vállalati it archívum - 2006 január

2006
január

0

A Nokia megvárja a WiMax következő generációját

2006. január 30. 16:39

[Clubic.com] A Nokia szóvivője, Mikko Salminene szerint a vállalat nem követheti el azt a hibát, amit a Wi-Fi kapcsán elkövetett, és mindenképpen megvárja, míg megfelelő igény jelentkezik a feltörekvő vezeték nélküli hálózati technológiára, a WiMax-re. Ez egyben azt jelenti, hogy a Nokia várhatóan 2008, a WiMax következő generációja (IEEE 802.16e) előtt -- mely már kifejezetten mobiltelefonokra is specializált lesz --, nem dob piacra WiMax-kompatibilis terméket.

0

Torvalds: a Linux nem vált GPLv3-ra

2006. január 30. 15:05

[CNET News/HWSW] A Linux kernel (rendszermag) levelezőlistáján folyó vitába bekapcsolódva Linus Torvalds kategorikusan kijelentette, hogy egyáltalán nem tetszik neki a készülőben lévő General Public License 3-as változata, és a Linux nem fog az új licencre átállni.

0

Bankkártya méretű, 2 gigabájtos kapacitású kártya a Freecomtól

2006. január 30. 12:19

Mindössze két milliméter vékony, 10 gramm tömegű és bankkártya méretű a Freecom legújabb adatbankja, 2 gigabájt kapacitású USB-s adattárolója. A vékony, könnyű memóriás tároló közel 3 CD-nyi adatot nyelhet el, melyet akár a pénztárcánkkal is magunkkal vihetünk bárhova.

0

Két év börtönre ítélték a Windows forrását árusító férfit

2006. január 30. 11:16

[eWeek] Egy New York-i bíróság pénteken két év börtönre ítélte az illwill néven ismert crackert, aki pénzért árulta a Windows NT 4.0 és a Windows 2000 forráskódját, amely a Microsofttól szivárgott ki. A 29 éves William Genovese ellen korábban már 12 elmarasztaló ítélet született, ezek közül 3 számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatban. A fiatalember március 14-én fog börtönbe vonulni, a büntetés letöltése után pedig két évig csak úgy internetezhet, hogy a hatóságok figyelik minden online tevékenységét.

0

Fél terabájtos merevlemez a Western Digitaltól

2006. január 30. 10:46

A Western Digital két új nagykapacitású merevlemezt mutatott be, az egyiket asztali gépek, a másikat pedig notebookok számára. Az asztali gépekbe és belépőszintű szerverekbe szánt, Serial ATA felületű WD Caviar SE16 elképesztő, fél terabájtos (500 gigabájtos) kapacitású meghajtó, amelynek tányérjai percenként 7200-at fordulnak.

0

Elcsúszhat a Microsoft a Windows Vistával

2006. január 30. 09:34

[News.com/HWSW] A Microsoft megváltoztatta a Windows Vista előzetes változatainak kiadási ütemtervét. A vállalat legújabb tervei szerint nem lesz külön Beta 2 verzió, ehelyett a tesztelésre szánt szoftverekből az eltérő felhasználói köröknek eltérő változatokat adnak ki -- mondta el a CNET Newsnak adott interjújában Jim Allchin, a Windows egyik atyja, aki szerint nem zárható ki a végleges termék késése sem.

0

Szinte minden nyomtatóval kompatibilis az SMC vezeték nélküli nyomtatószervere

2006. január 27. 13:27

Az SMC Networks bejelentette legújabb termékét, az elsősorban SOHO piacra, azaz kisebb irodai és otthoni felhasználásra szánt, EZConnect G termékcsaládba tartozó vezeték nélküli nyomtatószerverét. A lényegében bármilyen USB felülettel csatlakozó nyomtatóval kompatibilis nyomtatószerver könnyedén kezelhető vezeték nélküli és ethernetes hálózati nyomtatást nyújt.

0

Könnyebb és kisebb lesz a Nintendo DS játékkonzol új verziója

2006. január 27. 11:31

Bár a Nintendo korábban tagadta, hogy felfrissített változatot dobna piacra a két kijelzővel rendelkező Nintendo DS hordozható játékkonzoljából, tegnap a japán vállalat bemutatta a játékgép új, Nintendo DS Lite névre keresztelt változatát. Az új verzió változatlan funkcionalitást nyújt, azonban kisebb és könnyebb elődjénél.

0

Új mobiltelefon-eladási rekord született

2006. január 27. 11:24

Tavaly 19 százalékkal 810 millió darabra növekedett a globális mobiltelefon-piac, amely új rekord az iparág történelmében -- adta hírül a Strategy Analytics piackutató cég. Az alkatrészhiányról szóló jelentések ellenére a negyedik negyedéves eladások is kiugróan sikerültek, világszerte 245 millió készülék talált gazdára, ez 2004 negyedik negyedévéhez képest 24 százalékos ugrást jelent.

0

Íriszalapú azonosítás amerikai általános iskolákban

2006. január 27. 08:48

[TechWeb.com] Három New Jerseyben található általános iskolába ha szülő érkezik, hogy felvegye gyermekét, a kapunál egy kamerába kell néznie -- amely lefényképezi az íriszét, és összeveti az adatbázisban található mintákkal, egyezést keresve. A rendszer automatikusan azonosítja a személyeket, és engedi be őket az épületbe.

0

Egy nemzetközi akció keretén belül kilenc hazai kalózszervert foglaltak le

2006. január 26. 16:02

A Nemzeti Nyomozó Iroda Bűnügyi Főosztály Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztály Nyomozó és Internetfigyelő Alosztálya a német Interpol megkeresése alapján, több házkutatást és lefoglalást hajtott végre internetszolgáltatóknál és magánszemélyeknél és lefoglalt 9 proxy- és ftp-szervert. Az akció egy 18 országra kiterjedő nemzetközi együttműködés keretén belül zajlott.

0

Papíron kerülnek ki a bizalmas információk a cégektől

2006. január 26. 15:02

A Lexmark nyomtatógyártó legújabb felmérése szerint az európai cégeket fenyegető egyik legnagyobb biztonsági kockázat a papír: a több mint ezer európai irodai dolgozóra kiterjedő tanulmány feltárta, hogy a cégek rendkívül hanyagul kezelik a bizalmas dokumentumokat.

0

Forgatható kijelző az Olympus új tükörreflexes fényképezőgépén

2006. január 26. 14:02

Különleges tükörreflexes digitális fényképezőgépet mutatott be az Olympus, a nagy sikerű E300-as modellre alapozott E330-as fényképezőgép hátlapján egy kihajtható, forgatható, 2,5 hüvelykes kijelző segíti a képek elkészítését -- elsőként nyújtva ilyen szolgáltatást a DSLR gépek szerelmeseinek.

0

Magyarországon is egyre népszerűbb az online árverés

2006. január 26. 13:34

Megduplázta regisztrált felhasználóinak létszámát 2005-ben a Vatera aukciós piactér , ma már 130 ezren adják-veszik portékáikat az oldalon. A piaci előrejelzéseket túlszárnyalva a Vaterán átmenő forgalom is duplájára nőtt 2005-ben és meghaladta a 2,6 milliárd forintot. A piactérre feltöltött termékek száma 3 és félszeresére növekedett a tavalyi év során, így meghaladta a 3,6 milliót. A legkeresettebb termékek az autók, számítógépek és -alkatrészek, mobiltelefonok, valamint a régiségek voltak.

0

Rekordbevétel a Nokiánál

2006. január 26. 11:34

Növekedő bevételről de csökkenő nyereségről adott számot a Nokia. A mobilpiacot vezető gyártó a negyedik negyedévben elsősorban a multimédiás szolgáltatásokkal felruházott okostelefonjai kiemelkedő sikerének köszönhette rekordbevételét.

0

Az Intel bemutatta a világ első 45 nanométeres chipjét

2006. január 26. 09:16

A világon elsőként jelentett be 45 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készült chipeket az Intel -- szokás szerint SRAM lapkákról van szó, amelyek viszonylag egyszerű, többek között a processzorok gyorsítótáraiban is megtalálható memóriastruktúrák. A vállalat az elsőségen kívül ezzel azt is demonstrálni kívánta, jó úton halad afelé, hogy 2007 második felében elindíthassa a 45 nanométeres csíkszélességre való átállást. A fejleményekről Mark Bohr, az Intel gyártástechnológiai fejlesztésekért felelős igazgatója tájékoztatta a világsajtót.

0

Valószínűleg tavaszig nem enyhül az Xbox 360 hiánya

2006. január 25. 17:00

[USAToday.com/HWSW] Nem számíthatnak túl sok jóra azok, akik toporzékolva várnak arra, hogy ésszerű áron jussanak végre hozzá egy Xbox 360 konzolhoz. A tavalyi rajt és az ünnepi szezonban kifejezetten magas keresletet követően januárban sem képes a Microsoft elegendő konzolt szállítani az értékesítési csatornákba, hiába kapcsolódott be nemrég a harmadik szerződéses gyártó a termelésbe.

0

Meghalt az ABIT, éljen az ABIT

2006. január 25. 15:17

A tajvani Universal Scientific Industrial (USI) bejelentette, hogy leányvállalatot hoz létre az ABIT alaplapgyártó üzletágának megvásárlására. Az USI 350 millió tajvani dollár készpénzt, illetve az új leányvállalat 20 millió részvényét adná az ABIT alaplapgyártó részlegéért, beleértve a márkanevet és az összes szellemi tulajdont. Az ABIT alaplapfejlesztő mérnökei is az USI-nál dolgoznak tovább.

0

Új kiegészítők az X-Micro kínálatában

2006. január 25. 15:17

Két újabb kiegészítőt dob piacra a tajvani X-Micro a közeljövőben. A WLAN 11g Combo Finder Adapter egy USB hálózati adaptert, illetve egy kézi hotspotkereső eszközt kombinál egyetlen készülékbe, mellyel számítógép bekapcsolása nélkül is kideríthetjük, hogy akad-e vezeték nélküli hálózat hatótávolságon belül.

0

Erős eredményeket ért el és magabiztos előrejelzést tett közzé az SAP

2006. január 25. 12:51

Közzétette negyedik negyedéves pénzügyi mutatóit a vállalati alkalmazások piacát vezető német SAP AG. A müncheni központú vállalat emelkedő bevételről és nyereségről számolt be és magabiztos előrejelzést tett közzé. A december 31-én zárult negyedévben az SAP bevétele 15 százalékkal 2,75 milliárd euróra nőtt, miközben a nettó nyereség az egy évvel korábbi 542 millió euróról 619 millióra emelkedett. A szoftverlicenc-árbevétel 18 százalékkal ugrott meg, elsősorban az amerikai értékesítési adatoknak köszönhetően, ahol 34 százalékos növekedést regisztrált az SAP.

0

Nem voltak korlátlanok a T-Online ADSL-csomagjai

2006. január 25. 09:45

A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsának kedden hozott határozata szerint a T-Online megtévesztette a fogyasztókat, amikor korlátlanként, illetve forgalomfüggetlenként hirdette ADSL-díjcsomagjait, mégis egyoldalúan felbontotta azon előfizetők szerződését, akik túl nagy adatforgalmat generáltak. A GVH eltiltotta az internetszolgáltatót a jogsértő gyakorlat folytatásától, azonban büntetést nem szabott ki.

0

A Microsoft vezette a bolgár hatóságokat az adattolvajok nyomára

2006. január 24. 15:16

[News.com/HWSW]Bulgáriában a rendőrség nyolc csalót tartóztatott le, akik adathalászati trükkökkel személyes adatokat, köztük bankkártyák, hitelkártyák adatait lopták el majd megcsapolták a számlákat. A felderítésben a Microsoft sietett a hatóságok segítségére.

0

APC: notebook-táskák beépíthető akkutöltővel

2006. január 24. 11:47

Az American Power Conversion (APC) bemutatott négy új áramellátást biztosító laptop táskát, amelyek az úton lévő felhasználók munkavégzését könnyítik meg. Az APC új, elegáns kivitelű táskái az APC Universal Notebook Battery akkumulátora és Universal Power Adapter töltője révén a folyamatos áramellátást biztosíthatanak a mobiltelefonok, PDA-k és laptopok számára.

0

DivX kódolású videók a böngészőben

2006. január 24. 11:08

Már Macintosh számítógépekre is elérhető a DivX Networks fejlesztés alatt álló böngésző-kiegészítőjének, pluginjának legújabb bétaváltozata. A plugin segítségével akár közvetlenül a webböngészőkben is megtekinthetők a webszerverekre feltöltött filmek, mindenféle különleges varázslat -- streaming szerverek használata és egyéb komplikált beállítások -- nélkül.

0

Olcsó kétmagos processzor várható az Inteltől

2006. január 24. 10:14

A vállalathoz közeli források szerint az Intel hamarosan egy szuperolcsó kétmagos processzort mutat be. A Pentium D 805 a hírek szerint márciusban kerül piacra, 2,66 GHz-es órajelen működik majd, magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz és 533 MHz-es front side buszt használ.

0

Kína: egy lépéssel közelebb a 3G mobiltelefóniához

2006. január 23. 15:42

[WSJ/HWSW] A kínai kormányzat bejelentette, hogy bevizsgálta és kereskedelmi bevezetésre alkalmasnak találta a TD-SCDMA harmadik generációs mobil telekommunikációs szabványt. Szakértők szerint a szolgáltatók már a tavasszal megszerezhetik a szükséges licenceket és ezzel a világ legnagyobb mobilpiacán is megindulhat a 3G hálózati infrastruktúra kiépítése. Ezt az álláspontot megerősíti az Információs Ipari Minisztérium közleménye is, amely szerint a licencek kiadásához szükséges előkészületek jelentős többsége már lezajlott.

0

A Microsoft a Lotus Domino felhasználóit csábítja

2006. január 23. 14:30

A Microsoft egy sor új és továbbfejlesztett eszközt jelentett be, melyek segítségével a Lotus Notes/Domino alkalmazások adatbázisai könnyebben átvihetők a Microsoft együttműködési platformjára. Az új eszközök közé tartozik a hamarosan leölthető Microsoft Application Analyzer 2006 for Lotus Domino, a Microsoft Data Migrator 2006 for Lotus Domino és az új Windows SharePoint Services alkalmazássablonok.

0

Háromdimenziós objektumok a PDF fájlokban

2006. január 23. 12:17

Az Adobe ma hozta forgalomba az új Adobe Acrobat 3D-t, amellyel háromdimenziós modellek helyezhetők el a PDF fájlokban, így azokat azok is meg tudják tekinteni, akik nem rendelkeznek a megfelelő 3D modellező alkalmazással. A szoftvert az Adobe elsősorban a műszaki területen működő vállalatok, például tervezőcégek, iparvállalatok számára fejlesztette ki a szoftvert, hogy egyszerűsítse a CAD-modelleket tartalmazó dokumentumok megosztását és használatát.

0

Tovább bővül a Panasonic Lumix digitális fényképezőgépek FZ sorozata

2006. január 23. 12:01

Újabb modellel bővíti Lumix FZ fényképezőgép-sorozatát a Panasonic. A 6 megapixeles felbontású érzékelővel szerelt DMC-FZ7-es fényképezőgépben a kézremegést kompenzáló MEGA O.I.S. optikai képstabilizátor és 12-szeres optikai zoom átfogású LEICA DC objektív kapott helyet, utóbbi érték a 35 mm-es filmet használó fényképezőgépeknél ez 36-ról 432 mm-re történő nagyításnak felel meg.

0

Kiszivárgott az Internet Explorer 7 második bétaváltozata

2006. január 23. 11:14

A hétvégén számos weboldalon feltűnt az Internet Explorer második bétaváltozata, amely egyelőre ismeretlen körülmények között szivárgott ki a Microsofttól. A redmondi cég új webböngészőjének első bétáját egyelőre egy zárt közösség teszteli, a tervek szerint a második béta lesz az első nyilvános próbáváltozat.

0

Ismét a Google a legbefolyásosabb márkanév

2006. január 23. 09:28

[News.com/HWSW] 2005-ben ismét a Google lett a világ legbefolyásosabb márkaneve, visszaszerezve a trónt az Apple-től -- derül ki a brandchannel.com felméréséből, amely 2528 reklámszakember és diák megkérdezésével készült. A brandchannel.com arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely márkanév volt a legnagyobb hatással az életünkre 2005-ben.

0

Új vezér a T-Mobile élén

2006. január 20. 14:27

Winkler Jánost nevezi ki vezérigazgatójává a T-Mobile Magyarország, a vezető tisztsége azonban T-Mobile és a Magyar Telekom összeolvadásának cégbírósági bejegyzését követően átalakul: a Magyar Telekom Mobil Szolgáltatások Üzletágának vezetője és a vállalat vezérigazgató-helyettese lesz. Winkler eddig a T-Mobile marketing- és értékesítési igazgatójaként dolgozott.

0

Fájlcserélők helyett egyre többen járnak online zeneboltokba

2006. január 20. 13:45

[Associated Press/HWSW] A globális online zeneeladások 1,1 milliárd dollárt tettek ki tavaly, háromszorosát az egy évvel korábbi bevételeknek, közölte a londoni székhelyű International Federation of the Phonographic Industry (IFPI), amely a zeneipari szereplőket tömörítő szövetség.

0

Nagyobb gyorsítótár kerülhet az AMD processzoraiba

2006. január 20. 11:36

[Silicon Strategies] Az AMD bejelentette, hogy licenceli a svájci Innovative Silicon technológiáját, amely silicon-on-insulator gyártástechnológiával készülő chipek esetén teszi lehetővé kondenzátor nélküli, csupán egy tranzisztort tartalmazó beágyazott memóriacellák építését. A megállapodás szinte napra pontosan egy évvel azután történt, hogy az ISi bejelentette a Z-RAM technológiát.

0

A Panasonic leáll a hagyományos televíziók gyártásával?

2006. január 20. 11:32

[Newswatch] A japán Nihon Keizai Shimbun értesülései szerint a Panasonic merész lépésre szánta el magát, a lap információi szerint a márkát birtokló Matsushita ugyanis jövő hónaptól teljesen leáll a hagyományos katódsugárcsöves televíziók gyártásával, s kizárólag a digitális, laposkijelzős LCD- és plazmatelevíziók gyártására koncentrál. A Panasonic az elmúlt évben 2,3 millió televíziót szállított a japán üzletekbe, melyeknek már csupán 30 százaléka volt hagyományos készülék.

0

Még gyorsabb internetet kínál a PanTel ADSL2-re alapozva, hamarosan már vidéken is

2006. január 20. 09:21

A PanTel legújabb tervei szerint márciustól már 8 Mbit/sec-os sebességen kínálja az ADSL2 technológiára alapozott internetszolgáltatását a kis és középvállalkozások számára. Az alig három hónapja indított ADSL2 szolgáltatást továbbfejlesztve a gyorsabb internetet már jóval szélesebb körben, Budapest több kerületében biztosítja az alternatív szolgáltató.

0

Az ünnepi szezonban hódíthatja meg Amerikát a Nintendo Revolution

2006. január 19. 15:47

[Gamespot] A Nintendo elnöke, Satoru Iwata egy japán újság számára elárulta, hogy a vállalat következő generációs konzolja, a Revolution várhatóan az idei ünnepi szezonra az Egyesült Államokban is piacra kerülhet. A Nintendo meglehetősen szűkmarkúan bánt eddig a Revolution adataival, megjelenésével kapcsolatosan, így ez a konkrét kijelentés meglepő a a vállalat első emberének szájából. A korábbi pletykák már a Revolution 2007-re tolódásáról szóltak.

0

Csillagászati kártérítésre ítéltek egy spammert

2006. január 19. 14:58

[ComputerWorld/HWSW] Nem tévedés: 11,2 milliárd dollár, azaz 2317 milliárd forint kártérítésre ítéltek egy floridai férfit, aki a bírósági döntés értelmében bizonyítottan milliószámra küldözgette szét kéretlen reklámleveleit. Az ítélet karácsony előtt született meg a két évig tartó jogi procedúra lezárásaként, amelyet Robert Kramer, a CIS Internet Services internetszolgáltató tulajdonosa és üzemeltetője indított. A összeg nagysága a hasonló ügyek közül az eddig valaha ismert legmagasabb.

0

GeForce 7300: új belépőszintű NVIDIA grafikus chip

2006. január 19. 12:00

Az NVIDIA bejelentette történetének első 90 nanométeres csíkszélességű grafikus processzorát, amely eddig G72 kódnéven volt ismert, a boltokban pedig GeForce 7300GS néven lesz megtalálható. A lapka tulajdonképpen nem más, mint az NV44 (GeForce 6200) új gyártástechnológiával készített változata, amely a TSMC üzemeiben készül. A chipben továbbra is négy textúrázóegység és három vertex processzor található. A G72 azonban számos architektúrális újdonságot hoz, amelyeket már a G70-től (GeForce 7800) örökölt.

0

Fél éven belül boltokban a Samsung első tükörreflexes digitális fényképezőgépe

2006. január 19. 09:46

[Clubic.com] A digitális tükörreflexes piac három új bejelentkezője -- a Sony, a Panasonic és a Samsung -- közül a koreai Samsungnak sikerült elsőként bemutatnia tükörreflexes digitális fényképezőgépét. A vállalatnak egyáltalán nem volt nehéz dolga, hiszen az első modell, a GX-1S valójában a cég stratégiai partnerének, a Pentax-nak egy korábbi, lassan kifutó digitális kamerájáról készült másolat.

0

Új Corel szoftverek: itt a WordPerfect X3 és a CorelDraw X3

2006. január 18. 15:42

[News.com/HWSW] A Corel új irodai szoftvercsomagot mutatott be: a vállalat szerint a WordPerfect Office X3 a megújult kezelőfelület és a PDF-fájlok támogatása mellett a korábbinál jobban kezeli az ékezetes karaktereket és a Microsoft Office által létrehozott dokumentumokat is.

0

Már 111 millió kínai internetezik

2006. január 18. 15:04

[News.com] Kínában tavaly 18 százalékkal 111 millióra növekedett az internetezők száma, a világ legnépesebb országában már a lakosok 8,5 százaléka hozzáférhet a világhálóhoz -- adta hírül a China Internet Network Information Center adataira hivatkozva az Economic Daily. Az internetezési kedv egyre növekedik Kínában, tavalyelőtt a világháló felhasználóinak létszáma még csak 16 százalékkal emelkedett.

0

Rekordnegyedév a Sony Ericsson mögött

2006. január 18. 12:20

Közzétette negyedik negyedéves eredményeit a Sony Ericsson. A japán-svéd mobiltelefon-gyártó vegyesvállalat az év utolsó hátom hónapjában 16,1 millió készüléket adott el, ami éves szinten 28 százalékos növekedést és új rekordot jelentett a vállalat történetében.

0

NOD32: egyedülálló védelem a rootkitek ellen

2006. január 18. 12:01

Az ESET Software által kifejlesztett új eljárás lehetővé teszi a rootkitek proaktív felismerését és kiküszöböli annak lehetőségét, hogy a vírusirtó program elől rejtve maradjon egy korábbi fertőzés.

0

Sávszélességet emel a Magyar Telekom

2006. január 18. 09:29

A Magyar Telekom februártól megemeli az ADSL-szolgáltatás sávszélességét -- értesült lapunk. Internet-szolgáltatói forrásokból úgy tudjuk, a 4 megabites letöltési sebességet kínáló üzleti csomagok előfizetői február második felében már 6 megabites sebességgel, de változatlan áron szörfözhetnek a világhálón.

0

Két új nForce4 chipkészlet Intel processzorokhoz

2006. január 17. 16:24

Az NVIDIA ma két új nForce4 alaplapi chipkészletet jelentett be Intel processzorokhoz, az SLI XE és Ultra változatokkal így már háromra bővült a termékcsalád. Amint az nevéből is kitűnik, az SLI XE támogatja két PCI Express grafikus kártya egyidejű használatát, azonban kevesebb extra szolgáltatása miatt kedvezőbb az ára mint az SLI X16 csúcsmodellnek. Az NVIDIA állítása szerint az SLI XE-re épülő alaplapok bolti ára 100 dollár (~20 ezer forint) alatt lesz, így többen megengedhetik maguknak hogy SLI-képes PC-t építsenek.

0

Itanium-alapú megoldások katalógusa

2006. január 17. 15:31

Az Itanium-platform további népszerűsítése érdekében az Intel Itanium Solutions Alliance (ISA) olyan katalógust hozott létre weboldalán, amely összegyűjti az elérhető szoftvereket, megoldásokat, akár iparág, szállító, vagy földrajzi elhelyezkedés szerint is.

0

Felújított változatban kerülhet piacra Európában a Samsung windowsos zenetelefonja

2006. január 17. 10:08

[Clubic.com] Hajszálnyit módosított, nagyobb kapacitású merevlemezzel szerelt változatban kerülhet Európában piacra a Samsung windowsos zenetelefonja, az SGH-i300. Az SGH-i300x a távol-keleti országokban hónapok óta kapható verzió 3 gigabájtos háttértárolója helyett már 4 gigabájtos mini merevlemezt tartalmaz.

0

Szállítja 160 gigabájtos mobil merevlemezét a Seagate

2006. január 17. 09:35

[News.com/HWSW] A világ legnagyobb merevlemez-gyártója, a Seagate megkezdte merőleges adatrögzítési technológiát alkalmazó mobil meghajtóinak szállítását. A tavaly bejelentett, de csak mostantól elérhető Momentus 5400.3 egy 2,5 hüvelykes merevlemez, amelynek kapacitása nem kevesebb mint 160 gigabájt. A termék árát a Seagate nem hozta nyilvánosságra.

0

Milliárdos technológiát loptak el a Samsungtól

2006. január 16. 16:19

[Chosun Ilbo] Ipari kémkedés vádjával több embert is letartóztattak Dél-Koreában, akik a világ legnagyobb plazma- LCD-gyártójától akartak technológiát ellopni. Az elsőrendű vádlottat a koreai Nemzeti Híszerzési Szolgálat támogatásával vettek őrizet alá, még azelőtt, hogy Kínába távozhatott volna a megszerzett dokumentumokkal.

0

A Lufthansa 50 repülőgépéről érhető már el az internet

2006. január 16. 15:48

A Lufthansa FlyNet 2004 májusa óta állandó része a tengerentúli járatokon nyújtott szolgáltatásoknak, mostanra pedig már 50 repülőgépet szereltek fel a fedélzeti szélessávú internet-szolgáltatáshoz szükséges eszközökkel. Ennek köszönhetően a Lufthansa rendelkezik a világ legnagyobb, internet kapcsolattal felszerelt repülőgép-flottájával. Jövő év végéig a teljes tengerentúli járathálózaton, azaz több mint 80 repülőgépen teszik elérhetővé a FlyNet szolgáltatást.

0

Készül a Firefox az inteles Mac-ekre is

2006. január 16. 13:58

[Clubic.com] Hamarosan a legújabb, a MacWorld Expón bemutatott, Intel processzoros Macintosh számítógépekre is elkészül a Firefox böngésző -- közölte a Mozilla Alapítvány. A Firefox legutóbbi, 1.5-ös, PowerPC processzorokon futó változata már most is futtatható ezeken a gépeken a Mac OS X x86-os változatában megtalálható Rosetta alkalmazás segítségével.

0

Az Albacomptól igazolt kereskedelmi vezetőt a VirusBuster

2006. január 16. 13:26

Januártól Bölcsföldi László tölti be a VirusBuster Kft. kereskedelmi vezetői posztját. Elődje, Nagy Zuzsa, aki egyben a cég marketing-tevékenységét is irányította, tavaly távozott a cégtől és saját vállalkozást alapított.

0

Két grafikus processzor egy notebookban

2006. január 16. 12:08

Egyedi grafikus megoldással hívja fel magára a figyelmet a játékosoknak szánt egyedi noteszgépekre specializáló XtremeNotebooks kínálatában található Raptor 766X modell. A notebook érdekessége, hogy két grafikus processzort tartalmaz, a chipsetbe integrált Intel Extreme Graphics 910 mellett egy NVIDIA GeForce Go 6600 is található a gépben. A gyártó állítása szerint a két videochip között a felhasználó válthat.

0

Futuremark: hamarosan itt a 3DMark 06

2006. január 16. 12:05

[Clubic.com] A teljesítménymérő alkalmazásokat fejlesztő Futuremark weboldalán megjelent teaser szerint hamarosan elérhető lesz a 3DMark sorozat legújabb tagja, a 3DMark 06 videokártyaizzasztó alkalmazás. A 2006-os verzióról korábban megjelent képek, illetve a rövid intró alapján szinte biztosra vehető, hogy az új benchmark kemény dió lesz a legújabb, leggyorsabb videokártyák számára is.

0

Új kagylóformájú mobil a Nokiától

2006. január 16. 11:20

Újabb kagylóformájú, széthajtható kivitelű mobiltelefonnal bővítette kínálatát a Nokia: a 6125-ös készülék vékony és kompakt kivitelben tartalmaz egy 1,3 megapixeles kamerát, Bluetooth vezeték nélküli kapcsolódási lehetőséget, illetve zenelejátszó alkalmazást. A készülék négysávos, így az európai hálózatok mellett az amerikai GSM-hálózatokon is használható. A 6125 várhatóan 2006 második negyedévétől lesz kapható nettó 230 eurós, azaz körülbelül 65 ezer forintos ajánlott végfelhasználói ártól.

0

A Fujitsu belép az 1,8 hüvelykes merevlemezek piacára

2006. január 16. 09:49

[News.com/WSJ/HWSW] A Fujitsu célja hogy három év alatt megtöbbszörözze merevlemezeket gyártó üzetágának bevételét és nyereségét, a fellendülést a vállalat elsősorban a fogyasztói elektronikai termékekbe szánt meghajtóktól várja. A Fujitsu kínálatában eddig csak 3,5 és 2,5 hüvelykes merevlemezeket gyártott szerverek, asztali gépek és notebookok számára, de a a Cornice-szal kötött megállapodás révén belép az 1,8 hüvelykes merevlemezek piacára. 2007-re már 120 gigabájtos kapacitású meghajtóval jelentkezne a japán vállalat.

0

Gyártástechnológiai szövetségre lépett az IBM, a Sony és a Toshiba

2006. január 13. 16:35

[The Wall Street Journal/HWSW] Hivatalosan is bejelentette szövetségét az IBM, a Sony és a Toshiba, amely félvezetőipari eljárások kifejlesztésére irányul. A 2010-ig szóló együttműködés az eddigi kollaboráció sikerének, kiterjesztésének tekinthető.

0

Jön a BenQ: 30 új mobiltelefon idén

2006. január 13. 15:18

[DigiTimes/HWSW] Az egyesek által tajvani Apple becenévvel illetett BenQ (benkjú) idén több mint 50 millió mobiltelefon eladását tervezi, amivel a legnagyobbak élmezőnye után ered, és körülbelül 6 százalékos részesedésre jogosítja fel majd, amennyiben megvalósul.

0

Az Apple és az Intel házassága máris veszekedést szült

2006. január 13. 14:46

[CNET News.com/HWSW] Alig néhány napja lépett házasságra a világ legnagyobb processzorgyártója, az Intel, valamint a leginnovatívabb számítógépgyártónak tartott Apple, máris kisebb feszültség támadt kettejük között. Az Apple ugyanis olyan reklámkampányt indított új, Intel-processzorokkal szerelt gépeinek népszerűsítésére, amelyet az Intel, vevői nevében, kikért magának.

0

A napelemek elszívják a szilíciumot a chipgyártók elől?

2006. január 13. 11:38

[EETimes.com/HWSW] A napelemeket gyártó SunPower elnöke és technológiai vezérigazgatója, Richard Swanson szerint iparága megelőzheti a félvezetőgyártást a poliszilíciumok iránti keresletben, ahogyan a napenergia hasznosítása irányt a technológia fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozik.

0

Búcsúzik a Mac OS-en futó Windows Media Player

2006. január 13. 09:06

[News.com] A Microsoft beszünteti az Apple Mac OS operációs rendszeren futó Media Player fejlesztését és támogatását, noha a meglevő változatokat továbbra is elérhetővé teszi, emellett ingyen kínálja a Telestream Flip4Mac pluginjét a QuickTime-hoz, amely segítségével lejátszhatók a Windows Media állományok.

0

Gyertyányi fény elég egy koreai cég speciális fotószenzorának

2006. január 12. 14:45

[Clubic.com] Speciális fotószenzort mutatott be a Consumer Electronics Show 2006 rendezvényen egy kicsiny koreai gyártó, a Planet82. A nanotechnológia alkalmazásában jártas fejlesztővállalat egy olyan különleges képérzékelő áramkört tervezett, mely egyetlen lux -- azaz egyetlen gyertya fénye 1 méter távolságból -- megvilágítás mellett is jó minőségű digitális fényképek készítését teszi lehetővé.

0

A hazai vállalatok közel 80 százaléka már internetezik

2006. január 12. 14:05

A hazai, legalább 5 főt foglalkoztató cégek körében az internet-penetráció 79 százalékos volt 2005 szeptemberében, vagyis mintegy 49 ezer cég már kapcsolódik a világhálóhiz. 2004 szeptemberében az ilyen vállalatoknak még csak a 73 százalék érte el az internetet -- derül ki a GKI Gazdaságkutató, a T-Mobile Magyarország és a Sun Microsystems közös felméréséből. A vállalatoknak ma már 73 százaléka szélessávon kapcsolódik a világhálóra, ez az arány egy éve még csak 53 százalékos volt.

0

Öt eladott monitorból négy már LCD

2006. január 12. 12:50

[x-bit labs] A Displaybank előrejelzése szerint a 2006-ban értékesített számítógépes monitoroknak már 80 százaléka tartalmaz folyadékkristályos kijelzőt és csupán 20 százaléka épül katódsugárcsőre. Az LCD- és CRT-monitorok aránya 2004-ben még 50-50 százalékos volt, 2005-ben azonban a laposkijelzők már átvették a vezető szerepet és az eladások 70,3 százalékát adták, idén pedig még 80 százaléknál is nagyobb részarányt érhetnek el.

0

Olcsóbbak lesznek idén a mobiltelefonok

2006. január 12. 11:08

Az iSuppli piackutató cég szerdán kiadott jelentése szerint a mobiltelefon-gyártóknak tovább kell csökkenteniük az áraikat az elkövetkező években, hogy növelni tudják eladásaikat az egyre telítődő piacokon.

0

A CeBIT-en érkezhet az NVIDIA GeForce 7900

2006. január 12. 10:27

[x-bit labs] A Consumer Electronics Show-n az NVIDIA három új mobil grafikus vezérlővel -- GeForce Go 7400, 7600, 7800 -- jelentkezett, a hírek szerint ezek a lapkák már az asztali gépekbe szánt új videochipek előfutárai. Mindhárom lapka teljes Shader Model 3.0 gyorsítást kínál és 90 nanométeres csíkszélességgel készül, és energiatakarékos funkciókkal is felvértezték őket.

0

Az iPod-generáció már nem is figyel a zenére?

2006. január 11. 16:06

[AFP] Brit kutatók szerint a digitális technológia tömeges elterjedésével a most felnövő generációk a korábbiaknál lényegesen kevésbé fogják megbecsülni a zenei műveket, előadásokat. Ennek oka, hogy a tömegmédia mellett a szélessávú internet és hordozható audiolejátszók révén bárhol, bármikor hallgathatnak zenét.

0

Alkalmazás-menedzsment szakirány indul a BMF-en

2006. január 11. 15:23

Együttműködési megállapodást kötött a HP Magyarország és a BMF Neumann János Informatikai Főiskolai Kara, amely széles körű szakmai együttműködést alapoz meg a főiskola és a HP között és kiterjed az infrastruktúra-menedzsment, webes alkalmazás-menedzsment, IT-, és üzleti szolgáltatás-menedzsment, jogosultságmenedzsment és konfiguráció-menedzsment területekre.

0

Lendületben az SAP

2006. január 11. 14:56

[News.com] Az üzleti szoftverek piacát vezető SAP közölte, hogy 2005-ös bevétele 10,3 milliárd dollár körül várható, ami éves szinten 13 százalékos növekedést jelent. A negyedik negyedévre a becslések szerint 3,3 milliárd dollárt könyvelhetett el a cég, 15 százalékkal többet mint egy évvel korábban. Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó bevétel 2005-ben 18 százalékkal 3,3 milliárd euróra ugrott. A részletes pénzügyi jelentést január 25-én teszi közzé az SAP.

0

Júliusig várni kell az NEC számítógépekbe építhető HD DVD-írójára

2006. január 11. 13:18

[Clubic.com] A japán NEC régi-új meghajtója végre véglegesnek tűnő születésnapot kapott: bár a fogantatás hivatalosan már tavaly augusztusban megtörtént, a HR-1100A HD DVD-olvasó márciusnál korábban már nem kerülhet a felhasználók kezeibe. Ráadásul ez a meghajtó csak egy HD DVD-olvasó, a kéklézeres lemezek írására is alkalmas változatra egészen júliusig várni kell.

0

A Közel-Keletről támadják az azonnali üzenetküldő hálózatokat

2006. január 11. 11:31

[News.com] Az azonnali üzenetküldők biztonságával foglalkozó FaceTime Communications jelentése szerint 2005-ben tovább növekedett az IM (instant messaging) hálózatok elleni támadások száma. A legtöbb atrocitás az MSN Messengert éri, a legnagyobb emelkedés azonban az AOL IM elleni támadások számában volt tapasztalható.

0

Az első számítógép a PlayStation 3 processzorával

2006. január 11. 11:19

A Cell processzort elsősorban a PlayStation 3 számára fejlesztette ki a Sony, a Toshiba és az IBM, azonban az első Cell-alapú termék mégsem a Sony következő generációs konzolja lesz, hanem egy blade szerverekből álló rendszer, amelyet az ipari, katonai és orvosi megrendelőknek szán a saját alkalmazásaik kifejlesztéséhez a Mercury Computer Systems.

0

Egy évet csúszik a Windows XP harmadik szervicsomagjának megjelenése?

2006. január 10. 16:08

Bár a Microsoft eddig hozzávetőleges időpontot sem közölt, a jobban értesültek arra számítottak, hogy idén, akár rövidesen a Vista megjelenését követően elérhető lesz a Windows XP operációs rendszer következő, harmadik szervicsomagja. A Microsoft weboldalán megjelent útiterv szerint azonban ez súlyos tévedésnek bizonyult: az SP3 megjelenése a jelenlegi tervek szerint csupán 2007 második félévében esedékes.

0

Az Apple Safari a böngészők versenyének bronzérmese

2006. január 10. 13:08

A NetApplications nyilvánosságra hozta a böngészőpiacról szóló decemberi jelentését, amely a Mozilla Firefox, és meglepő módon az Apple Safari előretörését mutatja. Megdöbbentő ugyanakkor, hogy a felhasználók egyre inkább elpártolnak az Operától annak ellenére, hogy a népszerű böngésző szeptember végén fizetősből ingyenessé és reklámmentessé vált. A NetApplications világszerte mintegy 40 ezer weboldal látogatóinak adatai alapján készíti el elemzését.

0

Idén negyedszer érkezik Magyarországra az IDC Security Roadshow

2006. január 10. 12:10

Idén sorozatban negyedszer tartják meg hazánkban az IDC IT Security informatikai biztonsági roadshow-t, amely 2006 február 7-én kerül megrendezésre és az európai konferenciasorozat első állomása lesz. A budapesti konferencián elemzők és iparági szakértők ismertetik, hogyan lehet az IT-rendszereket a a modern technológiák felhasználásával a lehető legbiztonságosabbá tenni.

0

Mobil rádiót és zeneletöltő szolgáltatást indít a Vodafone Radio DJ néven

2006. január 10. 11:33

A Vodafone bejelentette, hogy a Sony támogatásával előfizetéses mobiltelefonos rádióadásokat indít, melynek különlegessége, hogy az éppen elhangzó zeneszámok azonnal, mobiltelefonon keresztül is megvásárolhatók lesznek. A havi előfizetési díj ellenében a Vodafone Radio DJ szolgáltatás személyre szabott rádiócsatornákat biztosít a harmadik generációs mobilkészülékeken és a azokra kapcsolt számítógépeken keresztül.

0

Az AMD piacra dobta valaha épített legerősebb processzorát

2006. január 10. 11:01

Az Advanced Micro Devices, közismertebb nevén az AMD, a mai nappal eleresztette legújabb fenevadát, a csúcskategóriájú PC-kbe szánt Athlon 64 FX-60 processzort. A keményvonalas játékosoknak, multimédiás tartalomkészítőknek, vagy más számításintenzív feladatot futtatóknak szánt termék nem egy újabb órajelemelést, hanem már egy kétmagos chipet takar.

0

Középkategóriás mobil grafikus chipekkel erősített az ATI

2006. január 10. 09:32

A múlt héten zajlott Consumer Electronics Show-n mutatkozott be az ATI két új középkategóriás mobil grafikus vezérlője, a Mobility Radeon X1300 és X1400. Mindkét chip teljes Shader Model 3.0 gyorsítást kínál és 90 nanométeres gyártástechnológiával készül, a vállalat szerint ennek köszönhetően alacsony fogyasztású.

0

Kipróbálható az Adobe profi fotósoknak szánt képszerkesztője

2006. január 10. 09:07

Az Adobe Systems bemutatta a professzionális fotósoknak szánt Lightroom szoftver bétaváltozatát, amely bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető a vállalat honlapjáról. Az Adobe állítása szerint a Lightroom a Photoshopot jól kiegészítő professzionális képfeldolgozó alkalmazás.

0

Karcsúsít és átszervez az EMC

2006. január 9. 13:50

[WSJ] Mintegy ezer alkalmazottjától válik meg az EMC, a vállalat indoklása szerint az elmúlt években végrehajtott felvásárlások nyomán kialakult szinergiákat kívánják megszünteti. Az elbocsátások a cég dolgozónak közel 4 százalékát érintik és 80 millió dolláros egyszeri költséggel járnak. Az EMC ugyanakkor közölte, hogy a kutatás-fejlesztéssel és értékesítéssel foglalkozó csapatot új dolgozókkal kívánják megerősíteni.

0

Újszerű, lecsatolható kijelzőjű notebookot mutatott be a Toshiba

2006. január 9. 13:19

[TabletPCReviewSpot.com/ITworld.com] A múlt hét második felében, Las Vegasban lezajlott Consumer Electronics Show (CES) alkalmával, ahol a világ összes magára valamit is adó elektronikai és informatikai vállalata megjelenik évről évre, a Toshiba egy újszerű koncepció notebookkal állt elő.

0

Minden lemeztípust a maximálisan elérhető sebességgel ír az LG legújabb DVD-írója

2006. január 9. 12:49

[Clubic.com] Bár a Las Vegas-i Consumer Electronics Show-n elsősorban a következő generációs HD DVD és Blu-ray lejátszók, lemezek körül forog minden, az LG a rendezvénnyel egyidőben mutatta be legújabb SuperMulti DVD-íróját. A GSA-H10N modell minden elérhető DVD-lemezt és formátumot támogat, és ráadásul mindegyiket az elérhető legnagyobb sebességgel képes megírni.

0

Két cserélhető mobil GeForce az MSI videokártyáján

2006. január 9. 12:22

[x-bit labs] A Consumer Electronics Show-n az MSI olyan grafikus kártyát állított ki, amelyen két, SLI-módban összekapcsolt GeForce Go 6600 videochip kapott helyet. A Geminium-Go! kártya érdekessége, hogy a videochipek cserélhető MXM modulokon kerültek felszerelésre, így a későbbiekben akár cserélhetők is például GeForce Go 7800-ra.

0

Kína lett a világ legnagyobb félvezetőpiaca

2006. január 9. 11:19

Noha a kínai félvezetőgyártás egyelőre még jelentős lemaradásban van az amerikaival, a japánnal vagy a koreaival szemben, az ország chipfogyasztása már megelőzi ezekét. Az IC Insights friss adatai szerint Kína félvezetőpiaca tavaly 32 százalékos növekedés után 40,8 milliárd dollárt tett ki, ezzel a világ legnépesebb országa a történelem során először lett a világ legnagyobb félvezetőpiaca. 2010-re a kínai chipeladások háromszorosára növekednek majd -- prognosztizálja az IC Insights.

0

Google-gomb kerül a Motorola mobiltelefonokra

2006. január 6. 16:09

[News.com/HWSW] A Consumer Electronics Show-n a Motorola bejelentette, hogy stratégiai megállapodást kötött a Google, amelynek értelmében a vállalat készülékei hamarosan egyetlen gomnyomásra a világ legnépszerűbb keresőjének mobiltelefonokra optimalizált változatát varázsolja a képernyőre.

0

Nagyfelbontásra vált a Sanyo memóriás Xacti minikamkordere

2006. január 6. 11:48

[Engadget] Bár a Sanyo memóriás kamkorderei nem értek el igazán átütő sikert -- melynek elsősorban a rendkívül magas ár volt az oka --, a vállalat újabb és újabb változatokat jelentet meg Xacti kamkordereiből. A legújabb, a Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatkozó Xacti HD1 kamkorder méreteiben ugyanakkora, mint az elődük, ám a videózás terén hatalmasat nőtt.

0

Megjelent az interneten az Üvegtigris 2 kalózmásolata

2006. január 6. 09:20

Megjelent az interneten a január 19-én moziba kerülő Üvegtigris 2 kalózmásolata, amit az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány (ASVA) becslése szerint már több tízezren töltöttek le. Lapunk úgy tudja, a világhálón elérhető film nem az Üvegtigris 2 végleges változata, csupán egy korai munkakópia, amely valószínűleg a vágószobából került ki. Információink szerint a letölthető verzió hosszabb mint a mozikba kerülő film, ráadásul igen gyenge minőségű.

0

Mától kapható az első Windows-alapú Palm

2006. január 5. 09:51

A mai naptól kapható a Palm első windowsos készüléke, a Treo 700w okostelefon, amely egyelőre csak a Verizon Wireless mobilszolgáltató kínálatában érhető el, új előfizetéssel 400 dollárért (~82 ezer forintért). A készüléket még szeptemberben jelentette be a Palm és a Microsoft, mint egy hosszú távú együttműködés kezdetét. A Palm a továbbaikban sem hagy fel a Palm OS-alapú mobil eszközök gyártásával.

0

Áremelkedés várható a memóriapiacon

2006. január 4. 15:23

A memóriagyártók a kialakult hiány miatt 3-5 százalékkal emelnék a DDR és DDR2 chipek árát -- derül ki a DRAMeXchange adataiból. Az oldal szerint decemberben és januárban is erősebb volt a kereslet a várakozásoknál, főleg miután a gyártók novemberben némileg visszafogták a DDR2 lapkák termelési volumenét, miután hiány alakult ki a támogató Intel alaplapi chipkészletekből.

0

Az első lejátszókkal együtt lesznek kaphatók az első HD DVD és Blu-ray filmek

2006. január 4. 15:23

[Clubic.com] Már csak hetek, hónapok kérdése, hogy az első következő generációs lemezek olvasására, lejátszására alkalmas készülékek a boltok polcaira kerüljenek. Elsőként a Blu-ray lemezeket támogatók, az év későbbi szakaszában pedig a HD DVD-k lejátszására alkalmas berendezések jelenhetnek meg. A holnap megnyíló Las Vegas-i Consumer Electronics Show rendezvényen több gyártó is bemutatja majd a lassan gyártásra kész lejátszói mintadarabjait, melyek azonban semmit sem érnek filmek, tartalom nélkül.

0

ATI Radeon X1900XTX néven érkezik az R580

2006. január 4. 13:46

[The Inquirer] Az Inquirer információi szerint az ATI január végén, 24-én lebbenti fel a fátylat eddig R580 kódnéven ismert grafikus chipjéről, amely végül Radeon X1900XTX néven kerül a boltokba. Jól értesült források tudni vélik, hogy ezúttal nem csupán paper launch-ra készül az ATI, a kártyák a bejelentést követően röviddel már levehetők lesznek az üzletek polcairól.

0

NetLock biztonsági tanúsítványok nyílt forráskódú környezetben

2006. január 4. 12:57

A NetLock Kft. által kibocsátott tanúsítványok már nyílt forráskódú környezetben is zökkenőmentesen használhatók, így ez a cég az első hitelesítés-szolgáltató Magyarországon, akinek tanúsítványai Linux környezetben is alkalmazhatók és több böngészőben, többek között már a Mozilla 1.5 legújabb magyar nyelvű verziójában is alapértelmezetten megtalálhatók.

0

A Vodafone-nál debütál a Samsung első HSDPA mobiltelefonja

2006. január 4. 12:09

A Samsung Electronics bejelentette, hogy az első HSDPA mobil adatátviteli technológiát támogató mobiltelefonja -- közös együttműködésük keretében -- kizárólag a Vodafone kínálatában jelenik majd meg. A Qualcomm chipjeivel szerelt készüléket a vártnál korábban, már a holnap megnyíló Consumer Electronics Show rendezvényen is bemutatják, Las Vegasban.

0

Azonnali üzenetküldők védelmére szakosodott céget vett a Symantec

2006. január 4. 09:01

A Symantec egy készpénzes ügylet keretén belül felvásárolja az IMlogic vállalatot, amely az azonnali üzenetküldő rendszerek biztonságát szavatoló megoldásokat fejleszt. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. A Symantec tervei szerint a felvásárlás még ebben a negyedévben lezárulhat.

0

Licencmegállapodást kötött az AMD és a Rambus

2006. január 3. 15:51

A Rambus ma bejelentette, hogy öt évre szóló licencmegállapodást kötött az AMD-vel, amely kiterjed a Rambus DDR2, DDR3, PCI Express, FB-DIMM és XDR vezérlőkkel kapcsolatos szabadalmaira. A közleményben olvashatók szerint a megállapodás pénzügyi részletei titkosak, de a Reuters úgy tudja, az AMD 75 millió dollárt fizet a Rambusnak a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogokért. A megállapodás hírére a Rambus-részvények árfolyama 11 százalékkal emelkedett.

0

Megjelent a Microsoft Office Communicator Web Access

2006. január 3. 14:48

Az Interop New York 2005 rendezvényen megtartott nyitóbeszédében Gurdeep Singh Pall, a Microsoft Corporation valós idejű együttműködésért felelős alelnöke bejelentette a Microsoft Office Communicator Web Access termék gyártásának megkezdését.

0

Két digitális tévétuner a Terratec PCI Express bővítőkártyáján

2006. január 3. 12:54

[Clubic.com] Újabb tévétunerrel bővíti kínálatát a német Terratec, a Cinergy 2400i DT MCE digitális tunerkártya nem is egy, hanem rögtön két digitális földfelszíni adás vételét teszi lehetővé egyidőben. Míg az egyik adást nézzük, a másikat akár rögzíthetjük is, vagy akár mindkét adás rögzítése is lehetséges a Windows Media Center operációs rendszereken.

0

Telített, de még mindig nő a hazai mobilpiac

2006. január 3. 11:44

2005. novemberében a három magyarországi mobilszolgáltató ügyfeleinek száma 39 ezerrel 9,142 millióra nőtt -- jelentette be a Nemzeti Hírközlési Hatóság. A hónap végére a 100 főre jutó előfizetések száma a tavaly november végi 84,4-ről 90,7-re emelkedett, az ügyfélszám pedig 7,25 százalékkal haladta meg a 12 hónappal korábbi szintet.

0

Kétszemű kompakt digitális fényképezőgép a Kodaktól

2006. január 3. 11:08

Különleges, két objektívvel ellátott kompakt digitális fényképezőgépet mutat be a Consumer Electronics Show rendezvényen a Kodak. Az EasyShare V570 fényképezőgépen az 5x-os optikai zoomra képes zoombobjektív mellett egy különálló, (35 mm-es gépnél) 23 mm-es fókusztávolságot biztosító, széleslátószögű objektívet is találhatunk.

0

Tovább nő a Cornice apró merevlemezeinek kapacitása

2006. január 3. 10:14

Az apró merevlemezeiről ismert Cornice a világ legkisebb meghajtóinak bemutatására készül. A héten kezdődő Consumer Electronics Show-n lesz látható a Dragon termékvonal két új tagja, amelyek nem csak kisebb méretűek az elődöknél, hanem kapacitásuk is megnőtt. A Cornice Dragon merevlemezek korábban 4 és 6 gigabájtos kapacitással voltak elérhetők, mostantól azonban 8 vagy 10 gigabájt tárolására képesek.

0

Az iPod nanót másolja a Samsung legújabb lejátszója

2006. január 2. 15:57

[Engadget] A Samsung a január 5-től kezdődő, Las Vegasban megrendezett Consumer Electronics Show-n mutatja be legújabb hordozható zenelejátszóját, mely egyértelműen az Apple rivális készülékét, az iPod nanót szándékozik kiütni a nyeregből. A Samsung memóriás készüléke a képek tanúsága szerint valamivel vastagabb riválisánál, melyet nagyobb akkumulátoros üzemidő ellentételez.

0

Közös adós-adatbázist hoz létre a három hazai mobilszolgáltató

2006. január 2. 15:11

A Pannon GSM, a T-Mobile és a Vodafone közös közleményben hozta nyilvánosságra, hogy az elektronikus hírközlési és az adatvédelmi törvény előírásainak megfelelve közös adós-adatbázist hoznak létre 2006. január 2-től. A mobilszolgáltatók közös adatbázisába azon ügyfelek adatai kerülnek be, akik szolgáltatás- igénybevételi lehetőségét a szolgáltatók bármelyike számlatartozás miatt teljesen korlátozza.

0

Harmadával nőtt az online boltok forgalma az ünnepek előtt

2006. január 2. 15:06

[WSJ] Az ünnepek előtti bevásárlási rohamban az internetes áruházak forgalma mintegy 30 százalékkal nőtt tavalyhoz képest -- derül ki a Goldman Sachs, a Nielsen/NetRatings és a Harris Interactive által jegyzett felmérésből.

0

Egyre kevesebb a vezetékes telefon, egyre több az ADSL

2006. január 2. 14:00

2005 novemberében a bekapcsolt fővonalak száma 21 ezerrel 3,373 millióra csökkent -- közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Az öt korábbi monopol-szolgáltató, adatai alapján a vezetékes fővonalak száma az elmúlt 12 hónap alatt 183 ezerrel lett kevesebb, a 100 lakosra jutó fővonalszám az egy évvel korábbi 35,22-ről, valamint az októberi 33,68-ról 33,46-ra csökkent november végére. A háztartások telefonellátottsága az októberi 67,7 százalékról november végére 67,1 százalékra mérséklődött.

0

Hiány miatt emelkedhet a TransFlash memóriakártyák ára

2006. január 2. 10:49

[Clubic.com] Az elégtelen gyártókapacitás miatt hiány alakulhat ki, ezért emelkedésnek indulhat az alig körömnyi méretű TransFlash, vagy más néven microSD memóriakártyák ára. A TransFlash kártyákat elsősorban mobiltelefonok és más kisméretű, hordozható eszközök számára fejlesztették ki, melyeknél a nagyobb méretű bővítőkártyák méreteik miatt szóba sem jöhetnek. Több nagyobb gyártó, például a Samsung, a Motorola és a Nokia is piacra dobott már olyan telefonokat, melyek ezekkel az apró memóriakártyákkal bővíthetők.

0

Kitüntették az iPod formatervezőjét

2006. január 2. 10:44

[News.com] Királyi kitüntetésben részesült az Apple legendás MP3-játszójának, az iPodnak a formatervezője: a brit Jonathan Ive pénteken kapta meg a Commander of the Most Excellent Order of the British Empire címet, amely a harmadik legmagasabb fokozatú lovagi kitüntetés a szigetországban.