Szerző: mz

2001. március 26. 19:53

A TSMC beindította 0,15 mikronos sorozatgyártását

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - TSMC -, mely a világ legnagyobb, csak félvezetőgyártással foglalkozó cége, ma bejelentette, hogy megkezdte a tömegtermelést 0,15 mikronos gyártósorán.

A TSMC készíti a GeForce3 GPU-t, illetve számos más lapkát is, többek közt a Microsoft Xbox készülékébe kerülő egyéb chipeket is.

"Örömmel vesszük, hogy az elsők között lehetünk, akik kihasználhatják a TSMC legújabb 0,15 mikronos technológiáját - mondta Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnöke. "Az új gyártási eljárás révén az eddiginél kifinomultabb grafikai és multimédia processzorokat készíthetünk. A TSMC bizonyította, hogy csúcstechnológiájával jóval vetélytársai előtt jár."

A TSMC 0,15 mikronos technológiájával a legnagyobb teljesítményt vagy alacsony fogyasztást igénylő fogyasztói termékeket célozzák meg. Az új eljárással a költségek is csökkenthetők, mivel csökken a lapkák mérete is.

A 0,15 mikronos eljárással készült áramkörök hét réteg fémet tartalmaznak, a kapuk mérete akár 0,11 mikron is lehet. Maguk az áramkörök 1,2 - 1,5 volton működhetnek, ki/bemenetük 1,8 - 3,3 volton üzemelhet. Az eljárással készült 6 tranzisztoros SRAM-ok cellamérete 3,42 mikrométer, így akár 16 MB SRAM-is kerülhet egyetlen lapkára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról