Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 20. 09:43

Ötszáz gigahertzen száguld a világ leggyorsabb processzora

Az IBM és a Georgia Tech műszaki egyetem kutatói 500 GHz-es processzort készítettek, a chip folyékony héliummal hűtve, -268 Celsius fokon érte el az új rekordnak számító órajelet. Hagyományos, szilícium-alapú félvezető még soha ilyen sebességgel nem száguldott. A kutatók szerint a lapka szobahőmérsékleten legfeljebb 350 GHz-en képes működni.

HIRDETÉS

[HWSW] Az IBM és a Georgia Tech műszaki egyetem kutatói 500 GHz-es processzort készítettek, a chip folyékony héliummal hűtve, -268 Celsius fokon érte el az új rekordnak számító órajelet. Hagyományos, szilícium-alapú félvezető még soha ilyen sebességgel nem száguldott. A kutatók szerint a lapka szobahőmérsékleten legfeljebb 350 GHz-en képes működni.

A Nagy Kék mérnökei szerint a kísérlet annak ékes bizonyítéka, hogy a szilíciumnak még jó ideig helye van a félvezetőgyártásban, vagyis a jelenleg elterjedt technológiákat és alapanyagokat továbbra is lehet hasznáni. Korábbi vélemények szerint a chipek ilyen sebességű fejlődéséhez már teljesen új, különleges alapanyagokra lett volna szükség. Az IBM és a Georgia Tech kutatói azt állítják, a hagyományos szilícium-alapú technológiával akár 1 terahertzes (1000 GHz) chipek is építhetők.

A most nyilvánosságra hozott sikeres kísérletben használt lapkát szilícium-germánium (SiGe) technológiával állították elő. A germánium használatával növelhető a lapkák sebessége és csökkenthető a fogyasztása, bár ezzel párhuzamosan némileg az előállítási költségek is nőnek. Az IBM már 1989 óta foglalkozik szilícium-germánium lapkákkal és 1998 óta sorozatban is gyárt SiGe-chipeket, elsősorban kommunikációs felhasználásra, például mobiltelefonokba. Az azóta eltelt időben a vállalat százmilliós nagyságrendben szállított SiGe-chipeket. Az Intel által használt "feszített szilícium" (strained silicon) eljárás is germánium hozzáadásán alapul.

Az észvesztő órajelű chipeket természetesen nem PC-kbe szánják, hanem kommunikációs feladatokra: az ilyen felhasználásra szánt lapkák órajele már régóta több tíz gigahertzben mérhető. Az IBM és a Georgia Tech szerint a nagy sebességű SiGe-lapkákat hadiipari berendezésekben és az űrkutatásban is sikeresen lehet használni.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:07

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.