Szerző: mz

2001. március 13. 21:43

Nagyteljesítményű, szélessávú hálózati hozzáféréssel rendelkező eszközök lelkét fejleszti az IBM, a Sony és a Toshiba

[IBM] A Sony Computer Entertainment Inc., az IBM Corporation és a Toshiba Corporation ma bejelentették, hogy a jövőben együttesen terveznek, fejlesztenek és gyártanak újabb chip achitektúrákat azokhoz a következő generációs készülékekhez, melyek nagy teljesítményük mellett szélessávú Internet-hozzáféréssel is rendelkeznek majd.

A fejlesztéshez mindegyik cég kínál valamit, a Sony vezető a számítógépes szórakoztatás területén, az IBM hatalmas tudással rendelkezik a félvezető technológiák területén, a Toshiba pedig jó adag tapasztalatra tett szert integrált fogyasztói készülékek fejlesztésében.

A résztvevő cégek a következő 5 év során mindegy 400 millió USD-t szánnak egy szuperszámítógépet egyetlen lapkán megvalósító áramkör tervezésére. A tervezés az IBM texasi, austini telephelyén, egy közös vállalkozás keretén belül folyik majd. A központ közel 300 chiptervező szakembernek ad majd munkát.

A Cell kódnevű chipek a világ vezető technológiáit egyesítik majd, így réz vezetékekkel készülnek, szilícium szigetelést tartalmaznak majd, és 0,1 mikronos csíkszélességgel folytatják majd a gyártást. A fejlesztés eredményeként a legendás Deep Blue gépnél is erősebb fogyasztói készülékek jelenhetnek meg majd a piacon, melyek energiafogyasztása alacsony lesz, és képesek lesznek az Internet elérésére is.

Érdekesség, hogy az új fejlesztésnél nem véletlenül bukkant fel a cell, azaz sejt kódnév. Az elképzelések szerint a szélessávú hálózati hozzáféréssel és hatalmas teljesítménnyel dicsekvő egységek egy nagyobb hálózatnak is részeit képezhetik majd, így belőlük építkezve még nagyobb rendszerek hozhatók majd létre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról