vállalati it archívum - 2006 április

2006
április

0

Az internet helyett telefonon kérik adatainkat a csalók

2006. április 28. 13:37

[News.com] Teljesen új módja bukkant fel az egyre terjedő phishing-támadásoknak, a csalók a pénzintézetek nevében kiküldött hamis e-mailekben most nem egy weboldal meglátogatására, hanem egy telefonszám felhívására buzdítják a felhasználókat.

0

Nyáron kerül piacra a Pioneer első Blu-ray-írója

2006. április 28. 12:52

Egy tajvani sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan első Blu-ray-íróját az optikai meghajtók piacán etalonnak számított Pioneer. A BDR-101A jelölésű Blu-ray-meghajtó igen borsos, 995 dolláros (~ 210 ezer forintos) áron kerül az észak-amerikai és európai boltokba a nyár folyamán. A Pioneer készüléke drágább lesz az átlagnál, a nemrég bemutatott Panasonic Blu-ray-író közel 200 dollárral olcsóbban, csak 800 dollár körüli áron lesz kapható júliustól.

0

Nintendo Wii lett a Revolutionből

2006. április 28. 11:35

[HWSW, News.com] Végre lehullt a lepel a titokzatos ködbe vesző, Nintendo Revolution néven ismert következő generációs konzol igazi nevéről. A Nintendo új játékgépének végleges neve Wii lett. A ví-ként ejtendő név a hasonlóképpen ejtendő we angol szó értelmének (mi) megfelelően a közös játékot jelképezi, a két i betű egymás mellett pedig két egymás mellett álló személyt ábrázol.

0

Az iparnak, a hatóságoknak és a felhasználóknak össze kell fognia a nagyobb internetes biztonságért

2006. április 27. 15:43

Az interneten naponta mintegy 60 milliárd e-mail utazik, amelyek jelentős része kéretlen reklám vagy egyszerű csalási kísérlet -- mondta el egy berlini konferencián Kai-Uwe Ricke, a Deutsche Telekom elnök-vezérigazgatója, aki szerint az internetes bűnözők egyre kifinomultabb módszereket használnak és az ellenük való harcban az ipari és kormányzati szereplők, valamint a felhasználók együttes fellépésére van szükség.

0

Újabb ingyenes alkalmazás a Google-től: itt a SketchUp tervezőszoftver

2006. április 27. 15:34

A Google ma újabb ingyenes alkalmazást tett elérhetővé: a SketchUp Pro 5 fizetős, okosabb változata mellett letölthető a könnyen kezelhető tervezőalkalmazás díjmentesen használható verziója is. A SketchUp-pal tervezett házak, kertek, épületek pedig mindössze néhány kattintással áthelyezhetők a Google Earth virtuális világába.

0

Jönnek az olcsóbb ultrahordozható noteszgépek

2006. április 27. 13:15

Valószínűleg nem az Averatec lesz az egyetlen gyártó, mely komoly képességekkel rendelkező, de igen kisméretű, könnyű noteszgépet dob piacra: a vállalat AMD mobil processzorokkal szerelt, 12,1 hüvelykes, 2 kg körüli noteszgépei jóval olcsóbbak a konkurensek hasonló modelljeinél. A noteszgépek mérete és az ár fordított arányosságban áll egymással, minél kisebb, kompaktabb egy jó képességekkel ellátott készülék, annál drágább.

0

Linuxra áll át az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal

2006. április 27. 10:38

Red Hat Enterprise Linuxot vezetett be az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA). A szervezet modernizációs programjában UNIX-alapú HP PA-RISC rendszereit Red Hat Enterprise Linuxot futtató, x86 processzoros Dell és HP szerverekre cserélte, amellyel jelentős költségmegtakarítást ért el. Az FAA állítása szerint az eredetileg 18 hónaposra tervezett program végrehajtása mindössze 6 hónapig tartott és végül csak kevesebb mint 10 millió dollárt emésztett fel az eleinte becsült 25 millió helyett.

0

Egy év alatt felével nőtt az interneten bankolók száma

2006. április 27. 08:56

2005. december 31-én az internetes folyószámla-szolgáltatásokkal rendelkező hitelintézetek 733 ezer internetbanki szolgáltatásokra szerződött lakossági ügyféllel rendelkeztek, ami 47 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2006 végére várhatóan 903 ezerre nő a lakossági ügyfelek száma -- derül ki a GKI, a Sun Microsystems és a T-Mobile kutatásából.

0

Windows-mentesítő Linux-szerver a Xandrostól

2006. április 26. 14:59

A torontói LinuxWorldön mutatkozott be a Xandros (korábban Corel Linux) régóra várt szerver operációs rendszere, amelyet a cég kifejezetten kis- és középvállalatoknak, elsősorban a Windows Small Business Server kiváltására ajánl.

0

A HP teljes támogatást nyújt a MySQL-hez

2006. április 26. 11:18

A Hewlett-Packard és a MySQL AB bejelentették, hogy előbbi cég teljes bevezetési, konzultációs, valamint integrációs és üzemeltetési támogatást biztosít utóbbi nyílt forrású adatbázisához, illetve viszonteladóin keresztül értékesíteni is fogja a MySQL Network előfizetéseket.

0

Ismét nőtt az Amazon bevétele, de tovább csökkent a nyereség

2006. április 26. 09:44

Emelkedő bevételről de zuhanó profitról számolt be a legnagyobb internetes kiskereskedelmi vállalat, az amerikai Amazon. Az első negyedévben az Amazon 2,28 milliárd dolláros bevétel mellett mindössze 51 millió dollár profitot ért el, szemben az egy évvel korábbi 1,9 milliárdos forgalommal és 78 milliós eredménnyel. A mutatók nagyjából megfeleltek az elemzői várakozásoknak.

0

A Samsung bemutatta a legvékonyabb 17 hüvelykes katódsugárcsöves monitort

2006. április 26. 09:43

[AVING] A laposabb hagyományos televíziók mellett érkeznek a laposabb hagyományos monitorok is: a Samsung bemutatta legújabb katódsugárcsöves monitorát (CDT, Color Display Tube), a SyncMaster 745MS kijelzőt, mely koreai gyártó szerint a világ legkeskenyebb hagyományos monitora. A SyncMaster745MS mindössze 358 mm mély, 5 cm-rel keskenyebb, mint a korábbi modell.

0

Jönnek a Nokia új Nseries multimédiás okostelefonjai

2006. április 25. 13:54

A Nokia Berlinben és Hong Kongban ma egyidőben mutatta be három új, Nseries-sorozatú multimédiás mobitelefonját, melyek a vállalat okostelefon-kínálatát bővítik tovább. A nyár folyamán megjelenő készülékek zenére és képkezelésre lettek kihegyezve, kiváló minőségű digitális fényképezőgéppel is rendelkeznek.

0

A magyar internetezők közel fele szokott a világhálón ismerkedni

2006. április 25. 13:50

A magyar internetezők 45 százaléka használta már társkeresésre a világhálót -- derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A magyarországi internetezők többsége kétharmada úgy véli, a világhálón keresztül is ki lehet alakítani tartós kapcsolatot, a megkérdezettek fele pedig azt is gondolja, hogy az interneten könnyebb partnert találni, mint más módon.

0

Megafone: új szereplő a magyar internetes telefonpiacon

2006. április 25. 13:02

Az econet.hu internetes leányvállalata, az Externet elindította alternatív telefonszolgáltatását, amelyet otthoni és vállalati felhasználóknak szán. A Megafone -nal a világ bármely vezetékes és mobiltelefonja felhívható, a hálózaton belüli, vagyis a Megafone-felhasználók egymás közötti beszélgetése pedig ingyenes.

0

Megérkezett az Intel vállalati PC-platformja, a VPro

2006. április 25. 11:22

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Paul Otellini tegnap San Franciscóban fellebbentette a fátylat új vállalati PC-platformjáról, amely a korábbi pletykáknak megfelelően a VPro nevet kapta. A Centrinóhoz vagy a Viiv-hoz hasonlóan a VPro is a processzor, chipkészlet és hálózati vezérlő, valamint szoftverek együttesét takarja, amelyek az Intel szerint olyan képességekkel vannak felruházva, amelyek egyszerűsítik a vállalatok számára az asztali és mobil PC-k használatát és karbantartását.

0

Letölthető az Internet Explorer 7 második bétája

2006. április 25. 10:18

A Microsoft mától elérhetővé, ingyenesen letölthetővé tette az Internet Explorer 7 böngésző második, javított bétaverzióját. Az új változatot bárki letöltheti, a Windows eredetiségét nem vizsgálja a letöltés előtt a redmondi szoftveróriás, azonban a telepítő már csak jogtiszta Windowsra hajlandó feltelepíteni a böngészőt.

0

Hamarosan szállítja új, 17 hüvelykes MacBook Pro noteszgépét az Apple

2006. április 24. 17:02

Az Apple ma hivatalosan is útjára indította legújabb intel processzorral szerelt MacBook Pro noteszgépét, a 17 hüvelykes modellről már jóideje pletykáltak az Apple termékeivel foglalkozó fun-oldalak. Az új modell lényegében az első, 15,4 hüvelykes kijelzővel szerelt MacBook Pro nagyobb testvére, a nagyobb méretű kijelzőn és alapváltozatban is erősebb processzoron túl sok újdonságról nem lehet beszámolni vele kapcsolatban.

0

Kiváló videót rögzíthetnek a digitális fényképezőgépek az OmniVision új képérzékelőjével

2006. április 24. 15:14

[Clubic.com] Digitális fényképezőgéppel videózni és digitális videokamerával fényképezni ma még erősen kompromisszumos megoldásnak tűnik, feltéve, hogy nem a Samsung két eszközt egyesítő, de két optikával és képérzékelőjével felszerelt modelljeire vetettünk szemet. Bár a digitális fényképezőgépeket gyártó vállalatok folyamatosan fejlesztik készülékeiket, a VGA, azaz 640 x 480 pixeles méretnél, vagy annak szélesvásznú változatánál nagyobb videót készítő berendezéseknél hiányzik a folyamatossághoz szükséges másodpercenkénti képkockaszám, melynek legalább 24-nek kellene lennie.

0

Szabványosítással erednek a Windows nyomába a Linux-disztribútorok

2006. április 24. 14:54

[Associated Press/IDG News Service] Technológiailag szabványosításra kerülnek a forgalomban lévő domináns PC-s Linux-disztribúciók, annak érdekében, hogy a linuxos alkalmazások fejlesztése és használata egyszerűbbé, könnyebbé váljon -- hozzájárulva a platform további népszerűsítéséhez.

0

On-demand HR-megoldással jelentkezik a PeopleSoft alapítója

2006. április 24. 13:40

Dave Duffield, az Oracle által tavaly bekebelezett PeopleSoft alapítója újra saját útját járja és várhatóan a jövő hónapban mutatja be új vállalatát, a Workdayt. A jelenleg ismert információk szerint a Workday első terméke egy on-demand humánerőforrás-gazdálkodási (HR-) alkalmazás lesz, amelyet később más vállalati szoftverek, többek között pénzügyi és ellátásilánc-menedzsment megoldások követnek majd.

0

Papírvékony DVD-lemezek a Hitachi-Maxelltől

2006. április 24. 12:26

[Clubic.com] Különleges, papírvékony optikai lemezekből, írható DVD-kből készített adattároló terméket dob piacra 2007 elején a speciális rendszert és lemezeket kifejlesztő Hitachi-Maxell. A rendkívül vékony, szinte hajlékony kétoldalas írható lemezekből egy Stacked Volumetric Optical Discs, azaz SVOD-tömb készíthető.

