:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 29. 09:58

Az eredetileg tervezett időben megtörtént az Agere Systems tőzsdei bevezetése

A Lucent Technologies mikroelektronikai/chipgyártó részlegének tőzsdei bevezetése (IPO - initial public offering) tegnap megtörtént, az Agere 6,02$-on zárta a napot, összesen 130 millió részvény cserélt gazdát - a záró részvényárfolyam alig volt a Lucent ajánlati ára (6$) fölött.

Paul Bard, a Renaissance Capital IPO Plus alapjának egyik elemzője szerint a cég aligha választhatott volna rosszabb időpontot az IPO-hoz. A Lucent-nek azonban nem nagyon volt választása: a cég utóbbi egy éve igen rosszul sikerült, az eladósodottság nagy mértékben növekedett és az Agere eladásából származó bevételek részben segíthetik javítani a Lucent mérlegét.

A Lucent eredetileg február 7-én jelentette be az IPO-t, az akkor tervezett részvényárfolyam 15-20$ között lett volna. Február 20-án az ártartományt 16-19$-ra csökkentették, majd február 26-án 12-14$-ra. Március 22-én alakult ki a végleges ajánlati ár: 6-7$.

A tőzsdék alakulása sem segítette az Agere részvényárfolyamát: a Nasdaq idén 20%-ot esett vissza, míg a tavaly márciusi csúcshoz képest 60%-ot csökkent. Az optikai alkatrészeket gyártó cégek sem teljesítettek túl jól az utóbbi időkben: a JDS Uniphase részvényárfolyama szerdán 19,92$-on zárt, ez az utóbbi egy év mélypontját jelenti.

A kellemetlen piaci környezet miatt számos kisebb optikai alkatrész gyártó cég visszavonta IPO-ját: két héttel ezelőtt pl. a Chorum Technologies, a WaveSplitter Technologies és az Optical Micro Machine halasztotta el a tőzsdei bevezetést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.