:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 9. 09:59

A National Semiconductor eredményei meghaladták a csökkentett várakozásokat

A chip gyártó cég 39,2 millió $-os (részvényenként 21 centes) nyereséget ért el harmadik pénzügyi negyedévében, míg a forgalom 475,6 millió $ volt. A First Call által reprezentált pénzügyi elemzők várakozása részvényenként 20 cent volt, amelyet azután értek el az elemzők, hogy a cég kétszer is profit-figyelmeztetést adott közzé a harmadik pénzügyi negyedévvel kapcsolatban - az elemzők eredeti várakozása részvényenként 31 cent volt. Az egy évvel korábbi hasonló időszakban a cég 99,8 millió $-os (részvényenként 51 centes) nyereséget és 548,9 millió $-os forgalmat ért el.

A cég szerint a negyedik pénzügyi negyedévet illetően nem túl rózsásak a kilátások: a várakozások szerint a forgalom a mostani 475,6 millió $-ról 10%-kal fog csökkenni és a nyereség részvényenként 3-5 cent lesz. Ez jóval gyengébb, mint a First Call által reprezentált pénzügyi elemzők várakozása, amely eddig 490 millió $ és részvényenként 23 centes nyereség volt. A bruttó haszonrés akár 5%-kal is csökkenhet a mostani 49%-ról az alacsonyabb kapacitás kihasználtság miatt.

Brian Halla, a cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalat továbbra is a nyereségességre helyezi a hangsúlyt, valamint a kritikus fontosságú befektetésekre, miközben a mobiltelefonok és a PC piacokon lassuló a kereslet ill. készlet korrekció zajlik - a megrendelések valamelyest javultak februárban, de a cég egyelőre óvatos a kilátásokat illetően.

A teljes 2001-es pénzügyi évben elért forgalom várhatóan éppen a 2000-es pénzügyi évben elért 2,1 milliárd $ felett lesz. Az előző negyedévben a cég felülmúlta az elemzők várakozásait és 106,7 millió $-os (részvényenként 56 centes) nyereséget ért el 595 millió $-os forgalom mellett.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.