Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 27. 15:27

Van vevő az Intel kommunikációs chipekkel foglalkozó részlegére

A Marvell Technology veszi meg az Intel kommunikációs chipekkel foglalkozó részlegét, beleértve a mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt XScale processzorokat is. A 600 millió dolláros vételárat a Marvell készpénzben fogja kiegyenlíteni, az érintett felek szerint a tranzakció várhatóan öt hónap múlva zárul le. Az Intelnek összesen mintegy 1400 alkalmazottja dolgozott ezeken a területeken, ők túlnyomó többségükben a Marvellnél folytatják tovább a munkát.

[HWSW] A Marvell Technology veszi meg az Intel kommunikációs chipekkel foglalkozó részlegét, beleértve a mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt XScale processzorokat is. A 600 millió dolláros vételárat a Marvell készpénzben fogja kiegyenlíteni, az érintett felek szerint a tranzakció várhatóan öt hónap múlva zárul le. Az Intelnek összesen mintegy 1400 alkalmazottja dolgozott ezeken a területeken, ők túlnyomó többségükben a Marvellnél folytatják tovább a munkát.

Az Intel a felvásárlás lezárása után is gyártani fogja az üzletág által jelenleg forgalmazott, mobil eszközökbe és beágyazott termékekbe szánt lapkákat, s cégek közleménye szerint nem lesznek fennakadások a szállításban. Az Intel azt is hangsúlyozta, hogy a tranzakció nem érinti az ARM- és XScale-alapú hálózati processzorokkal és tárolóeszköz-vezérlőkkel kapcsolatos tevékenységét. Szintén házon belül marad a Wi-Fi és WiMAX chipek fejlesztése.

A világ legnagyobb félvezetőgyártója 1997-ben a Digitaltól vásárolta meg a hálózati és kommunikációs, valamint mobil alkalmazás-processzorokkal (StrongARM) foglalkozó részlegeket. Az ezután következő évek során a cég dotkom-lázban égve összesen 35, ezen a területen működő vállalatot vásárolt fel 11 milliárd dollár értékben annak érdekében, hogy függetlenítse magát a PC-processzorok piacától, utólag már mondhatjuk: kevés sikerrel.

A cég kommunikációs chipjei a mai napig nem hozták meg a várt piaci áttörést és az ezekkel foglalkozó divízió veszteséges. Az Intel utoljára 2004-ben tette közzé a kommunikációs chipekért felelős részleg eredményeit, akkor a mérleg 5 milliárdos bevétel mellett 791 millió dolláros mínuszt mutatott. Azóta a divíziót beolvasztották a flash memóriákkal foglalkozó részlegbe, így pénzügyi teljesítménye pontosan nem ismert.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról