vállalati it archívum - 2006 június

2006
június

0

Két kínai gyártót perelt be a Nokia másolásért

2006. június 30. 15:09

[Reuters] Perbe fogott két kínai céget a világ vezető mobiltelefon-gyártója, a Nokia. A finn vállalat azt állítja, hogy a Telsda Mobile és a Song Xun Da Zhong Ke Electronic illegálisan utánozzák le készülékeit. Egy pekingi bíróságon kezdődött néhány hete az ügy, ahol a Nokia másolatok gyártásának azonnali felfüggesztését kéri, valamint 500 ezer jüan (14 millió forint) vagyoni kártérítést is követel.

0

Lekapcsoltak két amerikai filmkalóz-csoportot

2006. június 30. 14:25

[Associated Press] Az FBI két nagyobb kalózcsoportot kapcsolt le New Yorkban -- adta hírül az Associated Press. A 13 ember letartóztatásával járó akciót nagy sikernek könyvelik el, ugyanis a moziipar szerint ezek a csoportok felelősek az amerikai illegális másolatok feléért.

0

Gyenge negyedéves előrejelzés az ATI-tól

2006. június 30. 14:08

Megfelelt az elemzői várakozásoknak ATI Technologies negyedéves eredménye, a vállalat a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt veszteség után most nyereséget ért el és 23 százalékos bevétel-növekedésről számolt be. A cég ugyanakkor a vártnál gyengébb kilátásokat fogalmazott meg a közeljövőre vonatkozóan, amire a részványárfolyam zuhanással válaszolt.

0

A jövő év végig kaptak haladékot a Pentiumok

2006. június 30. 12:53

Az Intel 2007 végéig még kínálja a NetBurst mikroarchitektúrára épülő processzorait, ezután azonban eltűnnek a piacról, végleg átengedve a terepet a Core mikroarchitektúrára épülő chipeknek. A NetBursttel együtt eltűnik a süllyesztőben a legendás Pentium márkanév is, az Intel új generációs asztali és mobil processzorai már Core 2 néven lesznek kaphatók.

0

Az EMC kezében az RSA Security

2006. június 30. 10:36

Az EMC mintegy 2,3 milliárd dollárért felvásárolja az RSA Securityt. A kezdetben kizárólag adattárolási megoldásokra koncentráló EMC az utóbbi évek során számos felvásárlással erősítette a szoftver-portfolióját, ugyanis az ügyfelek részéről egyre nagyobb az igény a kompett adattárolási megoldásokra, amelyek nem csak hardverből, hanem menedzsment- és biztonsági eszközökből is állnak. Ezt ismerte fel a biztonsági piacot vezető Symantec is, amikor 2004 végén 13,5 milliárd dollárért felvásárolta az adattárolási, adatmentési megoldásokkal foglalkozó Veritas Software-t.

0

Erős negyedév, gyenge előrejelzés a Palmnál

2006. június 30. 10:01

A Treo okostelefonjairól és kézi számítógépeiről ismert Palm csütörtökön tette közzé negyedéves eredményeit, a vállalat a Treo sikerének köszönhetően növekedő profitról számolhatott be, azonban az előrejelzése csalódást okozott a befektetőknek, akik ennek a részvények eladásával adtak hangot. A Palm-papírok árfolyama a bejelentést követően 8 százalékkal esett.

0

Microsoft: tovább késik az Office 2007, már nem érhető el a Vista béta, itt az új Internet Explorer

2006. június 30. 09:30

A Microsoft csütörtökön bejelentette, hogy az Office 2007 megjelenése az egyszer már eltolt dátumhoz képest is némi késedelmet szenved. A csúszás okaként a bétaváltozattal kapcsolatos teljesítmény-problémákat jelölte meg a vállalat. A világ legnagyobb szoftvercége emellett kiadta az Internet Explorer 7 harmadik bétáját, valamint közölte, hogy a Vista második bétaváltozatának elérhetősége megszűnt.

0

Helyi hálózat a konnektorból a D-Linkkel

2006. június 29. 15:17

A D-Link bemutatta Powerline Ethernet Adapterét, amellyel a ház meglévő elektromos vezetékein keresztül akár másodpercenként 200 megabites sávszélességű Ethernet-hálózat is építhető.

0

A VirusBuster továbbra is szívügyének tekinti az Antigent

2006. június 29. 13:06

A VirusBuster a Microsoft minősített partnereként továbbra is központi szerepet kíván betölteni a július 1-től már a Microsoft márkaneve alatt megjelenő Antigen vállalati biztonsági megoldások értékesítésében, bevezetésében és terméktámogatásában.

0

Typhoon PSC: szuperszámítógép az asztal alatt

2006. június 29. 12:40

Az alaplapjairól ismert Tyan megkezdte a Typhoon PSC névre keresztelt személyi szuperszámítógép kereskedelmi forgalmazását. A PSC valójában nem más, mint egy négy darab kétprocesszoros csomópontból álló fürtözött rendszer, amelyet egyetlen házba szereltek be. A vállalat állítása szerint a Typoon PSC nem zajosabb egy asztali PC-nél, bár a négy darab 350 wattos tápegysége azért alighanem megizzasztja a villanyórát.

0

Az AMD virtualizációs technológiáján alapul egy új rootkit

2006. június 29. 09:55

[eWeek/HWSW] Egy szingapúri biztonsági szakértő laboratóriumi körülmények között olyan rootkitet hozott létre, amely még a legbiztonságosabb operációs rendszeren is felderíthetetlen marad. Az AMD Pacifica kódnevű virtualizációs technológiáját kihasználva Joanna Rutkowska állítása szerint akármilyen operációs rendszer alá, a virtualizációs hypervisor rétegbe tetszőleges kódot képes eljuttatni.

0

Majd 40 százalékkal nőtt a Red Hat bevétele

2006. június 29. 09:21

A vállalati megrendelések emelkedésének köszönhetően 38 százalékkal növekedett a Red Hat bevétele a május 31-én véget ért első negyedévben. A cég 84 milliós bevétel mellett 13,8 millió dollár nyereséget ért el, egy évvel korábban 60,8 milliós forgalomról és 12,4 milliós profitról számolt be. Az előfizetéses szolgáltatásokból származó bevétel meghaladta a 71 millió dollárt és egy év alatt több mint 60 százalékkal növekedett.

0

Megérkezett a méltán népszerű Everest legújabb generációja

2006. június 28. 14:21

Megjelent az Everest hálózati menedzsment- és rendszerelemző-szoftver legújabb változata vállalati és otthoni felhasználók részére. Az otthoni Ultimate Edition és a vállalati Corporate Edition egyaránt számos új fejlesztést tartalmaz.

0

Frissült a szuperszámítógépek ranglistája

2006. június 28. 12:10

A Drezdában zajló International Supercomputing Conference (ISC2006) rendezvényen hozták nyilvánosságra a legfrissebb Top500 listát , a világ 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének a rangsorát. Az évente kétszer frissített erősorrendet sorozatban negyedszer vezeti az IBM Blue Gene/L.

0

Már nem telefonál haza a Windows eredetiségét ellenőrző segédprogram

2006. június 28. 09:22

[News.com/HWSW]A Microsoft az előző verzióval kapcsolatos felháborodásokra reagálva új változatot adott ki Windows Genuine Advantege Notifications segédprogramjából, illetve közzétette a szoftver eltávolítására vonatkozó részletes leírást is. A WGA Notifications figyelmeztetést jelenít meg a számítógépen, amennyiben a rajta használt Windows operációs rendszer nem eredeti.

0

Felizgatja az agyat a mobiltelefon

2006. június 27. 15:48

[ScienceDaily] Publikálásra került az első tanulmány, amely rámutat, hogy a mobiltelefonok által létrehozott elektromágneses mező izgatja az agykéreg közel eső területeit. Az olasz kutatás eredménye egy neurológiai szaklapban, az Annals of Neurology júliusi számában került közlésre, Mobile phone emissions and human brain excitability címen.

0

Van vevő az Intel kommunikációs chipekkel foglalkozó részlegére

2006. június 27. 15:27

A Marvell Technology veszi meg az Intel kommunikációs chipekkel foglalkozó részlegét, beleértve a mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt XScale processzorokat is. A 600 millió dolláros vételárat a Marvell készpénzben fogja kiegyenlíteni, az érintett felek szerint a tranzakció várhatóan öt hónap múlva zárul le. Az Intelnek összesen mintegy 1400 alkalmazottja dolgozott ezeken a területeken, ők túlnyomó többségükben a Marvellnél folytatják tovább a munkát.

0

Egyedül próbál szerencsét Kínában a Google

2006. június 27. 14:44

[Reuters/HWSW] Megszabadult kínai riválisában szerzett részesedésétől a Google, miután a két vállalat közötti együttműködés lehetősége elenyészett, és szemtől szemben küzdenek a keresők piacán -- adta hírül a Reuters hírügynökség. A Baidu.com 2 százalék körüli tulajdonrészének eladására még májusban került sor, mintegy 63 millió dollár értékben.

0

Új regionális vezető a Check Pointnál

2006. június 27. 14:31

David Klusácek lett a Check Point Software Technologies új, kelet- és közép-európai országokért felelős regionális igazgatója. Mostani beosztásában Klusácek a Prágát, Moszkvát, Varsót és a hamarosan Bukarestben is megnyíló irodát magában foglaló régióban a Check Point Software üzleti tevékenységéért lesz felelős.

0

Egyre megbízhatóbbak a PC-k

2006. június 27. 13:08

A Gartner friss jelentése szerint a PC-k egyre tovább bírják, az elmúlt két év során negyedével csökkent a hardverhibák gyakorisága. Ugyanebből a felmérésből kiderül, hogy a noteszgépek megbízhatósága is sokat javult, bár ezen a téren még nem veszik fel a versenyt az asztali konfigurációkkal.

0

Online is kipróbálható az Office 2007

2006. június 27. 11:11

A Microsoft az interneten is elérhetővé tette az Office 2007 tesztverzióját , amelynek segítségével a nemrég kiadott második béta letöltése és telepítése nélkül is kipróbálható az új irodai szoftvercsomag. Jelenleg az angol változat érhető el, a hét második felében azonban érkezik a francia, német, japán és svéd nyelv támogatása is.

0

A magyarok fele alapszinten sem ért a számítógépekhez

2006. június 27. 10:12

A magyarok 57 százaléka alapfokú számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik -- derül ki az Eustat által közzétett adatokból. Az Unió országaiban a digitális írástudatlanság átlagosan 37 százalékos, vagyis hazánk ezen a területen is elmaradott, csupán két országot előzünk meg a rangsorban, Olaszországot és Görögországot. A legjobban a skandináv államokban élők értenek a számítógépekhez, a dánoknak és a norvégoknak csupán 10 százaléka, a svédeknek 11 százaléka állította, hogy alapszintű ismeretekkel sem rendelkezik.

0

Az európai versenyjogi biztos rászállna a telekom cégekre

2006. június 26. 16:16

[The Wall Street Journal/HWSW] Vizsgálatot indítana az európai távközlési piacon Neelie Kroes, az Európai Unió versenyjogi biztosa. Kroes egy párizsi üzleti konferencián beszélt elképzeléseiről. A lépés egyelőre nem hivatalos, Kroes ugyanakkor elszántáságáról biztosította az egybegyűlteket.

0

Zenére kihegyezett kagylómobil a BenQ-Siemenstől

2006. június 26. 11:53

A BenQ-Siemens újabb Q-fi sorozatba tartozó, azaz zenelejátszásra kihegyezett mobiltelefont dob hamarosan piacra. Az itthon várhatóan októbertől megjelenő EF71 egy divatos, kagyló formába öntött zenemobil, melyet alumínium borítással láttak el. A zenei funkciókhoz a fontosabb gombokat alig észrevehető módon építették be a készülék borításába.

0

Kezdő linuxosoknak szól a Xandros Desktop 4.0

2006. június 26. 08:37

A Windows-mentesítő Xandros Server 1.0 után most megjelent a Xandros asztali Linux-disztribúciójának, a Xandros Desktopnak is a legújabb, 4.0 verziószámú asztali változata, amelyet kifejezetten a kezdő linuxosoknak fejleszttek ki a Windows leváltására. A Xandros 18 hónapja nem adott ki új asztali Linuxot.

0

Készül az ATI olcsó DirectX 10 gyorsítója

2006. június 26. 00:12

Az ATI-hoz közei források szerint a vállalat a jövő tavaszi CeBIT-en már minden termékkategóriában tud DirectX 10 gyorsítást kínáló megoldást kínálni, beleértve a noteszgépeket és a chipkészletbe integrált grafikus vezérlőket is.

0

A Sony októberre csúsztatta első Blu-ray lejátszója megjelenését

2006. június 26. 00:05

Egyelőre alaposan pórul járnak a Blu-ray lejátszókra vágyó, azt előrendelő HD-televízió tulajdonosok: először júliusról augusztusra, most pedig augusztusról október végére módosította első Blu-ray lejátszója megjelenését a Sony. A sorozatos csúszásoknak köszönhetően akár még az a faramuci helyzet is előfordulhat, hogy a kéklézeres lemezek lejátszására is képes Playstation 3 játékkonzol korábban kerül piacra, mint az első asztali Sony Blu-ray lejátszó.

0

Rajtra kész a vezeték nélküli USB

2006. június 23. 15:09

Az első vezérlőchipek kereskedelmi próbagyártása már javában zajlik, a meghajtóprogramokat és más szoftvereket pedig most minősíttetik a gyártók, a Wireless USB készen áll arra, hogy meghódítsa a piacot.

0

Újra hallat magáról a Bagle vírus

2006. június 23. 14:29

Az e-mailek mellékletében terjedő Bagle féreg egy újabb kártékony változata indult rendkívül gyors terjedésnek -- jelentette a VirusBuster. A magyar biztonsági cég a kártevő újabb variánsát magas elterjedtsége és veszélyessége miatt kiemelt vírusveszély besorolással látta el.

0

Egy év alatt másfélszeresére nőtt a mobilbankot használók száma

2006. június 23. 13:06

2005 negyedik negyedévének végén a hazai hitelintézeteknél több mint egymillió lakossági és közel 93 ezer vállalati ügyfél rendelkezett mobilbanki szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéssel -- derül ki a GKI Gazdaságkutató, a T-Mobile és a Sun Microsystems közös felméréséből.

0

Ha péntek, akkor GVH-büntetés: 30 milliót fizet az Invitel

2006. június 23. 11:37

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 30 millió forintos versenyfelügyeleti bírsággal sújtotta az Invitelt, miután megállapította, hogy a szolgáltató ügynökei nem tájékoztatták megfelelően a fogyasztókat a közvetítőválasztás körülményeiről, például a díjfizetési kötelezettségről, ezzel megtévesztve őket.

0

Lendületesen nő a víruskeresők piaca

2006. június 23. 10:04

A Gartner piackutató cég legfrisseb jelentése szerint 2005-ben 13,6 százalékkal 4 milliárd dollárra növekedett a vírusirtó szoftverek piaca és a bűnözők kitartásának köszönhetően az iparág kilátásai is rózsásak, az elkövetkező években folytatódni fog a kétszámjegyű százalékos bővülés. Az eladott vírusirtóknak nagyjából fele-fele került az otthoni és vállalati felhasználókhoz.

0

Az Intel újabb üzemében indult be a 65 nanométeres chipek gyártása

2006. június 22. 16:44

Megnyitotta harmadik olyan chipgyárát az Intel, ahol 65 nanométeres csíkszélességű alkatrészek készülnek. Az írországi Leixlipben található Fab 24-2 üzem az első olyan európai félvezetőgyár, ahol 65 nanométeres technológiával zajlik a tömegtermelés, az AMD drezdai létesítményeiben még csak bevezetés és tesztelés folyik. A vállalat emellett kijelentette, hogy jó úton halad a következő generációs, 45 nanométeres eljárás 2007-es bevezetése felé.

0

Közös szakértői központot nyitott Budapesten az IBM és az Oracle

2006. június 22. 14:47

Közös szakértői központot hozott létre az IBM és az Oracle, ahol a két vállalat ügyfelei és partnerei ingyen próbálhatják ki és tesztelhetik a két cég megoldásait, illetve akár saját alkalmazásaikat is finomhangolhatják az IBM és Oracle környezetekhez.

0

Csökkenő árakat szeretne látni az ADSL-piacon az NHH

2006. június 22. 13:24

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa a hazai és uniós konzultációk után meghozott ármegállapító határozatával tovább élénkítené a szélessávú internet-hozzáférések piacán a szolgáltatók közötti versenyt. A határozat egyben megteremti annak a lehetőségét, hogy a már huzamos ideje ADSL-t használó, de még mindig a korábbi magasabb árakat fizető ügyfelek előfizetési díjaiban is érvényesülhessen a piacon megfigyelhető árcsökkenés -- elsősorban három alternatív szolgáltató területén.

0

Máris megépült a világ első petaflopsos szuperszámítógépe?

2006. június 21. 17:27

[EETimes.com/HWSW] Az EETimes.com értesülései szerint szombaton bemutatásra kerül egy olyan szuperszámítógép, amely a világon elsőként áttöri az 1 petaflopsos (egymillió milliárd matematikai művelet másodpercenként) lélektani határt. A konfiguráció Jokohamában , Japánban található, a természettudományi kutatásokat folytató RIKEN intézetben, amely több ezer tudósnak ad helyet.

0

Mitől félnek az IT-vezetők?

2006. június 21. 17:00

Egy Európa kilenc országában körében végzett felmérés komoly kommunikációs szakadékra mutat rá az IT-vezetők és a vállalatvezetés között: a megkérdezett IT-menedzserek több mint 68 százaléka úgy véli, hogy az IT-célok egyéb üzleti célokkal történő összehangolása a legnagyobb kihívás a vállalati felsővezetéssel történő megbeszélések során.

0

Centrino Duo-s táblapécét dob piacra a Fujitsu Siemens Computers

2006. június 21. 13:46

A Fujitsu Siemens Computers újabb teljes értékű noteszgépként is használható táblapécét dob hamarosan piacra. A 2 kg-nál könnyebb LIFEBOOK T4210 modell 12,1 hüvelykes érintőkijelzővel és a leggyorsabb mobilplatformmal, Centrino Duóval érkezik.

0

Ultra néven dobja piacra legvékonyabb mobiltelefonjait a Samsung

2006. június 21. 11:51

Ultra márkanév alatt dobja piacra a közeljövőben exkluzív kivitelű, kategóriájuk legvékonyabbjának kikiáltott mobiltelefonjait a Samsung. Az Ultra Edition 9.9, Edition 12.9 és Edition 6.9 mobilkészülékek nevében megtalálható a koreai gyártó a készülékeinek vastagsága is milliméterben.

0

Váratlanul elhagyta a Microsoftot a Windows Live marketing-felelőse

2006. június 21. 11:02

Szokatlan körülmények között távozott a Microsofttól Martin Taylor, akit márciusban neveztek ki az MSN és a Windows Live szolgáltatások marketing-vezetőjévé. Taylor 13 éve dolgozott a remondi cégnél, korábban a Windowst és Linuxot összehasonlító Get the facts kampányt vezette és Steve Ballmer elnök-vezérigazgató személyes tanácsadója volt. Nehéz volt megválnunk Martintól -- mondta az eset kapcsán a Microsoft egyik szóvivője, aki nem kívánt a vezető távozásával kapcsolatos további kérdésekre válaszolni.

0

Szeptemberben érkezik a Panasonic első digitális tükörreflexes fényképezőgépe

2006. június 21. 10:31

A Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. egy hónap múlva, július 22-én kezdi meg az első cserélhető objektíves tükörreflexes (single-lens reflex  SLR) digitális fényképezőgépének árusítását. A DMC-L1-es modell itthon szeptermbertől lesz elérhető, egyelőre ismeretlen áron. A Lumix terméksorozatba tartozó készülékben ugyanaz a Live MOS technológia található meg, mint az Olympus nemrég debütált speciális kamerájában. Ennek oka, hogy a két vállalat közös fejlesztésekkel jelenik meg ebben a piaci szegmensben.

0

Elkészült a világ első 100 megapixeles képérzékelője

2006. június 20. 15:24

Azt gondolnánk, hogy a legújabb, tíz megapixeles, tükörreflexes fényképezőgépünk már nagyon durva, pedig tévedünk. A legmenőbb felszerelésük a csillagászoknak van: a világon elsőként hamarosan több mint 100 megapixeles CCD-kkel ellátott távcsövekkel figyelhetik a csillagokat, valamint a naprendszerben található más objektumokat.

0

Hotspotokra is kapcsolódhat a MusicGremlin hordozható audiolejátszója

2006. június 20. 14:17

[Clubic.com] A MusicGremlin saját audiolejátszója, a Gremlin lehet az első hordozható MP3-lejátszók egyike, mely vezeték nélküli kapcsolódásra is képes, és bárhonnan, akár egy nyilvános hotspotról is elérhetővé teszi a vállalat online zeneboltját. A készülékbe épített WLAN-vezérlő 802.11b szabvánnyal kompatibilis, de ez is bőven elegendő a zeneszámok gyors letöltéséhez.

0

Nagyobb sávszélességen a hazai főiskolák, egyetemek, tudományos intézetek

2006. június 20. 14:08

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben (NIIFI) ma reggel 6 órakor, a New York-i globális kapcsolódási pont üzembehelyezésével egy időben megtörtént a GÉANT-2 hálózat budapesti elosztó pontjának üzembeállítása. A magyar tudományos élet szereplői számára a GÉANT-2 ugyanolyan feltételeket teremt, mint amilyenekkel a világ legfejlettebb országainak tudományos intézményei rendelkeznek.

0

Jobb Wi-Fi támogatást ígér az új Linux kernel

2006. június 20. 11:39

Vasárnap megjelent a Linux kernel legújabb stabil változata, amely a 2.6.17 verziószámot viseli. A rendszermag legfontosabb újdonságai között található az eddiginél jobb Wi-Fi támogatás, amelynek köszönhetően a szabad operációs rendszer egyre több noteszgépen lett vagy lesz egyszerűen használható. A 2.6.17-es kernel többek között már natívan támogatja a Broadcom 4300-es sorozatú Wi-Fi chipjeit, amelyeket számos Dell és HP noteszgépben meg lehet találni, illetve a legújabb Apple iMacben, Mac miniben, valamint a MacBookban és a MacBook Próban is.

0

Ötszáz gigahertzen száguld a világ leggyorsabb processzora

2006. június 20. 09:43

Az IBM és a Georgia Tech műszaki egyetem kutatói 500 GHz-es processzort készítettek, a chip folyékony héliummal hűtve, -268 Celsius fokon érte el az új rekordnak számító órajelet. Hagyományos, szilícium-alapú félvezető még soha ilyen sebességgel nem száguldott. A kutatók szerint a lapka szobahőmérsékleten legfeljebb 350 GHz-en képes működni.

0

Kémprogram-irtó az AVG Antivirus készítőjétől

2006. június 20. 09:06

A Grisoft bejelentette az Ewido spyware-irtó szoftver legújabb, 4.0 verzióját, amely egyedülálló módon egyesíti a legmodernebb biztonsági szolgáltatásokat, mint a saját tömörítő algoritmussal védett rosszindulatú programok kicsomagolása, a memória tényleges ellenőrzése, a bináris lenyomatok alapján történő keresés, valamint a felhasználó számítógépét veszélyeztető programok elemzése. A Grisoft nemrégiben vásárolta fel az Ewido Networks vállalatot.

0

Egyre többen, mégis kevesen váltanak Apple Macre

2006. június 19. 15:51

A Harris Interactive felmérése szerint az Intel processzoros Apple gépek sokkal vonzóbbak a PowerPC-s társaiknál, azonban a közeljövőben nem várható, hogy a windowsos PC-k felhasználói nagy tömegben térnének át rájuk.

0

Villámgyorsan nőhet a HSDPA-előfizetők száma Nyugat-Európában

2006. június 19. 12:39

[DigiTimes] A piackutató Ovum legfrissebb adatai szerint villámgyorsan növekedhet a nyugat-európai HSDPA-használók, azaz a több mint 1,5 megabites letöltési sebességet biztosító, harmadik generációs hálózaton nyújtott mobil adatátviteli szolgáltatást használó ügyfelek száma. Az Ovum szerint 2008-ra akár már 16,5 millió felhasználója is lehet ennek a technológiának.

0

Egyesíti hálózati berendezésekkel foglalkozó üzletágait a Nokia és a Siemens

2006. június 19. 09:11

Vegyesvállalatban egyesíti telefonhálózati berendezésekkel foglalkozó üzletágait a Nokia és a Siemens, a tranzakció értéke megközelíti a 25 milliárd eurót. Az ügyletet mindkét vállalat igazgatótanácsa jóváhagyta. A Nokia Siemens Networks néven létrejövő cég idei a világ második legnagyobb hálózati berendezésgyártója lesz az Ericssonés a pár hónapja egyesült Lucent és Alcatel mögött.

0

Szigorú büntetés a kartellező IBM-nek és SAP-nak

2006. június 16. 11:19

Az ISH, az SAP Magyarország és az IBM Magyarország öt magyarországi egyetem által, informatikai rendszerek tárgyában kiírt közbeszerzési eljárások együttes elnyerése érdekében versenykorlátozó módon működött együtt -- állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A súlyos versenyjogi jogsértésért ISH Kft. 130 millió, az SAP Magyarország 690 millió, az IBM Magyarország szintén 690 millió forint bírság megfizetésére köteles -- adta hírül a Portfolio.hu .

0

DirectX 10-et támogató integrált grafikus vezérlők jönnek

2006. június 16. 10:50

[x-bit labs/HWSW] Az Intel következő generációs, chipsetbe integrált grafikus vezérlője mellett a Silicon Integrated Systems (SiS) hasonló megoldása is támogatni fogja a DirectX 10 alkalmazásprogramozási felületet. A SiS Mirage 4 grafikus vezérlője a 2007 elején várható SiS672 és SiS772 chipkészleteiben mutatkozik be.

0

Hasít az Oracle

2006. június 16. 09:56

Az Oracle bejelentette, hogy a május 31-én véget ért negyedik negyedéves eredménye felülmúlta az eremzői várakozásokat, a szakma által leginkább figyelt mutató, az új szoftverlicencek értékesítése egy év alatt 32 százalékkal ugrott meg. A cég egyelőre csak előzetes adatokat tett közzé.

0

Európában Telesis néven folytatja az Allied Telesyn

2006. június 16. 09:33

Az Allied Telesyn bejelentette, hogy az EMEA térségben működő leányvállalatai a továbbiakban a japán anyavállalat, az Allied Telesis nevén folytatják működésüket. A névváltozással együtt globális tevékenységének fejlesztési, gyártási, értékesítési és marketing-területei egységesen az Allied Telesis neve alatt működnek tovább, ezzel is erősítve a társaság nemzetközi növekedését az IP- és Ethernet-alapú megoldások piacán.

0

A kiberbűnözők a vállalatok helyett inkább az otthoni felhasználókat veszik célba

2006. június 15. 15:56

Egy amerikai felmérés szerint egyre csökken az informatikai támadások által a vállalatoknak okozott kár, ennek oka valószínűleg az, hogy a támadások inkább a védtelen otthoni felhasználókat veszik célba. A Computer Security Institute és az FBI 2006-os kutatásából kiderül, hogy 2005-ben a cégeket átlagosan 168 ezer dollárnyi kár érte az informatikai biztonsági incidensek miatt, ami 18 százalékkal alacsonyabb mint egy évvel korábban és 68 százalékkal kevesebb mint 2003-ban.

0

Szabványos Linux kerülhet a mobiltelefonokba

2006. június 15. 14:21

A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, valamint az NTT DoCoMo és a Vodafone együttműködése révén egy olyan szervezet jön létre, amelynek célja egy közös, szabványos mobil Linux kifejlesztése. A cégek azután erre a platformra alapozott készülékekkel és szoftverekkel lépnének piacra.

0

Webes fotóalbumot mutatott be a Google

2006. június 15. 12:21

A Google elindította Picasa Web Albums nevű fotóalbum-szolgáltatásának tesztverzióját, amely lehetővé teszi a Picasa ingyenes fotószerkesztő program felhasználóinak, hogy képeiket feltöltsék egy internetes albumba, így megmutathatják azokat barátaiknak, családtagjaiknak. A Picasa Web Albums 250 megabájt ingyenes tárhelyet bocsát minden felhasználó rendelkezésére, de évi 25 dollár megfizetése mellett ez akár 6 gigabájtra is bővíthető.

0

Új generációs HP blade szerverek

2006. június 15. 09:17

Új blade szerver architektúrát mutatott be tegnap a Hewlett-Packard, a rendkívül sikeres p-osztályú blade-eket most a c-osztályú modellek váltják fel. Az új architektúra alapja a 10U magas BladeSystem 7000c keret, amelybe összesen 16 szerver helyezhető el.

0

Küszöbön a négymagos szerverprocesszorok háborúja

2006. június 14. 16:58

Két darab kétmagos processzort tartalmaz majd egy tokban az Intel első négymagos szerverprocesszora, a Clovertown, amelyet 2007 elején kíván piacra dobni a cég. A vállalat jelenleg kapható Pentium D és Pentium Extreme Edition lapkái is hasonló megoldással készülnek.

0

A négy és öt megapixeles digitális kamerák a legkelendőbbek itthon

2006. június 14. 15:27

A digitális fényképezőgépek hazai piaca ismét egy kitűnő évet zárt 2005-ben, tavaly Magyarországon több mint 255 ezer készülék talált gazdára, ami 30,2 százalékos növekedést jelent -- derül ki az IDC adataiból. A piackutató cég által nyilvánosságra hozott számok ugyanakkor az is elárulják, hogy a digitális kamerák gyors áresése miatt a piaci árbevétel 2,4 százalékkal 63,3 millió dollárra apadt.

0

A BME segítségével modernizálta IT-infrastruktúráját a Groupama Biztosító

2006. június 14. 14:57

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) segítségével modernizálta informatikai rendszerét a Groupama Biztosító, a többszázmilliós fejlesztésnek és a megújult stratégiájának köszönhetően a vállalat az informatikailag legjobban felszerelt hazai biztosítók közé került.

0

Elkészült az ATI új csúcskategóriás grafikus chipje

2006. június 14. 13:39

Elkészült az R600, az ATI Technologies következő generációs csúcskategóriás grafikus processzora -- állítja belsős forrásokra hivatkozva a VR-Zone weboldal. Az R600 tape out állapotú, ami azt jelenti, hogy a lapka gyártható állapotú, az ATI állítólag már az első működő mintadarabokat is megkapta chipgyártó partnerétől, amely ebben az esetben 65 nanométeres technológiát alkalmazott.

0

Ősszel jöhetnek az AMD-alapú Dell PC-k?

2006. június 14. 09:57

A Citigroup az iparágból származó forrásokra hivatkozva azt állítja, az iskolakezdési szezonban a Dell elő fog rukkolni AMD processzoros PC-ivel. A vállalat eddigi története során kizárólag Intel-alapú konfigurációkat forgalmazott.

0

Három megabites letöltés a T-Mobile HSDPA-hálózatán

2006. június 13. 14:31

A közeljövőben várható új HSDPA telefonokat és eszközöket mutatott be a T-Mobile, emellett bejelentette, hogy a már kiépült HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) hálózata készen áll a 3 Mbps sebességre is. Jelenleg a T-Mobile HSDPA-hálózatán 1,5 Mbps az elérhető legnagyobb letöltési sebesség, de az előfizetők hamarosan kétszer gyorsabban internetezhetnek.

0

Az Albacomp támogatja a Belügyminisztérium Microsoft-alapú rendszereit

2006. június 13. 14:01

Az Albacomp nyerte a Belügyminisztérium Informatikai Főosztályának pályázatát, amelyet a Minisztériumhoz tartozó tíz intézményben működő Microsoft-termékekhez kapcsolódó szolgáltatások elvégzésére írtak ki. A több mint 70 millió forint értékű tenderen az Albacomp hat pályázó közül került ki nyertesként.

0

Jöhetnek a vezeték nélküli tévék

2006. június 13. 13:16

Nagyfelbontású videók vezeték nélküli átvitelére alkalmas chipet mutatott be a Tzero nevű magánkézben levő vállalat. Az ultrawideband (UWB) technológián alapuló megoldás a cég szerint akár 30 méteres hatótávolságot is lehetővé tesz, a sávszélesség pedig akár 100 megabit is lehet. A lényeg itt azonban nem csak a nagy sebességen, hanem a megbízhatóságon van, a Tzero több adatcsatorna használatával elérte hogy a kapcsolat megfelelő minőségű legyen a HD-adások folyamatos átviteléhez is.

0

Novell SUSE Linux: földrengés ellen is véd

2006. június 13. 11:31

A kínai földrengés-felügyelet (China Earthquake Administration, CEA) a Novell SUSE Linux Enterprise Servert választotta földrengés-megfigyelő hálózatának szerverplatformjául . A Novell megoldását a hálózat 41 nemzeti, tartományi és városi szintű szeizmográfiai központjában és 360 városi állomásán vezetik be.

0

Jövő héttől kapható a Sony Blu-ray meghajtós notebookja

2006. június 13. 10:19

Az interneten már előrendelhető és a jövő héten érkezik az amerikai boltokba a Sony első noteszgépe, amely beépített Blu-ray meghajtót tartalmaz a gyári lemezek lejátszására és nagyfelbontású anyagok rögzítésére. A Vaio AR Premium listaára Intel Core Duo processzorral, 1 gigabájt memóriával és 17 hüvelykes kijelzővel 3500 dollártól indul, ami igen borsos, azonban ajándékba adják hozzá a Repülő tőrök háza című filmet Blu-ray lemezen. Ugyanez a gép BD-író helyett DVD-íróval 1800 dollárért kapható.

0

Tömeggyártásba kerül az Intel háromkapus tranzisztora

2006. június 12. 16:46

Egy nappal a VLSI Technology Symposium megnyitása előtt az Intel bejelentette, hogy a 2009-ben a tömegtermelésben debütáló, 32 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiájában elsőként alkalmazza majd azt a háromkapus (tri-gate) tranzisztor-struktúrát, amelynek prototípusát még 2002-ben mutatták be. A cég szerint a processzorok fogyasztása ennek köszönhetően azonos órajel mellett 35 százalékkal alacsonyabb lehet a jelenleginél.

0

Csöves erősítő Apple iPodhoz

2006. június 12. 15:34

[Macworld/HWSW] Ha az Apple iPod Hi-Fi a hi-tech, akkor a tajvani A-Zone International által gyártott kiegészítő minden tekintetben low-tech: a retró stílusú kiegészítő egy iPod-dokkolót és egy igazi csöves erősítőt rejt elegáns, fából és fémből készített házban. A csöves erősítők szebben, teltebben szólnak mint a félvezetős társaik, bár az is igaz, hogy az audiofil élményen sokat ront, ha a műsorforrás tömörített digitális formátumú (MP3).

0

Sulinet Expressz: végállomás, leszállás!

2006. június 12. 14:26

Több adókedvezmény mellett az év végén megszűnik a Sulinet Expressz is, de addig még vásárolhatók adókedvezményes asztali számítógépek és notebookok a kereskedőknél.

0

Orrhosszal előzi 45 nanométeren az Intelt a Texas Instruments?

2006. június 12. 13:29

A Wall Street Journal információi szerint a Texas Instruments 45 nanométeres gyártástechnológiával az Intel hasonló eljárásához képest mintegy 30 százalékkal kisebb memóriacellák állíthatók elő. Az új gyártástechnológiával az alkatrészek fogyasztása akár 40 százalékkal is leszorítható, ami jelentősen megnövelheti a rájuk épülő berendezések, például a mobiltelefonok akkumulátoros üzemidejét.

0

Linuxra áll át Alsó-Szászország adóhivatala

2006. június 12. 09:42

Novell SUSE Linuxot vezet be 12 ezer asztali számítógépén a németországi Alsó-Szászország tartomány adóhivatala, a kaméleonos operációs rendszer meglepő módon azonban nem a Microsoft Windowst fogja felváltani, hanem a Sun Solaris 8 x86-os változatát, amelyet 2002 óta használnak. A migráció rohamléptekben halad, április óta naponta 300 gépen cserélik le az operációs rendszert és az alkalmazásokat, a tervek szerint a projekt szeptemberben zárulhat le.

0

Már nem csak telefonálásra kell a mobil

2006. június 9. 15:36

A Nokia tizenegy országra kiterjedő felmérést rendelt meg annak érdekében, hogy megismerje az emberek véleményét a mobiltelefonok funkcióiról. Az ICM Research által készített, összesen 5500 fiatal (18-35 év közötti) mobiltulajdonos véleményét magában foglaló kutatásból kiderült, hogy csaknem minden második ember elsőszámú fényképezőgépeként használja mobiltelefonját, háromból ketten MP3-lejátszó helyett inkább telefonjukon hallgatnának zenét, a válaszadók közel fele pedig otthoni szórakoztató készülékeivel is öszekapcsolná mobilját.

0

Jövő héten érkezik a Windows Live Messenger?

2006. június 9. 11:42

[Neowin.net] A Bink.nu értesülései szerint alig egy hét múlva, június 16-án jelenik meg az MSN Messenger 7.5-öt leváltó, jóideje tesztelhető utód, a Windows Live Messenger végleges változata. Az MSN Messenger soron következő verziója lesz az első olyan azonnali üzenetküldő alkalmazás, mely a Windows Live sorozathoz kapcsolódik, és bárki szabadon elérheti.

0

A Novell SUSE Linuxot is felveszi a kínálatába a Dell

2006. június 9. 10:38

A Dell vállalati forgalmának már negyedét adják linuxos rendszerek -- mondta el egy Monte Carlóban tartott rendezvényen a PowerEdge kiszolgálókért felelős marketing-igazgató, Jay Parker. Az Intel-alapú szerverek második legnagyobb gyártója ma már annyi linuxos tapasztalattal rendelkezik, hogy a beérkező támogatási kérések 90 százalékára anélkül tud reagálni, hogy segítségül kellene hívnia az operációs rendszert gyártó Red Hatet.

0

Informatikai problémák miatt túl sok csokit gyártott a Cadbury

2006. június 9. 09:27

A brit Cadbury az SAP-alapú globális vállalatirányítási rendszerének bevezetésével kapcsolatos problémák miatt túl sok csokoládét gyártott a tavalyi év végén, amelyeket aztán az idei év elején rendkívül kedvezményekkel kellett kiárisítania, mielőtt lejár a szavatosságuk. Az eredmény: 32 millió fontos veszteség, amelyből 12 millió font közvetlenül az informatikai rendszerre vezethető vissza.

0

Biztatóak a félvezetőpiac kilátásai

2006. június 8. 16:05

A Semiconductor Industry Association (SIA) megemelte a félvezetőipar idei növekedésre vonatkozó előrejelzését, a szervezet szerint a chipeladások 2006-ban a korábban várt 7,9 százzalék helyett 9,8 százalékkal bővülnek majd és 249,6 milliárd dollárt tesznek ki.

0

24 megabites letöltéssel csábítja az internetezőket a Pantel

2006. június 8. 15:28

A PanTel lakossági ügyfeleknek is elérhetővé tette ADSL-csomagjait, kedvező hívásdíjakat követően villámgyors, a legújabb technológiára alapozott ADSL internetszolgáltatást is kínál. Az alternatív szolgáltató hazánkban elsőként vezette be az ADSL2+ szolgáltatást az üzleti ügyfelek számára, mostantól azonban már az egyéni előfizetők is élvezhetik a PanTel által kínált -- akár 24 Mbits letöltési sebességet nyújtó -- ADSL2+ előnyeit.

0

Flash memóriát is tartalmaz a Seagate új mobil merevlemeze

2006. június 8. 13:54

A Seagate a tajvani Computex kiállítást választotta a világ első hibrid merevlemezének bemutatásához. A noteszgépekbe szánt Momentus 5400 PSD (Power Saving Drive) 160 gigabájtos kapacitását 256 megabájt NAND flash memória és 8 megabájtos SRAM cache egészíti ki. A meghajtó SATA-300 felületen csatlakozhat a számítógéphez.

0

Az árak csökkenése ellenére egyre kevesebb a vezetékes telefon a régióban

2006. június 8. 11:41

Az alacsonyabb árak sem állították meg a kelet-közép európai vezetékes telefonpiacok hanyatlását -- derül ki az IDC legfrissebb tanulmányából, amely szerint a következő öt évben évente átlagosan 1,2 százalékkal csökken a vezetékes vonalak száma a régióban. A legnagyobb ütemű zsugorodás Észtországban, Csehországban, Szlovákiában és Magyarországon várható.

