:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 08:35

A Palm negyedéves eredményei a várakozásoknál jobban sikerültek, de a cég mostani negyedéves kilátásai nem túl rózsásak

[CNET, TechWeb] A Palm egy évvel ezelőtt önállósodott a 3Com-tól, a 2001. februárral végződő harmadik pénzügyi negyedévét 9,3 millió $-os (részvényenként 2 centes) nettó nyereséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszak 15,8 millió $-os (részvényenként 3 centes) nyereségével. A Thomson Financial/First Call által reprezentált elemzők részvényenként 1 centes nyereséget vártak. A cég forgalma 473,8 millió $ nőtt az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 272,3 millió $-hoz képest - az elemzők 470 millió $-t vártak, a második pénzügyi negyedévben pedig 522 millió $ volt a forgalom.

A cég az eredményeket a tőzsdei zárás után jelentette be, a tegnap a tőzsdei kereskedés során a cég részvényárfolyama 1,06 $-ral (7%-kal) 15,50$-ra emelkedett - azonban a tőzsdei zárás utáni kereskedelemben az árfolyam 35%-kal 10,03$-ra esett vissza.

A negyedik pénzügyi negyedévre már eredetileg is veszteséggel számolt a cég, most ezek a várakozások tovább szélesedtek, várhatóan elbocsátásokra és más költségcsökkentő lépésekre is sor kerül - az ok szinte mindennapos manapság: a gyengülő amerikai gazdaság miatt csökkenő kereslet.

A Palm kéziszámítógépek száma 112%-kal 2,1 millióra növekedett a harmadik pénzügyi negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, így a mai napig szállított Palm-ok összes száma 13 millió. A második pénzügyi negyedévben 2,6 millió db Palm-ot értékesített a cég, ebben jelentős részben benne volt az amerikai ünnepi szezon is. Az egy évvel ezelőtti harmadik pénzügyi negyedévben a cég 999 ezer Palm-ot adott el.

A költségcsökkentési lépések részeként a cég 250 fővel csökkenti 1524 fős alkalmazotti ill. 400 fős szerződéses alkalmazotti létszámát. A következő negyedévek előrejelzéseit pedig jelentősen kényszerül változtatni a cég. A mostani előrejelzés szerint negyedik negyedévben a forgalom 300-315 millió $ lesz, szemben a First Call által várt 572 millió $-ral, a veszteség pedig részvényenként 8 cent lesz, szemben a Wall Street-i elemzők által várt 3 centtel.

A piackutatók felmérései szerint a 25 milliárd $-os PDA piac 60%-a van a Palm kezében.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.