Szerző: Ady Krisztián

2006. június 26. 00:05

A Sony októberre csúsztatta első Blu-ray lejátszója megjelenését

Egyelőre alaposan pórul járnak a Blu-ray lejátszókra vágyó, azt előrendelő HD-televízió tulajdonosok: először júliusról augusztusra, most pedig augusztusról október végére módosította első Blu-ray lejátszója megjelenését a Sony. A sorozatos csúszásoknak köszönhetően akár még az a faramuci helyzet is előfordulhat, hogy a kéklézeres lemezek lejátszására is képes Playstation 3 játékkonzol korábban kerül piacra, mint az első asztali Sony Blu-ray lejátszó.

[HWSW] Egyelőre alaposan pórul járnak a Blu-ray lejátszókra vágyó, azt előrendelő HD-televízió tulajdonosok: először júliusról augusztusra, most pedig augusztusról október végére módosította első Blu-ray lejátszója megjelenését a Sony. A sorozatos csúszásoknak köszönhetően akár még az a faramuci helyzet is előfordulhat, hogy a kéklézeres lemezek lejátszására is képes Playstation 3 játékkonzol korábban kerül piacra, mint az első asztali Sony Blu-ray lejátszó.

Az újabb csúszást a Sony azzal magyarázza, hogy az asztali készüléket felkészítik a digitális HDMI-csatoló legújabb, 1.3-as specifikációjára. A Sony előtt több, Blu-ray-t támogató gyártó is bejelentette már készüléke csúszását, a Pioneer közelebbi dátumot már meg sem mert jelölni, csak az őszt nevezte meg, mint szóba jöhető negyedévet. Amennyiben a Samsung tartja jelenlegi menetrendjét, a koreai gyártó lehet az első aki Blu-ray lejátszót hoz kereskedelmi forgalomba, a gyártó modelljét a következő napokra várják.

A Blu-ray egyelőre jelentős késésben van riválisával, a HD DVD-vel szemben. A Toshiba több mint két hónapja értékesíti első HD DVD-lejátszóját a tengerentúlon, melyhez több filmet is meg lehet már vásárolni. Ráadasul az első Blu-ray-lejátszók közel ezer dolláros áráért akár két HD-DVD-lejátszó is kapható lesz, mire az első BD-készülékek a boltok polcaira kerülnek.

Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszó
Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszó

A Sony BDP-S1 Blu-ray-lejátszója egy- és kétrétegű DVD- és Blu-ray-lemezeken tárolt filmeket képes lejátszani, a HD-filmeket akár teljes felbontásban, 1920 x 1080 progresszív képmegjelenítéssel is képes kiküldeni a HDCP-védett HDMI digitális kimeneten. Ugyanezen a kábelen DTS vagy Dolby Digital Plus térhatású hangot is továbbíthat egyidőben a lejátszó. A DVD-filmeket 720x480 (NTSC) vagy 720x576 (PAL) felbontással jeleníti meg a HD-televízión a készülék, tehát nem skálázza fel a képet HD-felbontásra. A készülék interaktív képességeiről sajnos továbbra sem tudni semmit.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról