Szerző: Vörös Péter

2001. március 28. 21:17

Microsoft E-Government az Egyesült Királyságban! Valósággá vált Tony Blair álma: "A Kormány Kapuja"

[Microsoft] A Microsoft .NET Enterprise szerverek tizenöt hét alatt életre keltették Tony Blair vízióját, mely szerint az Egyesült Királyság kormánya 2005-re száz százalékban online bonyolítja majd le tranzakcióit. A Microsoft által készített kormányportált arra tervezték, hogy összekapcsolja a királyság 200 központi és 482 helyi kormányzati intézményét az ország 60 millió polgárával és mintegy 3 millió üzleti vállalkozásával.

A Microsoft kormányzati vezetők számára szervezett konferenciáján Bill Gates a világ 80 nemzete több mint 400 kormányzati tisztségviselőjének mutathatta be, hogyan hasznosítja a brit kormány a Microsoft nagyvállalati szoftvereit, forradalmasítva a polgárok és az üzleti vállalkozások a kabinettel történő Internetes kommunikációját. A "Kormányzati Kapu"-nak elnevezett, Microsoft .NET Enterprise Server megoldásokat alkalmazó, XML-alapú portál az Egyesült Királyság területén valamennyi elektronikus kormányzati szolgáltatás központi regisztrációs felületeként működik.

A komplex integrációs megoldás olyan infrastruktúrát igényelt, amely képes volt hasznosítani a korábbi kormányzati IT beszerzéseket, integrálni és XML kommunikációra képessé tenni az egymással nem összeegyeztethető alkalmazásokat és platformokat, ezzel egyidejűleg biztosítani a lehető legnagyobb megbízhatóságot és méretezhetőséget a felhasználók növekvő igényeinek megfelelően. A Microsoft Consulting Services (MCS) megoldását Windows 2000 Advanced Serverre építette, az átütő sikerben oroszlánrésze volt a BizTalk Server 2000, SQL Server 2000, ISA Server 2000, Application Center 2000, valamint a Commerce Server 2000 termékeknek is.

A projekt klasszikus integrációs kihívásainak a BizTalk Server a legmesszebbmenőkig megfelelt, a brit kormányzati portál elkészítése egyúttal a világ eddigi legjelentősebb BizTalk sikere is. A BizTalk 2000 Server az örökölt háttéradatok és alkalmazások legfőbb integrátoraként működik a világ egyik legnagyobb kormányzati intézményében.

A projekt első állomásaként a személyi jövedelemadó bevallással és az általános forgalmi adóval kapcsolatos tranzakciós felületek kidolgozása zajlik, illetve a Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium kárpótlással, segélyezéssel kapcsolatos ügyeit intézhetik online a polgárok és gazdálkodó szervezetek.

Amennyiben a "Kormány Kapuja" projekt továbbra is ilyen sikerrel működik, a polgárok sokkal kevesebb bürokráciát tapasztalhatnak a kormányzati szervekkel történő együttműködésük során. A rendszer pl. egy egyszerű repülőjegyvásárlás során a lejárt útlevelet automatikusan érvényesítheti, vízumkérelmet regisztrál, anélkül, hogy a polgárnak bármelyik hivatalba be kellene mennie. Megoldódhat az újszülöttek automatikus online regisztrációja, útlevél és vízumkérések beadása, valamint az online járműregisztráció is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról