Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 28. 09:22

Már nem telefonál haza a Windows eredetiségét ellenőrző segédprogram

[News.com/HWSW]A Microsoft az előző verzióval kapcsolatos felháborodásokra reagálva új változatot adott ki Windows Genuine Advantege Notifications segédprogramjából, illetve közzétette a szoftver eltávolítására vonatkozó részletes leírást is. A WGA Notifications figyelmeztetést jelenít meg a számítógépen, amennyiben a rajta használt Windows operációs rendszer nem eredeti.

HIRDETÉS

[News.com/HWSW]A Microsoft az előző verzióval kapcsolatos felháborodásokra reagálva új változatot adott ki Windows Genuine Advantege Notifications segédprogramjából, illetve közzétette a szoftver eltávolítására vonatkozó részletes leírást is. A WGA Notifications figyelmeztetést jelenít meg a számítógépen, amennyiben a rajta használt Windows operációs rendszer nem eredeti.

Telefon haza!

A Windows jogtisztaságát ellenőrző WGA Notificationsről június elején derült ki, hogy minden nap bejelentkezik a Microsofthoz. Mivel a redmondi cég korábban nem hozta nyilvánosságra a programnak e funkcióját, a felhasználók felháborodottan vették tudomásul az esetet, noha a Microsoft hangsúlyozta, hogy ilyenkor -- az IP-címen kívül -- semmilyen személyes adat nem kerül továbbításra, a bejelentkezés csupán "karbantartási céllal" történik. A most kiadott, friss változatból eltávolították ezt a funkciót -- közölte a Microsoft.

A redmondi vállalat már kapott hideget-meleget a WGA Notifications kapcsán, főleg azért, mert a szoftver előzetes változatát a kritikus biztonsági frissítésekkel együtt, az automatikus frissítés funkcióval a legtöbb gépre telepítették. A vállalat ezen továbbra sem fog változtatni, a redmondiak szerint ugyanis így érhetik el a lehető legtöbb Windows-felhasználót. "A Microsoft szerint joga van megtudni, hogy a licencdíjért igénybe vehető szolgáltatásáért valóban fizettek-e" -- mondta a cég képviselője.

Csak jogtiszta forrásból

Amint az ismert, a 2005 elején elindított Windows Genuine Advantage program célja hogy a Windows kalózváltozatainak felhasználóit kizárja a jogtiszta verziót futtató felhasználók által elérhető előnyökből. Kezdetben mindenki önkéntesen ellenőrizhette, vajon a gépén futó operációs rendszer jogtiszta-e, akik megtették, különféle ajándék-szoftvereket kaphattak a Microsofttól. Ma már mindenki számára kötelező az ellenőrzés és a kalózváltozatok felhasználói nem férhetnek hozzá a Microsoft által kínált frissítésekhez, új szoftverekhez. A nem jogtiszta Windowsokra csak a kritikus biztonsági frissítések települnek fel.

A Microsoft kimutatásai szerint Magyarországon az eredetiségvizsgálaton fennakadt felhasználók többnyire az érvénytelen mennyiségi licenckulcs miatt nem jutottak át az ellenőrzésen. A kalózverziók aránya a közép-kelet európai országokban közel azonos, azonban hogy pontosan mennyi, azt a cég nem közölte. A redmondiak szerint világviszonylatban három Windowsból egy nem jogtiszta. Hazánkban a program részeként felkínált ingyenes szoftverek közül a legnépszerűbb a Photo Story 3 képnézegető, valamint a VirusBuster víruskeresője volt.

A Microsoft a weboldalán most részletes útmutatót tett közzé a WGA Notifications kikapcsolásához, illetve eltávolításához, azonban az újabb és újabb változatok továbbra is települni fognak az automatikusan érkező frissítésekkel együtt.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 4. 21:27

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.