:

Szerző: mz

2001. március 31. 17:37

Hét éves lett a Pannon GSM

[PGSM] Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, a Pannon GSM hatodik születésnapján ragyogó ajándékok köszöntötték az ünnepeltet. Az előfizetők száma elérte a 750 ezret, a szolgáltatások sora pedig olyan, a mobiltelefon hagyományos használatán túlmutató kezdeményezésekkel bővült, mint a PannOnline vagy a PannonW@P.

A cég akkor úgy vélte, minden idők legsikeresebb évét zárta, és ez bizonyos szempontból igaz is volt: 2000-ben új korszak kezdődött a mobiltelefónia és a Pannon GSM történetében.

Az ügyfelek köre az elmúlt 12 hónap során közel kétszeresére nőtt. Tavaly decemberben már 1,2 millióan tartoztak a Pannonhoz, az idei év első három hónapjában pedig hozzávetőlegesen további 150 ezerrel nőtt a "huszasok" tábora, ami azt jelenti, hogy várhatóan hamarosan sikerül elérni a bűvös másfél milliós határt.

Miközben a GSM technológia minden várakozást felülmúló ütemben kezd elterjedni a világon (magyarországi ellátottsága például csak 10 százalékkal alacsonyabb a vonalasénál), a beszéd alapú kommunikáció mellett egyre erőteljesebb szerephez jut az írásos információk továbbítása. Ennek legszemléletesebb példája a rövid szöveges üzenetek sikertörténete. Az egy előfizetőre eső globális SMS forgalom az elmúlt öt év során 8750 százalékkal nőtt, az előrejelzések szerint pedig idén több mint 200 milliárd SMS-t küld majd a világ közel félmilliárd GSM-előfizetője.

A mobil kommunikáció térnyerését tükrözi a Pannon GSM előfizetői táborának átalakulása is. Új ügyfeleink többsége a modern technológiák - az Internet, illetve annak mobil változata, a WAP - iránt fogékony és azokat gyakorlatban is igénylő fiatalok közül került ki.

Hagyományosan a mobilelőfizetők között több, jelenleg 60% a férfi. A nők aránya folyamatosan növekszik, jelenleg 40%. Ez az arány éppen a 15-25 éves korosztályban jóval kiegyensúlyozottabb, s ugyancsak ők azok, akik a telekommunikáció "komoly" formái mellett játszanak is telefonjukon.

A világ mobilszolgáltatói számos játékszolgáltatást kínálnak, a Pannon GSM többek közt az SMS-en és WAP-on is játszható PanaGotchi szolgáltatást vezette be 2000 decemberében.

A Pannon GSM vezetői az idei évtől minden eddiginél nagyobb növekedést várnak. Mint Björn J. Flakstad vezérigazgató elmondta: "néhány héten belül a mobil előfizetők száma meg fogja haladni a vezetékes előfizetők számát Magyarországon, az év végére pedig minden második magyarnak lesz mobilja".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.