:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 28. 12:10

Frissült a szuperszámítógépek ranglistája

A Drezdában zajló International Supercomputing Conference (ISC2006) rendezvényen hozták nyilvánosságra a legfrissebb Top500 listát , a világ 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének a rangsorát. Az évente kétszer frissített erősorrendet sorozatban negyedszer vezeti az IBM Blue Gene/L.

[HWSW] A Drezdában zajló International Supercomputing Conference (ISC2006) rendezvényen hozták nyilvánosságra a legfrissebb Top500 listát, a világ 500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének a rangsorát. Az évente kétszer frissített erősorrendet sorozatban negyedszer vezeti az IBM Blue Gene/L.

Töretlen fejlődés

Hogy a szuperszámítógépek teljesítménye milyen rohamos ütemben fejődik, azt jól mutatja, hogy az egy évvel korábbi listán 158 olyan rendszer volt, amelynek a friss rangsorban már nem fértek be az első 500 közé. Az új Top500 lista utolsó helyéhez az iparág-szerte szabványként használt Linpack tesztben 2,03 teraFLOPS teljesítmény kellett, egy éve még 1,17 TeraLFOPS is elég volt a felkerüléshez. Az 500-as listán szerelő gépek összesített teljesítménye 2,79 petaFLOPS, egy éve még csak 1,69 petaFLOPS volt.

A világ legerősebb szuperszámítógépe a Lawrence Livermore National Laboratory-ban telepített BlueGene/L, amelynek összesen 131 ezer processzora másodpercenként 280,6 billió művelet (teraFLOPS) végrehajtására képes. Szakértők szerint ez a teljesítmény még jó ideig elég lehet a csúcson maradáshoz. A második helyen szintén egy BlueGene rendszer található, ez azonban csak 40 ezer processzorból áll, ami 91 teraFLOPS-os teljesíményre elég.

A harmadik helyen is egy IBM által épített rendszer foglal helyet, a Lawrence Livermore National Laboratory-ban üzemelő ASC Purple több mint 12 ezer Power5 processzoros fürtje 75 traFLOPS leadására képes. A dobogóról lemaradt az egykori világelső Columbia, a NASA Itanium-alapú szuperszámítógépe, amelynek 51 teraFLOPS-os teljesítménye ma már csak a negyedik helyre elég. Az ötödik leggyorsabb szuperszámítógép európai, a francia Atomenergiai Biztosság által üzemeltetett Tera-10 több mint 8 ezer Itanium processzora összesen 42,9 teraFLOPS sebességre képes.

Egyre több az Opteron

A legújabb Top500 listán is az IBM jegyzi a legtöbb rendszert, szám szerint 243-at, a gyártók rangsorában második helyezett HP pedig 154-et. A legtöbb szuperszámítógép Intel Xeon processzorra épül, a 265 Xeon-alapú rendszerből 118-ban már a legújabb, 64 bites változatok teljesítenek szolgálatot. A második legnépszerűbb processzorcsalád az IBM Power (84 rendszer), a harmadik pedig meglepetésre az AMD Opteron (81 rendszer). Egy évvel ezelőtt még csak 25, tavaly novemberben pedig 55 olyan szuperszámítógép volt a Top500 listán, amely AMD processzorra épült. A legerősebb, tisztán Opteron-alapú gép a lista 7. helyén található.

Az AMD előretörésével párhuzamosan csökkent az Itanium-alapú konfigurációk száma. A tavaly júniusban kiadott Top500 listán még 79 ilyen szerepelt, ősszel már csak 46, a mostani rangsorban pedig mindössze 37-nek jutott hely. Az Itanium helyzete azonban minden bizonnyal javulni fog, amint megjelenik a másfél éve késlekedő kétmagos, Montecito kódnevű változat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 11:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.