0

Bárki kipróbálhatja a Windows Vistát

2006. június 8. 09:17

A Microsoft jövőre érkező új operációs rendszerének, a Windows Vistának a második bétája már vagy két hete elérhető az MSDN vagy TechNet előfizetéssel rendelkező fejlesztők és IT-szakemberek számára, valamint a Technológia Adaptációs Programok (TAP) és a TechBeta program tagjai számára, a nagyközönség azonban mindeddig nem férhetett hozzá, vagy legalábbis hivatalosan nem. Mostantól azonban bármelyik vállalkozó szellemű felhasználó letöltheti az operációs rendszer előzetesét a Microsoft weboldaláról , vagy pár dollárért megrendelheti DVD-n.

0

Egyedi RAZR V3i telefont tervezett Dolce és Gabbana

2006. június 8. 08:40

A Motorola RAZR V3 megjelenése óta ikonnak számít, az amerikai cég most tovább fokozza a telefon vonzerejét, az év elején felkérték ugyanis Domenico Dolce és Stefano Gabbana divattervezőket, hogy vegyék kezelésbe a V3i modellt és készítsenek egy egyedi készüléket a luxusigényű felhasználók részére.

0

ADSL2 már az Inviteltől is

2006. június 7. 16:11

Magyarország második legnagyobb ADSL-szolgáltatója tovább bővíti szolgáltatási palettáját, a T-Com után már az Invitel területén is elérhető lesz az ADSL2 technológia, illetve a rajta nyújtott nagyobb sávszélességű internetszolgáltatás, amely az Invitel szerint már elegendően gyors akár a világhálón keresztül bonyolított vállalati videokonferenciákhoz is.

0

Az analóg és digitális adások vételét egyaránt lehetővé teszi az ATI új tunerlapkája

2006. június 7. 14:20

Megérkezett az ATI legújabb, hibrid tunerlapkája: a Theater 650 Pro nem csak analóg, hanem digitális adásokkal is kompatibilis tévékártyák építését teszi lehetővé. Az analóg tévéadások mellett a lapka az Észak-Amerikában és Dél-Koreában használt digitális ATSC és az európai DVB-T digitális földfelszíni adások vételére is alkalmas. Az új tunerhez új Catalyst Media Center alkalmazás is érkezik.

0

Az IBM szakmai programokkal támogatja a gödöllői Szent István Egyetemet

2006. június 7. 13:25

Az IBM magyarországi leányvállalata oktatási-kutatási és a hallgatók elhelyezkedését segítő együttműködési megállapodást kötött a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karával, amelynek eredményeképpen az elkövetkező években több száz hallgató vehet részt az IBM által nyújtott gyakorlati képzésekben és gyakornoki programokban.

0

Újra életre kel az ELSA?

2006. június 7. 13:10

A Tajvanon jelenleg is zajló Computex kiállításon az a hír járja, hogy az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert Albatron hamarosan felvásárolja az AOpen videokártyákat gyártó részlegét és tárgyalásokat folytat a legendás ELSA megszerzéséről is. E két lépéssel az Albatron jelentősen növelhetné befolyását a grafikus kártyák piacán és komoly európai terjeszkedésbe foghat, az ELSA márkanév ugyanis még mindig jól cseng ezen a kontinensen.

0

Tovább késnek a Blu-ray-lejátszók és -meghajtók

2006. június 7. 12:49

További csúszások várhatók a következő generációs optikai formátum, a Blu-ray tömeges megjelenésével kapcsolatban, a gyártók sorra jelentik be készülékeik premierjének elhalasztását.

0

Népszerű a mobilon megvásárolható pályamatrica

2006. június 7. 11:47

Bejöttek az Állami Autópálya Kezelő zrt. és a mobilszolgáltatók várakozásai: nagyon népszerűnek tűnik a mobiltelefonon megvásárolható 4-napos, D1 kategóriájú pályamatrica. A Pannon és a T-Mobile előfizetői március óta SMS-ben is megvásárolhatják az autópályák használatához szükséges jogosultságot. Az egyértelmű siker eredményeként az SMS-ben kapható matricák köre a jövőben várhatóan tovább bővül.

0

Jönnek a Dell új Xeon processzorra épülő szerverei

2006. június 7. 11:17

[News.com] A Dell ma jelenti be következő generációs szervereit, melyek az Intel legújabb, Dempsey kódnéven ismert kétmagos Xeon 5000-es sorozatú processzoraira épülnek. A Dempsey gyakorlatilag nem más, mint az év elején csendben megjelent kétmagos Pentium, a Presler szerverváltozata. Az új PowerEdge szerverek a Dell várakozásai szerint nagyobb sikert könyvelhetnek majd el, mint a korábbi kétmagos Xeon processzorra, a Paxville-re épített változatok.

0

A Sony is belép a tükörreflexes digitális fényképezőgépek piacára

2006. június 6. 16:47

[News.com] A Sony ma mutatta be első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, mellyel belép az eddig Canon és Nikon által uralt felsőkategóriás szegmensbe. A Sony -- mely nemrég vásárolta fel a Konica Minolta tükörreflexes kamerákkal foglalkozó részlegét -- legalább 10 százalékos piaci részesedést kíván elérni a 2007 márciusában záródó üzleti év végére.

0

A Pioneer cáfolta a DVD-rögzítői fejlesztéséről szóló pletykákat

2006. június 6. 13:22

[Engadget] A Pioneer ma cáfolta a Nihon Keizai Shimbun napilap értesüléseit, melyek szerint befejezné saját DVD-rögzítői fejlesztését, és a jövőben a Matsushitával közösen törekedne a költséghatékonyabb gyártásra. A japán gyártó visszautasította, hogy bármiféle kooperációra készülne a Matsushitával: a vállalat más partnerekkel közösen fejleszti a DVD-írókban felhasznált hardvereket és technológiákat.

0

NVIDIA GeForce 7950 GX2: brutális szörnyeteg

2006. június 6. 12:29

Az NVIDIA a tajvani Computex kiállítást választotta a GeForce 7950 GX2 premierjének helyszínéül. A termék nem más, mint egy két grafikus processzort magában foglaló SLI-megoldás egyetlen kártyán, amelynek segítségével két PCI Express foglalatba Quad SLI módban összesen négy videochip helyezhető. A 7950 GX2 kártyák további érdekessége, hogy elméletileg akármilyen PCI Express x16 foglalatban működnek, nem szükséges hozzájuk SLI-t támogató alaplap, így akár ATI chipkészlettel is párosíthatók, bár az első tesztek ezt nem igazolják.

0

Ingyen videotelefonálhatnak már a pécsi Pannonosok is

2006. június 6. 10:13

A Pannon újabb fejlesztéseinek köszönhetően Budapest, Győr és Székesfehérvár után mától Pécsett is elérhető a szolgáltató harmadik generációs hálózata, illetve a videotelefonálás. A Pannon Pécsről is díjmentes videotelefonálást biztosít a hálózatán belül.

0

Kétszáz gigabájtos mobil merevlemez a Toshibától

2006. június 6. 10:00

A Toshiba az év második felében új mobil merevlemezt dob piacra, amellyel várhatóan kapacitási rekordot dönt, ugyanis négyzethüvelykenkénti 178 gigabites adatsűrűsége közel harmadával nagyobb, mint a jelenlegi 133 megabites csúcs. A MK2035GSS meghajtóra így összesen 200 gigabájt rögzíthető, amely egy 2,5 hüvelykes mobil merevlemeztől elismerésre méltó teljesítmény. A jelenlegi legnagyobb kapacitású mobil merevlemezeket a Seagate és a Hitachi gyártja, ezek 160 gigabájtosak.

0

Leállították a The Pirate Bay Bittorrent-gyűjtőoldalt

2006. június 2. 15:01

A svéd hatóságok bejelentették, hogy leállították a The Pirate Bay-t, amely kétségkívül az online kalózkodás egyik legnagyobb központjává nőtte ki magát az elmúlt időszakban. A több mint egymillió regisztrált felhasználóval rendelkező The Pirate Bay a világ legnagyobb BitTorrent tracer központjaként reklámozta magát és számtalan szerzői jogvédelem alá eső anyag -- filmek, zene, szoftver és játékok -- cseréltek könnyedén gazdát a segítségével.

0

A Pannon is csökkenti roamingdíjait

2006. június 2. 11:36

A Telenor csoporthoz tartozó Pannon is megtalálható azok között a mobilszolgáltatók között, mely önszabályozó módon megállapodtak, hogy együttműködésük révén 50 százalékkal csökkentik nagykereskedelmi roamingdíjaikat. Ennek köszönhetően jelentős csökkenés várható a felhasználói roamingtarifákban, így az ügyfelek olcsóbban kezdeményezhetnek és fogadhatnak mobilhívásokat az Európai Gazdasági Térség (EGT) egész területén.

0

Számítógép a konnektorban

2006. június 2. 07:48

[ZDNet.uk] A Mini-ITX lassan batárnak nevezhető a legújabb fejlesztések mellett: a Chip PC által készített JackPC egyetlen konnektornyi helyre száműzi az egyszerűbb hálózatos feladatokat végző számítógépet. A lehetetlennek tűnő feladatot alacsony fogyasztású, de gyors AMD RISC processzorral, DDR2 memóriával és 8 megabájtnyi saját memóriával rendelkező videolapkával oldotta meg a gyártó.

0

Késik és drágul a húszezer forintos notebook

2006. június 2. 06:52

[ZDNet, HWSW] A 20 ezer forintos noteszgépet kitaláló Nicholas Negroponte az One Laptop Per Child (OLPC) nonprofit szervezet legutóbbi rendezvényén mutatta be az olcsó, fejlődő országok számára készítendő számítógép legfrissebb prototipusait. A 100 dollárosnak beharangozott notebook már nem 100 dollárba kerül: a 2007-es megjelenéskor várhatóan 30 százalékkal drágábban, 130 dollár körül lesz majd csak elérhető. A 100 dolláros árat csupán 2008 végére tartják megvalósíthatónak, a gyártás felfutását követően.

0

Akár telefonelőfizetés nélkül is elérhető ADSL-t nyújt hamarosan a GTS-Datanet

2006. június 2. 06:01

Az ADSL szolgáltatás igénybe vételének hamarosan már nem lesz elengedhetetlen feltétele a vezetékes telefon előfizetés, mivel 2006 második felében a GTS-Datanet elindítja saját, a T-Comtól független, teljes hurokátengedésen alapuló ADSL2 szolgáltatását lakossági és üzleti ügyfelek számára. A csupasz ADSL-szolgáltatását a cég elsőként saját ügyfeleinek ajánlja majd fel egy speciális hűségprogram keretében.

0

Interneten keresztül letölthető demók a Playstation Portable-hez

2006. június 2. 05:32

Újabb rendszerfrissítést tett elérhetővé hordozható játékkonzoljához a Sony. A 2.71-es verziószámmal ellátott új szoftver egy apróságnak tűnő, ám annál sokkal fontosabb képességgel ruházza fel a zsebibabát: az új változatot feltelepítő játékosok a PSP beépített böngészőjén keresztül játékdemókat tölthetnek le majd az internetről.

0

Hajlékony színes kijelzőt fejlesztett a gumiabroncsairól ismert Bridgestone

2006. június 2. 05:25

A Bridgestone Corporation a jelek szerint nem csak a gumiiparban kíván vezető pozíciót betölteni: a vállalat bejelentette, hogy sikeresen befejeződtek az akár elektronikus könyvekben is használható hajlékony, színes kijelzője fejlesztései. A világ legnagyobb, vékony és hajlékony színes kijelzője lényegében a számos gyártó -- Seiko Epson, E-ink, Philips -- által folyamatosan fejlesztett megjelenítőihez hasonlító elektromos papírlap.

0

Új Samsung monitorok és nyomtatók a hazai piacon

2006. június 1. 15:41

A Samsung Electronics Magyar Zrt. ma új termékek hazai bevezetését jelentette be, melyek reményei szerint erősíthetik a vállalat pozícióját a monitorok, optikai meghajtók, illetve nyomtatók piacán. A Samsung öt új monitort, több új nyomtatót, illetve egy LightScribe-képes DVD-írót dob piacra Magyarországon, utóbbi már kapható is az üzletekben.

0

A Yahoo felújította videokereső és -megosztó szolgáltatását

2006. június 1. 10:09

[News.com] A Yahoo felújította videokereső és -megosztó szolgáltatását , mellyel a népszerű Google Video és a feltörekvő YouTube ellen indul harcba a felhasználókért. A Yahoo azt szeretné elérni, hogy az internetezők a vállalat videós weboldaláról induljanak, ha mozgóképes tartalmat keresnek a világhálón.

0

Félbevágja a Maxtort az új tulajdonos Seagate

2006. június 1. 09:35

[DailyTech] A legfrissebb, május végén megtartott részvényesi gyűlésén részletes tájékoztatást adott a Seagate a felvásárolt Maxtorral kapcsolatos terveiről. A legnagyobb riválisát bekebelező Seagate kemény lépésekre készül: a tervek szerint a maxtoros dolgozók több mint felét elbocsájtják, míg egyes Maxtor termékek és szolgáltatások továbbra is piacon maradnak. Az elbocsátás főként az észak-amerikai dolgozókat érinti.

0

Boltokban a Nokia N72 okostelefonja

2006. június 1. 08:45

Újabb okostelefon jelenik meg hamarosan a boltok és szolgáltatók kínálatában: a világ legnagyobb mobilgyártója megkezdte N72 okostelefonja szállítását. A legújabb generációhoz tartozó, jóformán multimédiás számítógépnek titulált telefon fekete és pink színben lesz elérhető.