Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 15. 14:21

Szabványos Linux kerülhet a mobiltelefonokba

A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, valamint az NTT DoCoMo és a Vodafone együttműködése révén egy olyan szervezet jön létre, amelynek célja egy közös, szabványos mobil Linux kifejlesztése. A cégek azután erre a platformra alapozott készülékekkel és szoftverekkel lépnének piacra.

HIRDETÉS

[HWSW] A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, valamint az NTT DoCoMo és a Vodafone együttműködése révén egy olyan szervezet jön létre, amelynek célja egy közös, szabványos mobil Linux kifejlesztése. A cégek azután erre a platformra alapozott készülékekkel és szoftverekkel lépnének piacra.

Noha már számos Linuxot futtató mobil eszköz elérhető, például a Motorola kínálatában is több ilyen készülék található, ezek mindegyike eltérő operációs rendszert és egyedi fejlesztésű szoftvereket tartalmaz. Ez megnehezíti a szolgáltatók és szoftverfejlesztők dolgát, ugyanis megoldásaikat minden egyes készülékhez külön hozzá kell igazítaniuk, majd ezeket tesztelniük is kell. Ezért bár a Linux mindig is jelen volt a mobil világban, annak támogatása minden szempontból igen nehézkes volt, talán ezért is nem terjedtek el széles körben a linuxos mobil eszközök.


A Motorola ROKR E2 zenetelefon is Linuxra épül

A korábban már említett hat cég most egy közös, szabványos platformot készül kifejleszteni annak érdekében, hogy aztán ennek használatával lerövidítsék az új készülékek és szoftverek fejlesztési idejét, illetve csökkentsék az ezzel kapcsolatos költségeket. A szolgáltatók is profitálhatnak az egységes, szabványos Linuxból, hiszen ezután elegendő lesz egy operációs rendszeren tesztelniük saját megoldásaikat.

Nem ez az első eset, hogy a vállalatok valamiféle szervezet létrehozásával szeretnék elősegíteni a Linux terjedését a mobil világban, azonban az eddigi próbálkozások főleg közös, szabványos felületek és interfészek létrehozására irányultak. A Motorola, az NEC, a Panasonic, a Samsung, az NTT DoCoMo és a Vodafone azonban egy egész platformot készül létrehozni, amelyet aztán egységesen használnának készülékeikben.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 12:54

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.