:

Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 09:30

A Nortel Networks profit-figyelmeztetést tett közzé, 15 ezer alkalmazottól válik meg a cég

[CNET, TechWeb] A világ legnagyobb telekommunikációs berendezés gyártója az elemzők legrosszabb félelmeit igazolta kedden: tovább csökkentették az első negyedéves előrejelzéseket és bejelentették, hogy további 15 ezer alkalmazottat bocsátanak el az amerikai gazdaság gyengülése és a verseny erősödése következtében.

A mostani bejelentés szerint részvényenként 10-12 centes nyereség és 6,1-6,2 milliárd $-os forgalom várható az első pénzügyi negyedévben - szemben a First Call/Thomson Financial által reprezentált elemzők által várt részvényenként 4 centes nyereséggel és 7,7 milliárd $-os forgalommal. Február közepén a Nortel már közzétett egy profit-figyelmeztetést, akkor részvényenként 4 centes nyereséget és 6,3 milliárd $-os forgalmat jelzett előre a cég.

Egész éves előrejelzést nem tett közzé a cég, mivel nagy a bizonytalanság az ügyfelek kiadási terveivel kapcsolatban - ez nagy mértékben elbizonytalanítja az elemzőket, akik szerint ez a bizonytalanság nincs túl jó hatással a részvényárfolyam alakulására. Februárban a forgalom növekedési becslést felére, 15%-ra, míg a profit növekedési előrejelzést kétharmaddal 10%-ra csökkentette.

A First Call/Thomson Financial szerint a teljes pénzügyi éves részvényenkénti nyereség 61 cent lesz (ez jelentősen a cég által előrejelzett 80 cent alatt van), míg a forgalom 35 milliárd $ körül várható.

A Nortel azt is közölte, hogy további elbocsátásokra kerül sor, ez év közepéig 15 ezer alkalmazottól válik meg a cég, ez a Nortel év végi 94,5 ezer alkalmazottjának kb. 16%-a. A Brampton (Ontario) központú cég már eddig is elbocsátott 10 ezer alkalmazottat, az ebből adódó előnyöket 2001. második negyedévétől kezdődően fogja realizálni a cég. A cég a profit-figyelmeztetést a tőzsdei zárás után tette közzé, a részvényárfolyam kedden 0,16$-ral (0,95%-kal) 16,76$-ra csökkent. A tőzsdei zárás utáni kereskedelemben a részvényárfolyam közel 13%-kal 14,75$-ra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 14:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.