Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 29. 12:40

Typhoon PSC: szuperszámítógép az asztal alatt

Az alaplapjairól ismert Tyan megkezdte a Typhoon PSC névre keresztelt személyi szuperszámítógép kereskedelmi forgalmazását. A PSC valójában nem más, mint egy négy darab kétprocesszoros csomópontból álló fürtözött rendszer, amelyet egyetlen házba szereltek be. A vállalat állítása szerint a Typoon PSC nem zajosabb egy asztali PC-nél, bár a négy darab 350 wattos tápegysége azért alighanem megizzasztja a villanyórát.

[HWSW] Az alaplapjairól ismert Tyan megkezdte a Typhoon PSC névre keresztelt "személyi szuperszámítógép" kereskedelmi forgalmazását. A PSC valójában nem más, mint egy négy darab kétprocesszoros csomópontból álló fürtözött rendszer, amelyet egyetlen házba szereltek be. A vállalat állítása szerint a Typoon PSC nem zajosabb egy asztali PC-nél, bár a négy darab 350 wattos tápegysége azért alighanem megizzasztja a villanyórát.

70 gigaFLOPS az asztal alatt

Az asztali szuperszámítógép egyelőre csak AMD Opteron HE processzorokkal kapható, a legújabb, kétmagos kivitelű lapkákat rendelve így akár összesen 16 processzormaggal és 64 gigabájt memóriával gazdálkodhat a vásárló. Egy teljes kiépítésű rendszerben 8 Gigabit Ethernet port és 4 SATA merevlemez kaphat helyet. A Tyan ígérete szerint az ősszel érkezik majd a Woodcrest-alapú változat is. A Typhoon PSC-hez Linux vagy Windows Compute Cluster Edition 2003 operációs rendszert ajánl a gyártó.

A Typhoon PSC elméletben 70 milliárd lebegőpontos műveletet képes végrehajtani egy másodperc alatt (gigaFLOPS), a Tyan elsősorban tudományos célú számításokhoz, grafikus tervezésre és modellezésre, pénzügyi és statisztikai elemzésre ajánlja a rendszert. A kompakt kivitel a Tyan szerint lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a gépeket igény szerint mozgassák az egyes részlegek között. A vállalat úgy véli, a Typhoon PSC-vel új kategóriát teremtett és hamarosan ki fog alakulni a "személyi szuperszámítógépek" piaca.

Az asztali szuperszámítógép koncepciója nem új, az Orion Multisystems már 2004 őszén hírt adott egy hasonló megoldásról, amely 96 darab Trasmeta Efficeon processzorra épült. Az Orion is fürtözéssel építette saját rendszerét, amelybe összesen 192 gigabájt memóriát és közel 10 terabájtnyi merevlemezes kapacitást lehetett beépíteni. A vállalat 2005 áprilisában kezdte meg figyelemre méltó termékének forgalmazását, azonban idén februárban csődöt jelentett, noha Colin Hunter elnök-vezérigazgató szerint a számítógép iránt volt kereslet.

Nagy jövő

A kifejezetten matematikai számítási feladatok végrehajtására szánt rendszerek iránti igényt a processzorok egyre nagyobb teljesítménye és csökkenő ára gerjeszti. Ennek köszönhetően ma már nem csak a legnagyobb egyetemek és tudományos intézetek engedhetik meg maguknak ilyen rendszerek vásárlását, hanem akár kisebb vállalatok is. Az IDC szerint a nagy számításigényű feladatok futtatására szánt rendszerek forgalma az elkövetkező öt év során évi átlagban 12 százalékkal növekedik majd.

Ebben a környezetben ma még a Linux az egyeduralkodó platform, azonban a Microsoft nemrég piacra dobta a kifejezetten fürtözött rendszerek csomópontjaira szánt "szuperszámítógépes Windowst", a Compute Cluster Server 2003-at. A Windows Compute Cluster Server 2003 az egyszerű telepíthetőség érdekében minden fontos komponenst tartalmaz, amely egy ilyen rendszer beüzemeléséhez szükséges, beleértve az elosztott alkalmazások működéséhez szükséges függvénykönyvtárakat és feladatütemezőt. A Microsoft szerint a Compute Cluster Edition 2003 könnyebben telepíthető, működtethető és integrálható a meglevő windowsos környezettel, mint a Linux.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról