Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 13. 13:16

Jöhetnek a vezeték nélküli tévék

Nagyfelbontású videók vezeték nélküli átvitelére alkalmas chipet mutatott be a Tzero nevű magánkézben levő vállalat. Az ultrawideband (UWB) technológián alapuló megoldás a cég szerint akár 30 méteres hatótávolságot is lehetővé tesz, a sávszélesség pedig akár 100 megabit is lehet. A lényeg itt azonban nem csak a nagy sebességen, hanem a megbízhatóságon van, a Tzero több adatcsatorna használatával elérte hogy a kapcsolat megfelelő minőségű legyen a HD-adások folyamatos átviteléhez is.

[HWSW] Nagyfelbontású videók vezeték nélküli átvitelére alkalmas chipet mutatott be a Tzero nevű magánkézben levő vállalat. Az ultrawideband (UWB) technológián alapuló megoldás a cég szerint akár 30 méteres hatótávolságot is lehetővé tesz, a sávszélesség pedig akár 100 megabit is lehet. A lényeg itt azonban nem csak a nagy sebességen, hanem a megbízhatóságon van, a Tzero több adatcsatorna használatával elérte hogy a kapcsolat megfelelő minőségű legyen a HD-adások folyamatos átviteléhez is.

A Tzero szerint a megoldásuk kiküszöböli az otthonokban a különféle kábeleket, ugyanakkor nem csak a videók átvitelére alkalmas, hanem akár felválthatja az otthoni Wi-Fi hálózatokat is. A jelenlegi leggyorsabb Wi-Fi szabvány másodpercenként 54 megabites sebességet tesz lehetővé, a következő generációs 802.11n szabvány azonban ezt egészen 300 megabitig tudja majd tornázni. A 802.11n azonban egyelőre csak tervezet formájában létezik, a végleges specifikációt még mindig nem fogadta el az IEEE.

Piaci elemzők szerint a szórakoztató eszközök gyártói meglehetősen konzervatívak az új rádiós technológiákkal kapcsolatban, hiszen nem engedhetik meg maguknak, hogy a rádiós adatátvitel hibája miatt készülékeik ne működjenek megfelelően és például a tévén szétessen a kép. A Tzero ígérete szerint a chipek júliustól lesznek elérhetők a berendezésgyártók számára, az első termékek pedig a jövő januári Consumer Electronics Shown mutatkozhatnak be.

a címlapról