Szerző: Vörös Péter

2001. március 6. 20:38

Napster: a szövetségi bíró azt az ítéletet hozta, hogy a szerzői jogvédelem alatt álló dalokat/fájlokat el kell távolítani

Marilyn Patel szövetségi bíró azt az ítéletet hozta, hogy a Napster-nek el kell távolítani népszerű zene csereberélő Web-helyéről azokat a dalokat/fájlokat, amelyek szerzői jogvédelem alá esnek. Egyúttal arra kötelezte a hanglemez/zeneipart, hogy segíteniük kell abban, hogy a Napster végre tudja hajtani az ítéletet. Ez azt jelenti, hogy az öt legfőbb lemezcégnek (Bertelsmann AG, Vivendi Universal SA, AOL Time Warner, Sony, EMI Group) "jelentős erőfeszítéseket" kell tennie annak érdekében, hogy azonosítsák az eltávolítandó fájlokat. Az azonosítás után a Napster-nek három munkanap áll rendelkezésére a fájl eltüntetésére az indexből. (Az ítélet teljes szövege angolul elolvasható itt.)

Múlt évben ez a pereskedés szinte olyan nagy publicitást kapott, mint a Microsoft ellen folyó antitröszt per. A lemezgyártók, élükön a Recording Industry Association of America (RIAA) szervezettel, azzal vádolják a Napster-t, hogy az soha nem látott számú online copyright-ot szeg meg, mivel az emberek fizetés nélkül tölthetik le a dalokat.

A cég bevallása szerint 51 millió regisztrált felhasználója van. Számos Napster támogató szerint már növekszik a független Napster szerverek száma és még a Napster esetleges eltűnése sem jelentené az ingyenesen elérhető zenék végét az Interneten.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról