Szerző: Bodnár Ádám

2001. március 2. 16:33

A legnagyobb RDRAM gyártók támogatásukról biztosították az Intelt

Az Intel szerint az idei év egyértelműen a Pentium 4 éve lesz, annyira, hogy a jelenlegi legnépszerűbb Pentium III chipet év végére már nem is építik asztali számítógépekbe. Ám mivel a Pentium 4 processzorhoz jelenleg csak az Intel i850 chipkészlet használható, ami kizárólag Rambus DRAM memóriát támogat, ezért a Pentium 4 sikere nagyban függ a Rambus DRAM memóriamodulok elérhetőségétől és árától.

Az Intel szerint az idei év egyértelműen a Pentium 4 éve lesz, annyira, hogy a jelenlegi legnépszerűbb Pentium III chipet év végére már nem is építik asztali számítógépekbe. Ám mivel a Pentium 4 processzorhoz jelenleg csak az Intel i850 chipkészlet használható, ami kizárólag Rambus DRAM memóriát támogat, ezért a Pentium 4 sikere nagyban függ a Rambus DRAM memóriamodulok elérhetőségétől és árától.

Az Intel Developer Forum rendezvényen a három legnagyobb RDRAM memóriachipeket gyártó vállalat, a Samsung, az Elpida és a Toshiba teljes támogatásáról biztosította az Intelt.

A Samsung tervei szerint a következő negyedévben 50 százalékkal növelik a 128 Mbites Rambus DRAM chipek előállítását, így a jelenleg gyárott havi 8 millió lapka helyett havi 12 millió chipet állítanak elő. A Samsung első alelnöke Jon Kang szerint év végére a Samsung képes lesz akár havi 15 millió memóriachip előállítására is. Az Intel a Samsung RDRAM-mal kapcsolatos terveinek elősegítése végett egy komolyabb ám nem publikus összeget fektet a Samsung-ba, amelyből a koreai elektronikai vállalat további RDRAM-chip tesztelő berendezéseket vásárolhat.

Az NEC és a Hitachi által tavaly létrehozott DRAM-gyártó vegyesvállalat, az Elpida jelenleg havi 4-5 millió 128 és 144 Mbites RDRAM chipet képes gyártani, ám a vállalat elnöke Kenji Tokuyama ígéretet tett, hogy az áprilisban kezdődő következő negyedévben a gyártási volument havi 10 millió darab chipre emelik. Májusban az Elpia megkezdi a 288 Mbites DRDRAM chipek gyártását, az év végén átadásra kerülő hiroshimai chipgyár segítségével pedig még tovább emelkedik az Elpida memóriachip-gyártó kapacitása.

A Toshiba DRAM-gyártásért felelős menedzsere szintén biztosította az Intel képviselőit, hogy tovább növelik Rambus DRAM gyártási volumenüket és a harmadik negyedév során megkezdik a 288 Mbites RDRAM chipek előállítását.

Dieter Maczkowiak, a Samsung Semiconductor alelnöke elmondta, hogy a Rambus DRAM memóriachipek magja jelenleg 20-30 százalékkal nagyobb az SDRAM és DDR SDRAM memóriachipek magjánál, ami magasabb árakat eredményez. Egy 128 Mbites PC800 RDRAM chip jelenleg 18 dollárba kerül, míg egy azonos kapacitású DDR266 memóriachip ára 10 dollár, egy 128 MBites PC133 SDRAM chipért pedig 5 dollárt kérnek.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Intel Pentium 4 processzorhoz tervezett i850 chipkészletet dual channel RDRAM vezérlővel látták el, ami a memóriamodulokat csak párban képes kezelni. Két 64 MByte kapacitású PC800 RDRAM modul ára jelenleg 110 dollár, ám a magas árakat az Intel a gyártók irányába visszatérítésekkel próbálja kompenzálni. Az év elején kezdődött program értelmében az OEM-ek kb. 65 dollárt visszakapnak a Rambus DRAM modulok árából.

Miközben az Intel az idén megjelenpő Brookdale chipkészletével egyértelműen az olcsó SDRAM és DDR SDRAM felé kacsintgat, a Rambus DRAM fejlesztések sem állnak le. Egyes gyártók már kísérleteznek 4 bankos RDRAM chipekkel, amelyek jóvel egyszerűbben és olcsóbban előállíthatók, mint a ma használt 16 bankos memóriachipek. Az első 4 bankos memóriachipek a 288 Mbites RDRAM lapkák megjelenésekor várhatók.

A német Infineon eközben szorgosan fejleszi 256 Mbites RDRAM chipjeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Rambus jóváhagyja a terveket. Teszi ezt annak ellenére, hogy jelenleg perben áll a Rambus-szal az utóbbi cég SDRAM-mal és DDR SDRAM-mal kapcsolatos szabadalmai miatt. "A vállalatok jogi hozzáállása sok esetben különbözik technológiai vagy üzleti terveiktől" - magyarázta a helyzetet Dave Mooring, a Rambus elnöke.

Bárhogy is legyen, az Intelnek ebben az évben egyértelműen a Pentium 4 a legfontosabb terméke és mindent megtesznek majd a sikerért, legyen az árcsökkentés, visszatérítés vagy befektetés a DRAM gyártókba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról