Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 27. 10:12

A magyarok fele alapszinten sem ért a számítógépekhez

A magyarok 57 százaléka alapfokú számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik -- derül ki az Eustat által közzétett adatokból. Az Unió országaiban a digitális írástudatlanság átlagosan 37 százalékos, vagyis hazánk ezen a területen is elmaradott, csupán két országot előzünk meg a rangsorban, Olaszországot és Görögországot. A legjobban a skandináv államokban élők értenek a számítógépekhez, a dánoknak és a norvégoknak csupán 10 százaléka, a svédeknek 11 százaléka állította, hogy alapszintű ismeretekkel sem rendelkezik.

[HWSW] A magyarok 57 százaléka alapfokú számítógépes ismeretekkel sem rendelkezik -- derül ki az Eustat által közzétett adatokból. Az Unió országaiban a digitális írástudatlanság átlagosan 37 százalékos, vagyis hazánk ezen a területen is elmaradott, csupán két országot előzünk meg a rangsorban, Olaszországot és Görögországot. A legjobban a skandináv államokban élők értenek a számítógépekhez, a dánoknak és a norvégoknak csupán 10 százaléka, a svédeknek 11 százaléka állította, hogy alapszintű ismeretekkel sem rendelkezik.

A felmérésben azt vizsgálták, vajon a válaszadók képesek-e elindítani programokat, átmásolni fájlokat és adatokat, egy táblázatkezelő alapvető funkcióit használni, fájlokat tömöríteni és tetszőleges nyelven programot írni. Ha valaki a kérdőíven a fentiek közül egyet sem jelölt meg, az számított digitálisan írástudatlannak, egy vagy két képességet alapszintű, három vagy négy középszintű, öt vagy hat képességet pedig felső szintű számítástechnikai ismeretként könyveltek el.

Elszomorító, hogy a magyar diákok 19 százaléka digitálisan írástudatlan, ez messze a legmagasabb arány a régióban. Szintén szomorú, hogy a hazai 16-24 év közöttiek 34 százaléka még alapvető feladatokat sem tud számítógéppel megoldani, ezzel szintén sereghajtók vagyunk az Unióban. A felsőbb oktatásban résztvevők 17 százaléka egyáltalán nem ért a számítógépekhez, a munkanélkülieknek pedig kicsivel több mint kétharmada. Utóbbi kategóriában egyedül Litvánia áll rosszabbul Magyarországnál, Ezek az arányok is messze elmaradnak az uniós átlagtól.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.