Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 20. 09:43

Ötszáz gigahertzen száguld a világ leggyorsabb processzora

Az IBM és a Georgia Tech műszaki egyetem kutatói 500 GHz-es processzort készítettek, a chip folyékony héliummal hűtve, -268 Celsius fokon érte el az új rekordnak számító órajelet. Hagyományos, szilícium-alapú félvezető még soha ilyen sebességgel nem száguldott. A kutatók szerint a lapka szobahőmérsékleten legfeljebb 350 GHz-en képes működni.

[HWSW] Az IBM és a Georgia Tech műszaki egyetem kutatói 500 GHz-es processzort készítettek, a chip folyékony héliummal hűtve, -268 Celsius fokon érte el az új rekordnak számító órajelet. Hagyományos, szilícium-alapú félvezető még soha ilyen sebességgel nem száguldott. A kutatók szerint a lapka szobahőmérsékleten legfeljebb 350 GHz-en képes működni.

A Nagy Kék mérnökei szerint a kísérlet annak ékes bizonyítéka, hogy a szilíciumnak még jó ideig helye van a félvezetőgyártásban, vagyis a jelenleg elterjedt technológiákat és alapanyagokat továbbra is lehet hasznáni. Korábbi vélemények szerint a chipek ilyen sebességű fejlődéséhez már teljesen új, különleges alapanyagokra lett volna szükség. Az IBM és a Georgia Tech kutatói azt állítják, a hagyományos szilícium-alapú technológiával akár 1 terahertzes (1000 GHz) chipek is építhetők.

A most nyilvánosságra hozott sikeres kísérletben használt lapkát szilícium-germánium (SiGe) technológiával állították elő. A germánium használatával növelhető a lapkák sebessége és csökkenthető a fogyasztása, bár ezzel párhuzamosan némileg az előállítási költségek is nőnek. Az IBM már 1989 óta foglalkozik szilícium-germánium lapkákkal és 1998 óta sorozatban is gyárt SiGe-chipeket, elsősorban kommunikációs felhasználásra, például mobiltelefonokba. Az azóta eltelt időben a vállalat százmilliós nagyságrendben szállított SiGe-chipeket. Az Intel által használt "feszített szilícium" (strained silicon) eljárás is germánium hozzáadásán alapul.

Az észvesztő órajelű chipeket természetesen nem PC-kbe szánják, hanem kommunikációs feladatokra: az ilyen felhasználásra szánt lapkák órajele már régóta több tíz gigahertzben mérhető. Az IBM és a Georgia Tech szerint a nagy sebességű SiGe-lapkákat hadiipari berendezésekben és az űrkutatásban is sikeresen lehet használni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról