Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 8. 13:54

Flash memóriát is tartalmaz a Seagate új mobil merevlemeze

A Seagate a tajvani Computex kiállítást választotta a világ első hibrid merevlemezének bemutatásához. A noteszgépekbe szánt Momentus 5400 PSD (Power Saving Drive) 160 gigabájtos kapacitását 256 megabájt NAND flash memória és 8 megabájtos SRAM cache egészíti ki. A meghajtó SATA-300 felületen csatlakozhat a számítógéphez.

[HWSW] A Seagate a tajvani Computex kiállítást választotta a világ első hibrid merevlemezének bemutatásához. A noteszgépekbe szánt Momentus 5400 PSD (Power Saving Drive) 160 gigabájtos kapacitását 256 megabájt NAND flash memória és 8 megabájtos SRAM cache egészíti ki. A meghajtó SATA-300 felületen csatlakozhat a számítógéphez.

Kevesebbet fogyaszt és gyorsabb

A hibrid merevlemezek elsősorban notebookokban tehetnek hasznos szolgálatot, ugyanis a flash memória használatával jelentősen csökkenthető a fogyasztás. A hibrid merevlemez nem felejtő memóriája a kapacitása megteltéig gyűjti a merevlemezre írandó adatokat, így a merevlemez tányérjainak forgását eddig az időpontig le lehet állítan, ezzel csökkentve a zajt és a fogyasztást. A Seagate állítása szerint a Momentus 5400 PSD fele annyi energiával is beéri, mint a hasonló kategóriás mobil merevlemezek.

Az álló tányérok növelik a meghajtó megbízhatóságát is, mivel az jobban ellenáll az ütődéseknek, külső hatásoknak. A nem felejtő memória beépítésének további előnye, hogy egy úgynevezett boot-buffer létrehozásával jelentősen felgyorsíthatja az operációs rendszer betöltődését, a Seagate szerint a Vista 20 százalékkal gyorsabban töltődik be, ha a flash memóriát tartalmazó meghajtóra telepítik. Mivel a flash memória írása és olvasása gyorsabb a merevlemeznél, a sebességnövekedés a PC használata közben végig érezhető lesz.

Vistára várva

A merevlemez-gyártók mellett az Intel is dolgozik egy hasonló technológián, azonban a cég nem a meghajtókban, hanem a számítógép alaplapjára építve képzeli el a flash memóriát. Az egyelőre Robson kódnevet viselő technológia előnye, hogy akármilyen meghajtó működését képes felgyorsítani és fogyasztását csökkenteni, nem szükséges hozzá speciális, beépített flash memóriás merevlemez. A Robson technológia a jövő év elején megjelenő új Centrino platformban, a Santa Rosában debütál.

Nem a Seagate az első cég, amely ilyen merevlemezt mutat be a nagyközönségnek, a Microsoft és a Samsung már a tavaly tavaszi Windows Hardware Engineering Conference-en kiállítottak egy hibrid meghajtót, azonban a Samsung egyelőre nem jelentkezett konkrét termékkel, csupán ígéretet tett, hogy a meghajtóit a közeljövőben piacra dobja. Mivel azonban a technológiát elsőként támogató Windows Vista csak 2007 elején lesz elérhető a nagyközönség számára, egyelőre a Samsungnak nincs miért sietnie, mint ahogy a Seagate sem teszi: a Momentus 5400 PSD csak a jövő év elejétől lesz kapható, egyelőre ismeretlen áron.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról