Szerző: mz

2001. március 7. 18:41

Panasonic - OKI együttműködés íriszazonosító rendszerek fejlesztésére

[Mmd] A Panasonic és az Oki Electric Industry bejelentették, hogy a jövőben együttműködnek az emberi szivárványhártya színmintáinak jellegzetességeit kihasználó személyazonosítási rendszerek fejlesztésében és értékesítésében. Az Oki írisz-azonosítási és kódfeldolgozási technológiájára, illetve a Panasonic videokameráira épülő program égisze alatt létrehozott kis méretű, nagy teljesítményű és elérhető árú termékeket az ázsiai (elsősorban a japán), az európai és az észak-amerikai piacra szánják.

Az üzleti szövetség révén a két cég új generációs írisz-azonosítási rendszerek kifejlesztésére, az írisz-technológiára épülő biztonsági és személyazonosítási módszer illetve termékek népszerűsítésére, valamint "de facto" szabványok kidolgozására törekszik az érintett piacokon. A partnerek egymást jól kiegészítő megoldásai kiváló ár-teljesítmény aránnyal rendelkező termékek kialakítását teszik lehetővé.

Az együttműködés keretében a Panasonic szeretné írisz-azonosításra épülő termékekkel bővíteni meglévő biztonsági termékkínálatát és elősegíteni e-Security Net néven ismert, új generációs biztonsági üzletága sikerét, míg az Oki a Panasonic videokamera-technológiájára támaszkodva kívánja minél gyorsabban kereskedelmi forgalomba hozni kompakt, gazdaságos, megbízható és hatékony termékeit.

Az Oki Electric kutatás-fejlesztési tevékenysége az emberi szivárványhártya színmintáit és egyedi biometriai jellemzőit személyazonosítási célokra hasznosító írisz-technológiára összpontosít. A vállalat 1998. októberében vezette be IrisPassR-S beléptetőrendszerét, amely a világon elsőként alkalmazott írisz-azonosítást a hagyományos módszerek (kulcsok, számkódok. stb.) helyett.

A csúcstechnológiájú videokamerás biztonsági megoldások terén nagy tapasztalatokkal rendelkező Panasonic négy alaptevékenysége egyikének tekinti a biztonsági termékek forgalmazását. A Panasonic jelentős részesedésre tett szert Japán és más országok biztonsági képkezelési piacán.

A partnerek közös fejlesztésű írisz-azonosítási rendszere a Security Show 2001 biztonságtechnikai kiállításon, a Pansonic standján lesz megtekinthető március 6. és 9. között, a Tokyo Big Sight vásárközpont területén.

Az írisz a pupillát körülvevő, összehúzódásra képes hártya. Az írisz egyedi színmintája a kétéves kor betöltése után, gyakorlatilag az ember egész életén át változatlan marad. Az írisz jellemzői rendkívül megnehezítik az e technológiára épülő megoldások kijátszását. Az írisz-azonosítási rendszer videokamera segítségével (mintegy egy méternyi távolságból) rögzíti a szivárványhártya mintáját, majd a képet speciális feldolgozási technológia segítségével, digitális úton íriszkóddá alakítja.

A rendszer az így rögzített kódokat használja fel személyazonosításra. Bár a kód tárolása csupán 512 bájtnyi memóriát igényel és az ellenőrzés pedig nem tart tovább 1-2 másodpercnél, a technológia rendkívül pontos módszert kínál a személyazonosság megállapítására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról