Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 10:01

Ericsson költségcsökkentési lépések, 3.300 állás megszüntetése Svédországban és Nagy-Britanniában

Az Ericsson kedden olyan költség csökkentési lépéseket jelentett be, amelyektől a cég évi 2 milliárd $-os megtakarítást remél 2002-től. Svédországban és Nagy-Britanniában a cég bezár 1-1 mobiltelefon gyárat, ahonnan 3.300 alkalmazottat fognak elbocsátani a gyárakat pedig eladják. Múlt év végén az Ericsson-nak 105.000 alkalmazottja volt világszerte.

A befektetők természetesen örömmel fogadták a hírt, de véleményük szerint ezzel a cég nem igazán oldja meg a veszteséges mobiltelefon divízió gondjait - sok elemző azt szeretné, ha a cég eladná ezt vagy együttműködnének valamilyen nagy ázsiai elektronikai céggel (a spekulációk főszereplője a Matsushita/Panasonic). A cég évek óta küszködik azzal, hogy gyorsan és hatékonyan dobjon piacra vonzó mobiltelefonokat és megismételje a világ legnagyobb mobiltelefon gyártójának, a Nokia-nak a sikereit.

Januárban az Ericsson bejelentette a mobiltelefon üzletágat érintő elbocsátások első körét és azt is közölte a cég, hogy az outsourcing termelés áprilisban indul el. Két héttel ezelőtt pedig profit-figyelmeztetést tett közzé a cég: a várt nullszaldós eredmény helyett immár 400-500 millió $-os veszteségre számít az Ericsson, mivel a globális gazdasági lassulás egyaránt érinti a veszteséges mobiltelefon és a nyereséges hálózati üzletágat.

Az Ericsson azt is bejelentette, hogy az új alkalmazottak felvételét egyelőre befagyasztották és jelentősen (egyes területeken felére) csökkentik a tanácsadók számát.

Szintén tegnap jelentette be az Ericsson azt is, hogy eladják a még meglévő részvényeket a Juniper Networks-ben, az ügylet révén 538 millió $ nyereséget realizál a svéd multinacionális cég - mindezt készpénzben. Tavaly augusztusban az Ericsson a Juniper 6%-os tulajdonosa volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról