Szerző: Vörös Péter

2001. március 22. 02:18

Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnök-vezérigazgatója szerint a technológiai horizonton még mindig sötétek a kilátások

HIRDETÉS

A HP elnök-vezérigazgatóasszonya meglehetősen borúlátó előadással nyitotta meg szerdán a CeBIT előtti hivatalos sajtótájékoztatót. Mondandójának lényege az volt, hogy az USA-t érintő technológiai kiadás-visszaesés hamarosan Európát is érinteni fogja. A lassulás világosan átterjed a világ többi részére is, mondta Fiorina egy nappal a legnagyobb európai számítógépes kiállítás hivatalos megnyitása előtt. Fiorina nem optimista azt illetően, hogy Európa ellen tud állni a visszaesésnek.

A mostani kijelentések azért jelentősek, mert korábban többek között a HP és a Sun is úgy vélte, hogy az európai forgalom továbbra is erős marad, dacára az USA-beli hanyatlásnak. A közeljövőt illetően Fiorina annyit mondott, hogy azt nehéz előre látni, de valószínűleg még rosszabb lesz, mint a jelenlegi helyzet. Fiorina az oly sokat emlegetett második félévben bekövetkező helyreállással kapcsolatban nem túl optimista: véleménye szerint a mostani helyzet olyan, mintha teljes ködben kellene megtalálni a helyes irányt - és egyelőre nem látszik a fény az alagút végén.

Michael Dell, a Dell elnök-vezérigazgatója kedden hasonlóképpen nyilatkozott: "Sokan azt mondják, hogy a második félévben helyre fognak állni a dolgok. De vajon miért (és főképpen mitől) éppen a második félévben állnának helyre? Mert nem az első félévben? Nos, ennek nem túl sok értelme van." És valóban: hol vannak az arra utaló jelek, hogy a dolgok éppen a második félévben kezdenek el jobbra fordulni - hol van előírva az, hogy ennek feltétlenül így kell történnie?

a címlapról