 7. 22:02

Az I/OMagic által bemutatott három új hangkártyában egy közös vonás van: mind a három az ESS új, Canyon 3D-2 audioprocesszorára épül. A Storm Surge, Hurricane Extreme és a Typhoon Theatre elnevésű PCI hangkártyák az azonos DSP ellenére különböző teljesítményre képesek.

0

Az amerikai kormány nem kívánja feldarabolni a Microsoftot !

2001. szeptember 7. 10:46

[ZDNet] Tegnap, számos elemző és jogász legnagyobb meglepetésére, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma, az érdekelt államokkal egyetértésben bejelentette, hogy megszünteti a redmondi szoftveróriás feldarabolását célzó peres eljárást. Ezen túlmenően ejti azt a vádpontot is, mely szerint a Microsoft jogsértő módon integrálta az Internet Explorer böngészőt a Windows 95 és 98 operációs rendszerekbe. E lépések azt szolgálják, hogy a felhasználók minél hamarabb hatásos jogorvoslatban részesülhessenek -- áll a hivatalos közleményben. Ugyanakkor a kormány felül kívánja vizsgálni a korábbi tárgyalások óta történt eseményeket, ami -- többek szerint -- a hivatalosan október 25-én debütáló Windows XP körüli vitás ügyek felülvizsgálatát jelenti.

0

A Microsoft ma mutatja be Pocket PC 2002 operációs rendszerét

2001. szeptember 6. 14:12

[CNET] A Microsoft a mai napon mutatja be Pocket PC 2002 operációs rendszerét, amelytől áttörést vár a vállalati piacon. Bár az új szoftver rendkívül erőforrás-igényes, a benne található funkciók, például a virtuális privát hálózatok támogatása számottevő érdeklődésre tarthat számot a vállalati informatikai vezetők körében.

0

A Samsung memóriapiaci részesedése év végére elérheti a 30%-ot

2001. szeptember 6. 11:04

[ABT] A jelentős felhalmozott raktárkészletekkel rendelkező Hynix és Toshiba kárára tovább növeli részesedését a memóriachipek piacán a Samsung és az egyesült államokbeli Micron. A legutolsó jelentések szerint a Samsung globális piaci részesedése augusztusban 5 százalékponttal emelkedett, és így az eladásokat tekintve a cég a világ memóriachip-piacának egynegyedét birtokolja, szemben az egy évvel korábbi 20,9%-kal.

0

HP-Compaq akvizíció: egyre több a kétely, nő a pesszimizmus

2001. szeptember 6. 10:15

[The Wall Street Journal] Miután hétfőn Carly Fiorina és Michael Capellas, a Hewlett-Packard és a Compaq elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy 25 milliárd dolláros részvénycsere-ügylet keretében a HP felvásárolja a Compaqot, az elemzők és befektetők továbbra is szkeptikusak az akvizícióval kapcsolatban. A hír pesszimista fogadtatásának köszönhetően a két cég részvényárfolyama tegnap tovább csökkent: a HP értékpapírjai 3,5%-kal alacsonyabb értéken, 18,21 dolláron, míg a Compaqé 6,05%-kal gyengébben, 10,41 dolláros értéken cseréltek gazdát tegnap. Így az akvizíció értéke az eredetileg előirányzott 25 milliárd dollárról tovább amortizálódott: jelenleg 19,81 milliárd dollár.

0

37,2 százalékkal csökkentek a félvezetőeladások júliusban

2001. szeptember 4. 13:08

A félvezetőeladások globális értéke júliusban 10,86 milliárd dollár volt, ami 37,2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi szintnél és 6,1 százalékkal kevesebb, mint a júniusban regisztrált 11,57 milliárd dolláros érték - jelentette be a Semiconductor Industry Association (SIA).

0

Fontos tudnivaló az 51-es hívószámokról...

2001. szeptember 3. 20:08

Nem mindenki tudja, s aki tudja, könnyen elfelejthette, hogy a mai naptól a Matáv változtatásokat eszközölt az 51-es körzetű hívások számlázásában, díjtételeiben.

0

Havidíj és kapcsolási díj nélküli díjcsomagot vezet be a Matáv

2001. szeptember 3. 17:51

[Matáv] A Matáv Kontroll díjcsomagjával - a mobilszolgáltatók előre fizetett (ún. prepaid) kártyás szolgáltatásához hasonlóan - pontosan tervezhetővé válnak a telefonköltségek. Az előfizető a Kontroll kártyán szereplő összeget meghatározott időn belül teljes egészében lebeszélheti havidíj és kapcsolási díj nélkül, és nincsenek havi számlák sem.

0

Elindult a COOLINK weboldal

2001. szeptember 3. 17:40

Magyarországon mér régóta kaphatók a COOLINK hűtői, de a termékekről eddig csak a forgalmazó honlapján lehetett információkra lelni. Azonban a helyzet most megváltozott.

0

A Hitachi profitfigyelmeztetést tett közzé, és egyben 14700 dolgozójától válik meg a cég

2001. szeptember 3. 15:06

[SBN] Pénteken -- amint az várható volt -- a Hitachi Ltd. komoly megszorító lépések bevezetésének tervéről számolt be. A válságkezelő intézkedések a két éve megkezdett átszervezési tervet újítják fel, és a cég alkalmazottai 4%-ának, azaz 14700 dolgozónak az elbocsátását, valamint a félvezetőgyártó üzletág teljes átalakítását foglalják magukban. Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a múlt héten a Toshiba jelentett be hasonló volumenű elbocsátásokat.

0

Az AOpen az Intel bocsánatát kéri, amiért véletlenül a hivatalos időpontnál korábban jelentette be i845-ös alaplapjait

2001. szeptember 1. 15:57

[SBN] A hazánkban is jól ismert tajvani alaplapgyártó, az AOpen úgy érzi, végzetes hibát követett el, amikor augusztus 27-én, mintegy két héttel az i845, SDRAM-ot támogató Pentium 4-es alaplapi chipkészlet hivatalos megjelentetése előtt mind a nyomtatott, mind pedig az elektronikus sajtónak eljutatta az AX4BS és MX4BS típusjelű alaplapjainak forgalomba hozataláról szóló sajtóközleményt. A sajtóközleményben ugyanis részletek jelentek meg az említett lapok lelkét adó i845 specifikációiról és pontos megjelenési dátumáról. Az AOpen ezért most arra kéri a dokumentumot publikáló médiumokat, hogy azok azt azonnal távolítsák el -- ami a nyomtatott sajtó esetében különösen érdekes kihívásnak ígérkezik.