vállalati it archívum - 2006 május

2006
május

0

Itthon is elérhető a T-Mobile web'n'walk mobilinternet-szolgáltatása

2006. május 31. 14:39

Új szolgáltatást vezet be előfizetéses ügyfelei számára június 1-től a T-Mobile: a webnwalk az erre alkalmas mobiltelefonokon a teljes internetet a zsebünkbe varázsolja. A webnwalkra alkalmas készülékek árából az internetcsomagokra hosszabb időre előfizető ügyfelek kedvezményeket is kaphatnak. A jövőben a webnwalk lesz a T-Mobile mobilinternethez kapcsolódó szolgáltatásainak emblémája is.

0

Még meg sem jelentek, de máris gyorsulnak a PC-s Blu-ray-írók

2006. május 31. 13:19

[DailyTech] Bár még piacra sem kerültek az első PC-kbe szerelhető Blu-ray-írók -- az első példányok pár héten belül kerülhetnek a boltokba --, az induló kétszeres sebességű (~9 megabájt/s) meghajtók szinte azonnal elavultá válhatnak. Az LG Electronics rálicitált erre az első generációs írási sebességre, a koreai gyártó GBW-H10N PC-s írója ugyanis azonnal megduplázza ezt az írási értéket.

0

Az NEC a Matsushitával közösen csökkentené mobildivíziója veszteségeit

2006. május 31. 11:45

[Engadget] A japán NEC és Matsushita Electric -- utóbbi birtokolja többek között a közkedvelt Panasonic márkanevet is -- közösen próbáltúrrá lenni mobiltelefon-divízióik veszteségein, ezért megkezdték a tárgyalásokat a lehetséges együttműködéssel kapcsolatosan. Az NEC elnöke, Kaoru Yano nem árult el többet a lehetséges megoldásokról, azt azonban leszögezte, hogy szó sincs a két üzletág egyesítéséről, az NEC mobildivíziójának Matsushitába integrálásáról.

0

Kelendőek a Nokia luxustelefonjai

2006. május 30. 15:56

Száz százalék feletti éves növekedést produkál a Nokia luxusmárkája, a Vertu, amelynek exkluzív készülékei hamarosan újabb országokban is elérhetők lesznek.

0

Harminchat megabites üzleti ADSL az Externettől

2006. május 30. 11:43

Tovább gyorsult az Externet vállalatoknak szánt ADSL-szolgáltatása, az extrém sávszélességet nyújtó PowerDSL, amely mostantól akár 36 megabites letöltési sebességet is nyújthat az előfizetőknek, másfél megabites feltöltés mellett. A szolgáltató szerint a PowerDSL elsősorban bérelt vonali vagy optikai hozzáférések kiváltására hivatott, töredék áron. A PowerDSL-t eddig közel száz üzleti előfizető választotta -- tájékoztatta lapunkat az Externet.

0

Már Székesfehérváron is videotelefonálhatnak a Pannon előfizetői

2006. május 29. 13:08

Budapest és Győr után mától Székesfehérvárott is elérhető a videotelefonálás a Pannon hálózatán. A szolgáltató Fehérvárról vevőcsalogatónak egy ideig díjmentes videotelefonálást biztosít a hálózatán belül, ráadásul a szolgáltatásra alkalmas készülékeket is kedvezménnyel árusítja.

0

A Google segítségével keres a SAS

2006. május 29. 11:00

A SAS bejelentette, hogy a Google-lal együtt kidolgozott egy új technológiát, amellyel a vállalatok a Google népszerű keresőmotorját használva adatokat, elemzéseket és kimutatásokat kérdezhetnek le az SAS üzleti intelligencia szoftveréből.

0

Július végén érkezik az asztali Core 2 Duo

2006. május 26. 13:36

Távol-keleti hírforrások szerint az Intel július 23-án dobja piacra asztali Core 2 Duo processzorát, amelyet eddig jobbára Conroe kódnéven emlegettünk. A chip eleinte öt változatban lesz kapható, kiviteltől függően 2 vagy 4 megabájt megosztott másodszintű gyorsítótárral.

0

DirectX 10: az első igazi indok a Vista mellett

2006. május 26. 12:14

[x-bit labs] Egy londoni, DirectX-szel kapcsolatos rendezvényen elhangzott, hogy a Microsoft új grafikus alkalmazásprogramozási felülete csak a Windows Vistában lesz elérhető, a Windows XP-hez már nem adja ki a cég. Ez egyben azt is jelenti, hogy a DirectX 10-re írt játékok futtatásához elegnedhetetlenül szükséges lesz a jövő januárban megjelenő operációs rendszer.

0

Itthon is piacra kerülnek a Ricoh zselés, multifunkciós nyomtatói

2006. május 26. 11:42

A Ricoh itthon is bemutatta egyedülálló, nagy viszkozitású gél-technológiájával felszerelt többfunkciós nyomtatóját, melyet elsősorban kisebb irodai, illetve vállalati felhasználók számára kínál. Az Aficio MP C1500SP nyomtató szkennerként, másolóként és faxként is használható amellett, hogy egy teljes értékű színes hálózati nyomtató.

0

A Canon is leáll a filmes fényképezőgépek fejlesztésével?

2006. május 26. 11:10

[News.com] A digitális fényképezőgépek piacát vezető Canon is elérkezett arra a pontra, hogy bejelentse: leáll a hagyományos filmes fényképezőgépek fejlesztésével, a jövőben kizárólag digitális termékei fejlesztésére koncentrálja erőforrásait. A Canon előtt már hasonló lépésre szánta el magát a Nikon, a Konica Minolta és a Kodak is, azonban utóbbi cég már 2004 elején bejelentette, hogy szakít a hagyományos fényképezőgépekkel.

0

Csalódást okozott a részvényeseknek a Nintendo, de olcsó lesz a Wii

2006. május 26. 10:12

[News.com] A Nintendo bár még mindig nem közölte következő generációs játékkonzolja, a Wii pontos árát, azt elárulta, hogy a speciális játékvezérlővel érkező gép olcsóbb lesz az Xbox 360-nál és a Playstation 3-nál. A konzol Japánban nem lesz drágább 25 ezer jennél, azaz körülbelül 220 dollárnál, de a tengerentúlon, Észak-Amerikában sem éri majd el a készülék ára a 250 dollárt (~51 ezer forint).

0

A Microsoft szerint lassú az OpenDocument

2006. május 26. 09:42

[ZDNet/HWSW] A Microsoft szerint az OpenDocument fájlformátum túlságosan lassú, az ODF támogatói szerint viszont egyelőre nincs piacon olyan szoftver, amely ennek a használatára lenne optimalizálva.

0

Kiterjeszti hazai felsőoktatási programját az Intel

2006. május 25. 15:57

Az Intel együttműködési megállapodást írt alá a magyar Oktatási Minisztériummal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal az oktatás terén végzett tevékenységük kiterjesztéséről. A megállapodás közös fejlesztésekre, tananyagokra és oktatási módokra vonatkozik, egyaránt érinti az általános, közép- és szakmai iskolákat, illetve a felsőoktatási intézményeket. A célkitűzések között szerepel a tanár- és diákcsere-programok előmozdítása és a magyar kutatási környezet fejlesztése is.

0

Tovább dédelgeti az aranytojást tojó tyúkot a Motorola

2006. május 25. 14:16

[chicagobusiness.com] A Motorola tovább erősíti pozícióját, és eszében sincs levágni az aranytojást tojó pengetelefon tyúkot. A befektetőknek szóló webcast során Ron Garriques, a mobiltelefon divízió feje közölte, hogy további vékony telefonok megjelenése várható a világ második legnagyobb mobiltelefon-gyártójától 2007-ben.

0

Eladta a Celerantot a Novell

2006. május 25. 12:51

A Novell 77 millió dollárért eladta a Celerant Consulting vezetői tanácsadó cégben birtokolt részesedését. A vevők a Celerant vezetői, valamint a brit Caledonia Investment befektetési társaság voltak, a cég többségi tulajdona ezzel a Celerant vezetőinek kezébe került. A tranzakció pénzügyi részleteit május végén hozza nyilvánosságra a Novell, amikor bejelenti második negyedéves eredményeit.

0

Megdobja az LCD-televíziók eladási mutatóit a labdarúgó világbajnokság

2006. május 25. 10:29

[News.com] A DisplaySearch piackutató vállalat legfrissebb adatai is alátámasztják, hogy a labdarúgó világbajnokságnak köszönhetően második karácsonyi szezont élhettek, élhetnek meg a műszaki áruházak és szaküzletek. Az első negyedév során 135 százalékkal több LCD-televízió talált gazdára, mint egy évvel ezelőtt a hasonló időszakban, míg az LCD-tévék aránya elérte az össze televízióértékesítés 17 százalékát, szemben az egy negyedévvel korábbi, karácsonyi szezon 15 százalékával.

0

Személyi edzőként is használható az Apple iPod

2006. május 24. 16:22

Sokan szeretnek futás közben zenét hallgatni, az óriási népszerűségnek örvendő iPod azonban már nem csak egyszerű zenelejátszó, hanem akár személyi edző is lehet: az Apple és a Nike közösen mutatták be tegnap azt a kiegészítőt, amely lehetővé teszi a szenzorokkal felszerelt Nike+ Air Zoom Moire edzőcipők tulajdonosai számára, hogy a futás közben gyűjtött adatokat a magukkal hordott iPod nanón jelenítsék meg.

0

Közlekedési információkkal bővült a Windows Live Local online térképszolgáltatás

2006. május 24. 16:09

[News.com] A Microsoft kedden újabb fejlesztéseket hajtott végre Windows Live Local online térképszolgáltatását, a Traffic.com-mal karöltve a felhasználók már valós idejű forgalomjelentést, illetve az éppen aktuális útlezárásokat, felújítások miatti lezárásokat is láthatják a nagyobb városok főbb útjain. A szolgáltatást emellett továbbfejlesztett jegyzetfüzettel, illetve Outlook funkciókkal is kibővítették.

0

Áprilisban tovább csökkent a Vodafone piaci részesedése

2006. május 24. 15:23

A Nemzeti Hírközlési Hatóság mai jelentése alapján áprilisban jóformán stagnált a három hazai mobilszolgáltató előfizetőinek száma, az emelkedés mindössze 0,08 százalékot tett ki, így az előfizetések száma 9 millió 414 ezerre emelkedett. Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képes az ügyfélszám 6,61 százalékkal volt magasabb.

0

A Netgear már szállítja a még el sem fogadott szabványra épülő vezeték nélküli routerét

2006. május 24. 14:07

A hálózati berendezéseket fejlesztő és szállító Netgear megkezdte a 802.11n szabványtervezetnek megfelelő, következő generációs router-ADSL-modem kombója szállítását. A RangeMax NEXT termékcsaládba tartozó készülék az első kereskedelmi forgalomba kerülő hálózati berendezések egyike lehet, melyek a legújabb, még elfogadás alatt álló 802.11n szabványnak, illetve annak jelenlegi tervezetének felelnek meg.

0

Pakisztánban építik a világ legnagyobb mobil WiMAX hálózatát

2006. május 24. 13:27

Pakisztánban építik az eddigi legnagyobb mobil WiMAX hálózatát -- jelentette be a Motorola, amely az eszközöket szállítja a helyi Wateen Telecom részére. A Wateen a hálózaton szélessávú internet mellett hangszolgáltatást is nyújt majd az előfizetőinek és jövő júniusra az egész országot lefedné.

0

Az Invitel kezében az Euroweb

2006. május 24. 11:14

Lezárult az Euroweb Internetszolgáltató Zrt.-nek és az Euroweb Romania S.A.-nak az eladása, az Invitel 30 millió dollárt fizetett értük, miután megszerezte a szükséges hatósági engedélyeket, illetve az Euroweb részvényesei jóváhagyták a tranzakciót. A felvásárlásról tavaly decemberben állapodott meg a két fél.

0

Mindentudó mobiltelefon a Vodafone-nak a Sony Ericssontól - itthon szolgáltatások nélkül

2006. május 24. 10:37

A Sony Ericsson bejelentette legújabb harmadik generációs mobilhálózatokkal kompatibilis készülékét, melyet kifejezetten a Vodafone számára készített el. A V630i bár nem tartozik a gyártó Walkman termékvonalába, fejlett zenelejátszási képességgel is rendelkezik. A V630i telefon támogatja a Vodafone Radio DJ szolgáltatását is.

0

Feltöltőkártyás számítógépek a Microsoft támogatásával itthon is

2006. május 23. 17:00

A Microsoft bejelentette FlexGo technológiáját, mellyel használatarányosan fizetendő PC-vásárlási megoldásokat támogat. A FlexGo révén a szolgáltatók rugalmasabb vásárlási feltételek mellett tehetik elérhetővé windowsos számítógépeiket a fejlődő piacok számára. A vásárlók alacsony kezdő költséggel juthatnak teljes funkcionalitású PC-hez, amelyhez aztán a feltöltőkártyás telefonokhoz hasonlóan előre fizetett kártyák, vagy havi előfizetés útján férhetnek hozzá.

0

Tovább csökken az LCD-panelek ára?

2006. május 23. 16:03

[News.com] A Samsung Electronics várakozásai szerint tovább csökken a második negyedévben a folyadékkristályos kijelzők, azaz az LCD-monitorok és -televíziók paneljeinek ára -- tudta meg a Reuters egy neve elhallgatását kérő vállalati forrásból. A megbízhatónak tűnő adatok szerint a világ második legnagyobb LCD-gyártója, a Samsung áprilisban és májusban is csökkentette nagyméretű LCD-paneljei árát.

0

Jobb webes élmény mobil eszközökön: itt a DIAL

2006. május 23. 15:38

A World Wide Web Consortium (W3C) a múlt héten kiadta a Device Independent Authoring Language (DIAL) első nyilvános tervezetét. A DIAL célja, hogy a weboldalak a különféle mobil eszközökön egyformán jól jelenjenek meg.

0

Júniustól lesznek kaphatók a Samsung első merevlemez nélküli noteszgépei

2006. május 23. 13:53

A Samsung Electronics júniusban dobja piacra első noteszgépét és ultramobil PC-jét (UMPC), melyekben már nem lesz merevlemez, legalábbis hagyományos nem: az új készülékekben NAND flashmemória modulokból épített, 32 gigabájt kapacitású, a merevlemezek helyére illeszthető SSD-meghajtók (solid state disk) tárolják majd az adatokat. Ezek lesznek az első kereskedelmi forgalomba kerülő noteszgépek, melyek ilyen meghajtóval kerülnek piacra.

0

Virtualizációban erősít a Microsoft

2006. május 23. 12:11

A Microsoft az év végén kezdi meg az egyelőre Viridian kódnéven fejlesztett hypervisor szoftverének a tesztelését, a végleges verzió a tervek szerint a Longhorn Server megjelenését követő hónapokban lesz elérhető, vagyis valamikor 2008 elején. Amint az ismert, a hypervisor egy olyan szoftver, amely a gépen futó (virtuális) operációs rendszerek és a hardver közötti virtualizációs rétegként működik -- hasonlóan a Xenhez, vagy a VMware ESX Serverhez. A Microsoft jelenlegi virtualizációs megoldásai (Virtual PC, Virtual Server) futtatásához Windows (vagy Mac OS) szükséges, a Viridian azonban közvetlenül a hardveren fut.

0

Magyarországon nyitott regionális támogató központot az APC

2006. május 23. 10:17

Magyarországon nyitotta meg második európai regionális support központját az APC. A budapesti központnak jelenleg négy munkatársa van, akiknek feladata a kelet-közép-európai térség felhasználóinak segítése cseh, szlovák, magyar és angol nyelven.

0

AM2: a jövőre tervezve

2006. május 23. 10:01

Az AMD a mai napon hivatalosan is bejelentette legújabb Athlon 64 X2 és Athlon 64 FX processzorait, amelyek már támogatják a DDR2 memóriákat és a most bevezetésre kerülő AM2 foglalatba illeszkednek. Az új lapkák hardveres támogatást nyújtanak a virtualizációhoz is. Az AMD közleménye szerint az AM2 kivitelű rendszerek hamarosan feltűnnek a világ jelentős PC-gyártóinak kínálatában.

0

Új pénzügyi vezető az Adobe élén

2006. május 23. 08:52

A Sanmina-SCI Corporation elnöke és pénzügyi igazgatója, Randy Furr lett az Adobe új pénzügyi vezetője. Furr a technológiai ágazatban pénzügyi és operatív vezetőként szerzett közel 30 éves tapasztalattal érkezik, ebből 13 évet a Sanmina-SCI-nél töltött, ahová 1992-ben került.

0

Júliustól a Chartered Semiconductor is szállítja az AMD processzorait

2006. május 22. 16:29

[eWeek] A Reuters információi szerint a szerződéses félvezetőgyártó Chartered Semiconductor megkezdte az AMD processzorainak gyártását, melyek várhatóan júliusban kerülhetnek a boltokba. Tűzhöz közelálló források szerint a vállalat kezdetben havi ezer darab 300 mm-es, 90 nanométeres technológiával készült processzorokat tartalmazó szilíciumostyát szállít majd; ezt a mennyiséget bármikor 3000 darabra lehet növelni az igényeknek megfelelően. Az AMD processzorai a Chartered legújabb, Fab 7 gyárában készülnek.

0

Csökkenő számú vezetékes vonalon egyre több ADSL-csatlakozás

2006. május 22. 12:00

A Nemzeti Hírközlési Hatóság legújabb jelentése szerint 2006 első két hónapjában tovább folytatódott Magyarországon a szélessávú internethozzáférések számának növekedése. Az xDSL (döntően ADSL) hozzáférések száma február végén közel 442 ezer volt, így 70 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az xDSL-vonalak száma januárban közel 15-, februárban közel 14 ezerrel nőtt.

0

Ultrahordozható noteszgép a Lenovótól

2006. május 22. 10:30

[Clubic.com] A Lenovo tovább folytatja az IBM-től felvásárolt személyi számítógép üzletág termékkörének frissítését és bemutatta legújabb ultrahordozható noteszgépét. A kifejezetten kedvező áron piacra kerülő V100 modell május végétől lesz kapható.

0

Ismeretlen Office-sérülékenységet használ ki a legújabb trójai

2006. május 22. 10:03

[Vírushiradó] A 2006. május 19-én felfedezett, alacsony veszélyt jelentő Ginwui kártevő számos tekintetben újszerű trójai program, amely a megszokott módon, levélmellékletben érkezik a címzetthez. A levél csatolmánya a szokásosnál sokkal kevésbé kelthet gyanút, mivel érvényes szöveges állományt tartalmaz -- az irodai tartalmak veszélyessége a nagy makróvírus járványok évekkel korábbi lecsengése óta kevésbé állnak a figyelem középpontjában.

0

Két új dokumentumszkenner a Canon kínálatában

2006. május 19. 12:03

A Canon két új dokumentumszkennert dob piacra ebben a hónapban, melyeket elsősorban vállalati környezetbe, munkacsoportos felhasználásra kínál. A DR-1210C modell megjelenése mellett az új DR-2580C típus akár 1 méter hosszúságú, A4 vagy A5-nek megfelelő szélességű dokumentumok kezelésére is képes.

0

A legkisebb E-sorozatú üzleti mobiltelefon a Nokiától

2006. május 19. 09:40

Megérkezett a legkisebb, legkönnyebb E-sorozatú mobiltelefon a Nokiától: az E50 modellt kifejezetten üzleti felhasználóknak ajánlja a világ legnagyobb mobilgyártója. Az E-sorozat tagjai ugyanazon dizájn mentén készülnek, klasszikus vonalvezetésű telefonok, melyeknél jellemzően a vállalati felhasználásra, így a VoIP IP-alapú telefonálásra, vezeték nélküli levelezésre, dokumentumkezelésre helyezik a hangsúlyt.

0

A részvényesek is jóváhagyták a Seagate és a Maxtor egyesülését

2006. május 19. 08:57

[HWSW, ITworld.com] A Seagate és a Maxtor részvényesei is áldásukat adták végre a két vállalat egyesülésének tervére, így az összes engedély birtokában igen rövid időn belül, akár már a jövő hét közepén pont kerülhet a közel fél éve bejelentett összeolvadás dokumentumaira. A Maxtor részvényeit még a hétfői, május 22-ei tőzsdenyitás előtt kivonják a New York-i tőzsdéről. A két vállalat hétfőn árul el részleteket az üzlet pénzügyi adatairól.

0

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége a rádióadókat is beperli

2006. május 19. 08:44

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) lassan mindenkivel hadilábon áll, akinek bármilyen köze lehet a digitális zenéhez: a jogvédő szervezet most beperelte a műholdas rádiószolgáltatást nyújtó XM Satellite-ot is, mert a legújabb, Pioneer által gyártott Inno rádióvevő lehetővé teszi a digitálisan sugárzott rádióadások, így zeneszámok felvételét. A RIAA szerint ezzel az XM szolgáltatása a zeneboltokéhoz lett hasonló.

0

Irodai alkalmazásokkal bővül a Lotus Notes

2006. május 18. 14:51

A Lotus Notes új változata irodai alkalmazásokkal és egyben az OpenDocument fájlformátum támogatásával bővül -- hangzott el a Karlsruhéban rendezett Deutsche Notes User Group konferencián.

0

Érkezik az első kétmagos Turionnal szerelt noteszgép, az MSI MEGA Book S271

2006. május 18. 14:31

Az AMD tegnapi bejelentését követően máris megérkezett az első kétmagos Turion mobil processzorra épített noteszgép: az MSI MEGA Book S271 a korábban már sikert aratott S270 subnotesz kétmagos processzort tartalmazó, némileg továbbfejlesztett változata. Az alumínium-magnézium ötvözet házba épített notebook mindössze 2 cm vékony és 2 kg alatti tömegű.

0

Vezeték nélküli internettelefonok a Linksystől

2006. május 18. 12:59

[ehomeupgrade] Az otthoni vagy vállalati vezeték nélküli hálózathoz is könnyen csatlakozthatható, hordozható IP-telefonokat mutatott be a Cisco kisvállalati és otthoni termékeket fejlesztő Linksys divíziója. A WIP300 és WIP330 internettelefonok Wi-Fi hálózaton keresztül kapcsolódhatnak az internetre, és önállóan képesek Voice over IP (VoIP) hívásokat lebonyolítani a szélessávú kapcsolaton keresztül.

0

IP-telefonokon jelennek meg az ügyfélkapcsolati adatok

2006. május 18. 12:38

A Cisco Systems bemutatta a Cisco Unified CRM Connector 3.0 CRM-alkalmazását, amelyet a Microsoft Dynamics CRM 3.0-val integráltak. Az új megoldás révén a kis- és középvállalatok a bejövő és kimenő hívások során villámgyorsan hozzáférhetnek az ügyféladatokhoz, így jobb kiszolgálást nyújthatnak.

0

Elindult a villámgyors letöltést biztosító HSDPA mobilszolgáltatás a T-Mobile-nál

2006. május 17. 15:33

A T-Mobile elindította villámgyors letöltési sebességet biztosító HSDPA mobil adatátviteli szolgáltatását, melyet első lépésben Budapest belső kerületeiben lehet elérni. A kereskedelmi HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) technológia segítségével akár 1,5 megabit/s-os letöltési és 384 kilobit/s-os feltöltési sebességet is el lehet érni a mobileszközökkel.

0

Az Xbox 360 még a külső HD DVD-meghajtóval is versenyképes lehet

2006. május 17. 14:26

[HWSW, Gamesindustry.biz] A kereskedőktől kapott információk szerint a Microsoft arra törekszik, hogy Xbox 360 játékkonzolja még a külső HD DVD-meghajtóval együtt is olcsóbb legyen, mint a nagy rivális Sony novemberben érkező Playstation 3 készüléke. A kiegészítő nagy-britanniai ára ezért várhatóan 130 angol font, azaz 250 dollár alatt marad. Az Egyesült Államokban ennél várhatóan jóval olcsóbban lesz beszerezhető a külső HD DVD-meghajtó.

0

AMD: kétmagos mobil processzor most, új architektúra jövőre

2006. május 17. 09:59

Az AMD szerdán bejelentette kétmagos mobil processzorát, a Turion X2-t, amely az Intel Core 2 Duo (Merom) nyár végi érkezéséig a világ egyetlen 64 bites kétmagos mobil chipje és az AMD szerint így az egyetlen, amely ideális a Windows Vista futtatásához. Persze mire az új Windows megjelenik, piacon lesz az Intel Core 2 Duo, amely szintén kétmagos és 64 bites. Az In-Stat SPring Processor Forumon emellett bejelentésre kerültek a jövőre érkező K8L architektúra újdonságai is.

0

Drágább, de sokkal többet tud elődjénél az Apple MacBook

2006. május 16. 15:56

Az Apple eredetileg a múlt hétre tervezte Intel-alapú fogyasztói noteszgépének, a MacBooknak a premierjét, azonban úgy hírlik, szállítási problémák miatt egy héttel elhalasztotta a premiert. Ma azonban végre lehullt a lepel a MacBookról, amely meglepő módon feketében is kapható és jóval drágább mint az elődje.

0

Hazánkban nem várható az online vásárlás hirtelen népszerűsödése

2006. május 16. 14:35

Magyarországon a legalább havi rendszerességgel internetezők 14 százaléka használja az internetet vásárlásra, viszont ennél lényegesen több, 53 százalékuk keres információt a világhálón a vásárlásokat megelőzően -- derül ki a Fessel-GfK Piackutató Intézet adataiból. Sokan akkor is használják az internetet keresésre, ha végül nem is a világhálón rendelik meg a terméket.

0

Ingyenesen hívhatják az észak-amerikaiak a kanadai és amerikai telefonszámokat a Skype-pal

2006. május 16. 13:14

Az internettelefon-óriás Skpye igen gyorsan replikázott az America Online egyre erősödő, rivális szolgáltatására, mely a közelmúltban ingyenes behívószámot kezdett kínálni AIM szoftveréhez Phoneline néven -- bejelentette, hogy teljesen ingyenes hívási lehetőséget kínál az év végéig az amerikai és kanadai vezetékes, illetve mobiltelefonszámok irányába.

0

Energiatakarékos AMD asztali processzorok

2006. május 16. 11:10

Az AMD az In-Stat Spring Processor Forum alkalmával bejelentette, hogy a jövőben nagyobb figyelmet kíván fordítani lapkáinak fogyasztására és ezért most egy különösen energiatakarékos asztali processzorcsaládot is bemutat. Az AMD két új termékvonalat hozott létre, az Energy Efficient lapkák tipikus fogyasztása 65 Watt, míg az Energy Efficient Small Form Factor asztali processzoroké 35 Watt.

0

2009-ig pórázon marad a Microsoft

2006. május 15. 16:04

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szerint a Microsoft nem tartotta be a 2002-es antitröszt-határozattban rá kirótt kötelezettségek egy részét, ezért további két évvel, legalább 2009-ig meg fogják hosszabbítani a vállalat felett gyakorolt bírósági felügyeletet. A redmondi vállalat nyilatkozata szerint aláveti magát a határozatnak.

0

Hajszálnyit erősödött a Firefox webböngésző piaci részesedése

2006. május 15. 15:44

[Neowin] A OneStat dán webelemző cég legfrissebb adatai szerint tovább csökkent az Internet Explorer globális részesedése a böngészők piacán, a Firefox pedig hasonló arányban erősödött. Az Internet Explorer januárhoz képest 0,65 százalékos csökkenéssel 85,17 százalékos részesedéssel rendelkezett május elején, míg a Firefox 0,56 százalékos erősödéssel 11,79 százalékon áll jelenleg.

0

Piacon az ASUS fizikai gyorsítókártyája

2006. május 15. 15:22

A BFG után az Asustek is bejelentette az AGEIA PhysX chipjére épülő fizikai gyorsítókártyáját. A vállalat ígérete szerint a termék még ebben a hónapban az üzletekbe kerül, egyes amerikai webáruházak már fel is vesznek rá megrendeléseket, az árak 300 dollár (~62 ezer forint) körül alakulnak.

0

A Hitachi is bemutatta merőleges adatrögzítéssel dolgozó merevlemezét

2006. május 15. 12:04

[TG Daily] A Toshibát és a Seagate-et követően a Hitachi is bemutatta merőleges adatrögzítést alkalmazó merevlemezét. A 2,5 hüvelykes, elsősorban noteszgépekben és hordozható médialejátszókban használható modell kapacitása 160 gigabájt. A Hitachi speciális anyagokat használt fel az új modell elkészítésénél, így a lényegesen nagyobb adatsűrűség mellett is sikerült növelni a meghajtó megbízhatóságát.

0

Szlovén siker a Microsoft diákoknak szóló fejlesztői versenyén

2006. május 12. 11:24

A 2006-os Imagine Cup Közép-Kelet-Európai régiós döntőjén a 13 Közép- és Kelet-Európából érkezett diákcsapatból három napos versengés után végül a szlovén csapat került ki győztesen. A győztes csapat a második helyezett horvát és harmadik helyezet lengyel gárdával együtt fogja képviselni a régiót a 2006-os Imagine Cup világdöntőjén, amelyet az indiai Delhiben tartanak augusztusban.

0

Megérkezett a JD Edwards EnterpriseOne új változata

2006. május 12. 10:30

Az Oracle bejelentette a JD Edwards EnterpriseOne új, 8.12-es verzióját, amelyben új modulok és szolgáltatások, valamint kimondottan az élelmiszeripari alkalmazásokat szolgáló funkciók találhatók. A szoftverváltozat tanúsítottan együttműködik az Oracle Fusion Middleware köztesszoftvereivel. Az Oracle ezzel egy időben azt is bejelentette, hogy folyamatosan fejleszteni fogja az IBM System i-n (korábbi nevén iSeries, még korábbi nevén AS/400) futó JD Edwards World és EnterpriseOne alkalmazásokat.

0

Rekordbevétel az NVIDIA-nál

2006. május 12. 08:59

Rekordbevételt ért el az első negyedévben az NVIDIA, a grafikus chipjeiről ismert vállalat 681,8 millió dolláros forgalma a megelőző év azonos időszakával összevetve 17 százalékos emelkedést jelent. A nettó profit egy év alatt 64,4 millió dollárról 90,7 millióra emelkedett. Az egyszeri tételek nélküli eredmény részvényenként 29 centet tett ki, messze felülmúlva az elemzők 23 centes várakozását.

0

Tizenkét megabites ADSL az Invitel területén

2006. május 11. 12:55

Az econet.hu internetes leányvállalata, az Externet elindította ADSL-szolgáltatását a 24, 25, 27, 28, 33, 57, 62, 63 és 88-as körzetekben, így elérte a közel 90 százalékos országos lefedettséget a szélessávú hozzáférések területén, bár az Invitel-területen egyelőre csak az Externet üzleti díjcsomagjaira lehet előfizetni.

0

Négymagos chipek az Intel boszorkánykonyhájából

2006. május 11. 11:15

Intelhez közeli források szerint a vállalat 2008-ban dobja piacra asztali gépekbe és noteszgépekbe szánt négymagos processzorait, amelyek már 45 nanométeres gyártástechnológiával készülnek. A vállalat 2007-ben kívánja bemutatni első négymagos chipjét, azonban az asztali gépekbe szánt Kentsfield csupán két kétmagos, 65 nanométeres Conroe lapka lesz egy tokban. A Kentsfieldet a tavaszi Intel Developer Forumon működés közben is bemutatták.

0

Klip vonalas telefonszámok már nem csak a T-Com ügyfeleknek

2006. május 10. 16:31

A T-Com és a T-Online internetes telefonszolgáltatása, a Klip hívásait eddig csak utólag, a T-Com telefonszámlával együtt lehetett kifizetni, illetve csak ehhez járt vonalas behívószám, így csak a T-Com ügyfelek vehették igénybe ezeket a fejlettebb szolgáltatásokat. A május elejétől bevezetett egyenlegfeltöltéses módszerrel azonban már bárki használhatja ezeket a képességeket, ha rendelkezik internetes fizetésre alkalmas bankkártyával.

0

USB-kulccsal gyorsítható a Windows Vista

2006. május 10. 15:55

A Microsoft a Lurdy-házban tartotta TechNet szemináriumának legújabb előadását, amely a Windows Vista újdonságairól szólt. A nagyközönség számára jövő januárban hozzáférhető operációs rendszer számos új szolgáltatása bemutatásra került, többek között az Aero Glass kezelőfelület, az új biztonsági funkciók, a teljesen újraírt hálózatkezelés, a Bitlocker titkosítás, a mobil és multimédiás szolgáltatások, vagy a telepítés.

0

Növekedő bevétel, stagnáló nyereség a Ciscónál

2006. május 10. 14:33

Szépen nőtt a Cisco bevétele a legutóbbi negyedévben, azonban a részvényalapú kompenzációkkal és a felvásárlásokkal kapcsolatos költségek miatt a cég nyeresége enyhén csökkent.

0

Okostelefon sportolóknak a Nokiától

2006. május 10. 12:30

Bemutatta sportolóknak készített új okostelefonját, a Nokia 5500 Sport mobiltelefont a Nokia. A Series 60 platformot futtató telefonon több olyan alkalmazást is elhelyeznek, mely a sportos felhasználóknak kedvez, ilyen például a stopperóra, az elégetett kalóriát és távolságot mérő program, illetve a más telefonokon is megtalálható, az SMS-eket élőszóban felolvasó alkalmazás.

0

Jön a következő generációs mobil Windows első bétaverziója

2006. május 10. 12:03

[Neowin] A Microsoft elméletileg ma teszi elérhetővé a tesztelők számára a mobil Windows operációs rendszer következő verziójának első bétáját, illetve előzetes változatát. Az új, egyelőre Windows CE 6 néven emlegetett verzióról egyelőre nem túl sokat lehet tudni, csak általános információkat pletykálnak a tűzhöz közel ülő weboldalak.

0

Takarékosabbak és gyorsabbak lehetnek a Samsung flashmemóriát tartalmazó merevlemezei

2006. május 10. 10:55

Akár már 2006 végén elérhetőek lesznek a Samsung legújabb, nagy mennyiségű memóriát tartalmazó hibrid merevlemezei. Az elsősorban noteszgépek és más hordozható berendezések számára kifejlesztett új háttértárolók nem csak energiát spórolhatnak, de akár gyorsabban is képesek betölteni az operációs rendszert. A Microsofttal közösen fejlesztett új merevlemezt támogatni fogja a Vista is.

0

Beperelték az ATI-t a digitális másolásvédelemmel kapcsolatos félrevezetés miatt

2006. május 10. 10:21

[Clubic.com] Két kaliforniai felhasználó beperelte a kanadai ATI-t, mivel a gyártó véleményük szerint hamisan tüntette fel termékein és weboldalán, hogy azok HDCP Ready-k, azaz szükség esetén képesek a HDCP digitális másolásvédelem alkalmazására. A tartalomszolgáltatók, kiadók hamarosan kötelezően megkövetelhetik ennek a technológiának a használatát a nagyfelbontású anyagok lejátszására képes készülékek és a digitális lapostelevíziók, LCD- vagy plazmatelevíziók csatlakoztatásánál.

0

Böngészni is lehet majd a Nintendo Wii játékkonzollal

2006. május 10. 09:40

Egyre több platformot hódít meg az Opera Software hasonló nevű böngészőjével: a vállalat Opera alkalmazása megtalálható lesz a Nintendo legújabb, következő generációs konzolján, a Wii-n is. A Nintendo Wii tulajdonosai tehát a szélessávú internetkapcsolatot tehát nem csak online játékra, hanem internetböngészésre is használhatják majd.

0

iTunes lejátszó a Motorola legújabb pengetelefonjában

2006. május 10. 09:27

[HWSW, Clubic.com] Újabb rókabőrt húzott le a Motorola a már unalomig reklámozott V3 pengetelefonról, a legújabb verzió azonban egy régi adósságot pótol. A Motorola eddig csupán gyengébb képességű mobilokban helyezett el az Apple zeneboltjából megvásárolt dalok lejátszására képes szoftvert, most azonban már a pengék között is megjelenik olyan típus, mely képes erre.

0

Négymilliárd dollárra perelik a Skype-ot

2006. május 9. 16:32

A Morpheus fájlcserélő fejlesztője, a Streamcast Networks több mint 4 milliárd dollár kártérítést és a szolgáltatás beszüntetését követeli a bíróságon a Skype-tól azt állítva, hogy a népszerű internetes telefonszolgáltató jogtalanul használja a tőle ellopott technológiákat.

0

Ingyenes magyar nyelvű szakmai előadások a Microsoft weboldalán

2006. május 9. 14:51

Megújult a www.microsoft.hu/technet oldal, ami május elsejétől a TechNet Portál nevet viseli. Az oldalon a Microsoft ígérete szerint a friss -- elsősorban természetesen a céggel kapcsolatos -- hírek mellett a vállalat szakemberei és MVP-i (Most Valuable Professional) számolnak be friss tapasztalataikról. Ugyanitt elérhetők lesznek TechNet Magazin korábbi számai is, egy részük máris olvasható.

0

Ma érkezik az Intel-alapú Apple MacBook?

2006. május 9. 12:09

Számos külföldi forrás értesült úgy, hogy az Apple ma jelenti be Intel processzoros MacBook noteszgépét, az iBook utódát. A készülékeket kifejezetten otthoni felhasználóknak, diákoknak és oktatási intézményeknek szánja a vállalat. Mivel az amerikai oktatási intézmények a beszerzéseiket a nyáron végzik, az Apple számára éppen ideális az időpont a MacBook bejelentésére, mivel mire a vásárlások megkezdődnek, a gépek már elérhetők lesznek a kereskedőknél.

0

Nemsokára kész a szuperszámítógépes Windows

2006. május 9. 10:51

A Microsoft hétfőn kiadta a fürtözött rendszerek csomópontjaira szánt Windows Compute Cluster Server 2003 legfrissebb előzetesét, a szuperszámítógépes Windows végleges változatának megjelenése a tervek szerint júniusban esedékes. A redmondi cég állítása szerint a terméket már több mint 30 ügyfél teszteli éles környezetben.

0

Vesztettek a Beatles-örökösök, az Apple megtarthatja logóját az iTunes zenebolton

2006. május 8. 16:03

[News.com, HWSW] Hosszú per végére került ismét pont, az Apple Computert felmentette a londoni bíróság a névjegybitorlás vádja alól. A Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono és George Harrison örököseinek tulajdonában lévő lemezkiadó, az Apple Corps 2003 őszén perelte be ismét az Apple Computert, miszerint korábbi megállapodásuk szerint az Apple nevet és az alma logót nem használhatná a vállalat online zeneboltjában, így az Apple Computer ismét névjegyet sért az iTunesban látható logóval.

0

Újabb állománycserélő szolgáltatás szűnik meg a kiadók nyomására

2006. május 8. 13:04

[News.com] Az iMesh bejelentette, hogy felvásárolja a BearShare állománycserélő alkalmazást és hálózatot az azt üzemeltető Free Peerstől. A felvásárlási bejelentés röviddel azután vált nyilvánossá, hogy a Free Peers és az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) peren kívül megegyezett egymással a szolgáltatás azonnali beszüntetéséről. Az újabb P2P hálózat beszüntetése újabb példa arra, hogy a kiadók milyen nagy nyomást gyakorolnak a jogvédett állományokat is csereberélő illegális hálózatokra, az azt üzemeltető cégekre.

0

OpenDocument-támogatás a Microsoft Office-hoz

2006. május 8. 11:10

Szoftverfejlesztők egy csoportja létrehozott egy kiegészítőt a Microsoft Office-hoz, amelynek segítségével az irodai szoftvercsomag képes írni és olvasni az OpenDocument formátumú fájlokat, amelyeket eredetileg nem támogat.

0

Megnyílt a második hazai Apple Center

2006. május 5. 16:16

Rendkívül sikeres évet tudhat maga mögött az Apple Magyarországon, a vállalat által fejlesztett és értékesített termékek eladási darabszáma több mint 100 százalékkal nőtt az elmúlt évben, ami jelentősen meghaladja az amúgy is igen dinamikus, világviszonylatban mért növekedési ütemet. Az Andrássy úti Apple Center mellett ma megnyílt a második központi üzlet is a Moszkva tér tőszomszédságában, a Széna téren. Az új üzlet bemutatóteremmel és szervizzel várja a rajongókat az otthoni felhasználóktól a professzionális szakemberekig.

0

Konzorcium az átláthatóbb online zeneeladási adatokért

2006. május 5. 11:50

[News.com] A legnagyobb kiadók és tartalomszolgáltatók, többek között a Microsoft és az iTunes zeneboltot üzemeltető Apple Computer is részt vesz annak az új konzorciumnak a munkájában, melynek célja az online zeneértékesítésből származó eladási adatok és eredmények átláthatóbbá tétele.

0

Diákokat céloz új csomagjával a T-Online

2006. május 5. 10:19

Új, kifejezetten diákoknak készített ADSL-csomagot vezet be a T-Online Magyarország. A speciális igényeknek megfelelően a nyári hónapokban csak akkor számláz a szolgáltató, ha az adott hónapban az ügyfél használja a szolgáltatást, így elhárulhat az egyik akadály az egyetemi albérletekbe megrendelhető internet elől.

0

Ingyenes telefonszámot biztosít AIM felhasználóinak az America Online

2006. május 5. 10:11

[News.com] Az America Online hivatalosan is elismerte, hogy a hónap végén elindítja AOL Instant Messenger Phoneline szolgáltatását, mely ingyenes behívószámot biztosít az azonnali üzenetküldő alkalmazáshoz. Az ingyenesen kapott számot bármilyen normál telefonról fel lehet hívni, mely a felhasználó számítógépén csörög ki.

0

Behozhatja hátrányát a Blu-ray?

2006. május 4. 14:18

[News.com] Bár a piacelemző cégek már az idei évben is több százezer eladott következő generációs, HD-anyagok lejátszására képes HD DVD és Blu-ray lejátszó értékesítését prognosztizálják, a felhasználók körében végzett felmérések igen harmatos érdeklődést mutatnak. Az online DVD-ket értékesítő és online tékát üzemeltető Peerflix 1100 olyan ügyfelét kérdezte meg, hogy tervezik-e következő generációs lejátszó vásárlását idén, akik gyakran vásárolnak és kölcsönöznek DVD-lemezeket.

0

Akár száz fős auditórium is varázsolható a Skype új verziójával

2006. május 4. 13:09

[Clubic.com] Elérhetővé vált a Skype internettelefon szoftver legújabb, 2.5-ös bétaváltozata , mely újabb szolgáltatások garmadáját zúdítja a felhasználókra. Az új verzióból már egyszerűen küldhető SMS bármelyik mobiltelefonnal rendelkező, és annak számát a Skype-ban rögzítő kapcsolatunknak, melynek díjáról azonnal tájékoztatást kapunk a küldő felület láblécén. A nemzetközi hívások is egyszerűsödtek, az országok kódjait már nem kell fejből tudnunk, a listáról választott ország hívókódját a Skype automatikusan beilleszti a hívott szám elé.

0

Hihetetlenül kontrasztos a Samsung legújabb LCD-monitora

2006. május 4. 11:23

[Clubic.com] Bemutatta legújabb LCD-monitorát a Samsung, a Koreában piacra került SyncMaster eddig sosem látott színekre, fekete szín megjelenítésére képes. Az LCD-technológia egyik gyenge pontja az alacsony kontrasztarány: bár azt gondolnánk, hogy a feketét a legegyszerűbb egy monitoron létrehozni, az LCD-technológiához szükséges folyamatos háttérvilágítást nehéz megfelelően elzárni a képpontokat létrehozó tranzisztorokkal. Az átszűrődő fény pedig szürkévé teszi a feketét, mattá a ragyogó színeket.

0

Új Opteron-alapú fejlesztések a Suntól

2006. május 4. 10:58

A Sun Microsystems hamarosan két új Opteron-alapú szervert mutat be, amelyek mindenképpen jelentős figyelmet érdemelnek. Az egyikük az Opteron-alapú Sun Fire család legnagyobb tagja, a másik pedig egy bivalyerős blade szerver.

0

Sokba kerül a fejlesztés az új konzolokra

2006. május 4. 10:07

Veszteséges volt legutóbbi negyedévében az Electronic Arts. A világ legnagyobb független játékszoftver-kiadója szerint a kiábrándító eredmények oka a következő generációs konzolokra való várakozás, amely miatt látványosan visszaesett a jelenlegi gépekre írt szoftverek forgalma.

0

Duet néven lesz kapható a Microsoft és az SAP közös fejlesztésű szoftvere

2006. május 3. 15:17

A Microsoft és az SAP tegnap bejelentették, hogy a közösen fejlesztett, eddig Mendocino kódnéven ismert szoftverük júniusban Duet néven kerül piacra. A vállalatok szerint az első tesztek sikeresen zajlanak, máris közel 100 közös ügyfél és partner használja sikerrel a Duetet, köztük olyan szervezetek mint az Atmel és az Infosys.

0

Tovább gyorsuló ADSL-csomagok, jön az ADSL2+

2006. május 3. 14:46

A Magyar Telekom bejelentette, hogy június 1-jétől országszerte közel 500 településen teszi elérhetővé az ADSL2+ technológián alapuló szolgáltatását. Az új, fejlettebb technológia nagyobb lefedettségi körben teszi elérhetővé a jelenlegi sávszélességeket, azonos távolság mellett nagyobb sávszélességet nyújthat, illetve akár 18 megabit/s-os sebességű csomagok létrehozását is lehetővé teszi.

0

Digitális másolásvédelmet támogató videokártya az MSI-től

2006. május 3. 13:38

[Clubic.com] A világ egyik legnagyobb videokártya-gyártója, a tajvani MSI bemutatta első HDCP másolásvédelemmel rendelkező grafikus kártyáját. A VT2D256E-HD jelzésű videokártya GeForce 7600 GT grafikus lapkát alkalmaz, melynek csendes hűtéséről hőcsöves megoldás gondoskodik.

0

Megérkezett az Opera Mini javás böngésző második verziója

2006. május 3. 12:45

Az Opera Software ma elérhetővé tette a szerényebb képességekkel rendelkező, de javás alkalmazások futattására képes mobitelefonokra fejlesztett böngészője legújabb változatát. Az Opera Mini 2.0 jóformán minden ma kapható mobitelefonon elindul.

0

Folytatódik a digitális zene térnyerése, 2010-re megduplázódhat az MP3-lejátszók piaca

2006. május 3. 12:19

[Clubic.com] Az In-Stat legújabb elemzése szerint további robbanásszerű növekedés előtt áll a hordozható digitális zenelejátszó készülékek, MP3-lejátszók piaca, a legfrissebb felmérések szerint 2010-re akár meg is duplázódhat a piac mérete. A tavaly 140 millió értékesített darabot számláló torta ekkorra akár 286 millió darabosra is nőhet, mely rózsás jövőt fest az MP3-lejátszógyártók számára.

0

Az ATI veszi meg a Bitboyst

2006. május 3. 11:15

Az ATI Technologies 44 millió dollárért vette meg a finn Bitboys vállalatot, amely még az ezredforduló tájékán hívta fel magára a figyelmet egy mindent ütő grafikus chippel, amelyből sosem lett termék, csupán szóbeszéd maradt.

0

Jó európai programozókat keres a Google

2006. május 3. 10:21

Első ízben rendez európai programozóversenyt a Google, ahol a vállakozó kedvű fejlesztők az általuk kiválasztott programnyelven készíthetik el a feladványokat. A Code Jam Europe weboldalon regisztrált felhasználók május 23-án kapják meg az első feladatot, amelynek megoldását határidőre vissza kell küldeniük. A megoldásokat a Google értékeli, a legjobbak jutnak a következő fordulóba.

0

Elindult az első Origami, a Samsung Q1

2006. május 2. 13:58

[PC World.com/HWSW] Útjára indult a Samsung ultramobil hordozható gépe, amely így az első abban a sorban, amely mögött az Intel és a Microsoft Origami projektje áll. A Samsung Q1 az Egyesült Államokban és Dél-Koreában vált elérhetővé tegnap, egyelőre korlátozott mennyiségben és számú üzletben, az ár pedig mintegy 230 ezer forintnak megfelelő dollár, illetve 265 ezer forintnyi won. Az európai debütálás pontos időpontja nem tisztázott, ugyanakkor a korábbi nyilatkozatok alapján még májusban sor kerül rá.