0

Újabb 16 ezer noteszgép-akkumulátort hív vissza a HP

2006. április 24. 11:28

A Hewlett-Packard bejelentette, hogy közel 16 ezer noteszgép-akkumulátort hív vissza, melyek hiba esetén túlmelegedhetnek és akár égési sérüléseket, vagy anyagi kárt is okozhatnak. Az akkumulátorokat világszerte kapható noteszgépekhez mellékelték, így akár hazánkban is előfordulhatnak olyan hordozható számítógépek, melyeket hibás áramforrással szereltek fel.

0

Hűvösre kerülnek a Pentiumok

2006. április 24. 10:52

[xbit-labs] A hírek szerint az Intel jelentősen csökkenteni fogja Pentium 4 processzorainak fogyasztását, a vállalat a Cedar Mill kódnevű lapkából állítólag egy teljesen új magrevízió (core stepping) bevezetését tervezi, amely mindössze 65 Watt teljesítményt vesz fel és alakít hővé, ugyanannyit, mint a második félévre ígért Conroe. A Conroe-t az Intel eredetileg úgy harangozta be, hogy a jelenlegi csúcskategóriás chipeknél 40 százalékkal alacsonyabb fogyasztás mellett hoz 40 százalékos teljesítmény-növekedést.

0

Lengyel siker, magyar bronzérem a 24 órás programozóversenyen

2006. április 24. 09:10

Vasárnap reggel 9 órakor ért véget a VI. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny. A megmérettetésre idén 309 csapat jelentkezett, és az elektronikus előválogató legjobb 30 csapata mérkőzött meg a hétvégén a budapesti döntőn, ahol végül szoros küzdelemben a lengyel Rusty csapat diadalmaskodott, a második helyen a szintén lengyel qwertY végzett, a bronzérmet pedig a magyar Trial Version szerezte meg. Bár a verseny korra vagy foglalkozásra való tekintet nélkül mindenki előtt nyitva áll, az élen végzett csapatok nagyobb része végzős, vagy pár éve végzett egyetemista.

0

APC InfraStruXure a Synergonnál

2006. április 21. 15:07

A Synergon Informatika Rt. az American Power Conversion (APC) InfraStruXure rendszerét választotta adatközponti infrastruktúrájának védelmére. A Synergon adatközpontjába középméretű, háromfázisú InfraStruXure megoldást telepített az APC, amely a Synergon összes központi szerverének, hálózati aktív eszközeinek, telefon-alközpontjának az elhelyezését, valamint ezek folyamatos rendelkezésre állását biztosítja. A vállalat immár tehát nem csak forgalmazza, hanem saját maga is használja az APC InfraStruXure-t.

0

Az idén egymilliárd mobiltelefon eladása várható

2006. április 21. 12:23

Az IDC jelentése szerint az első negyedévben 26 százalékkal nőttek a mobiltelefon-eladások. 2006 első három hónapjában világszerte 226,7 millió készülék talált gazdára, a piacot továbbra is azok az előfizetők húzzák, akik régebbi telefonjukat cserélik újabbra.

0

Egy lépéssel közelebb a terabájtos merevlemezek felé

2006. április 21. 10:39

[Engadget] A Seagate weboldalán megjelent dokumentum szerint a vállalat legújabb, hamarosan megjelenő, merőleges adatrögzítéssel dolgozó, asztali számítógépekbe szánt merevlemezei újabb kapacitásrekordot állítanak fel, és egy lépéssel közelebb juttatnak az egyetlen merevlemezben elérhető terabájtos kapacitás felé.

0

Ingyenes koncertsorozat a Sony Ericsson mobiltelefonok tulajdonosainak

2006. április 20. 15:05

Ingyenes koncertsorozatot szervez országszerte májusban és júniusban a Sony Ericsson a vállalat mobiltelefonjával rendelkezők számára. A fellépők között fiatal és már legendának számító együttesek egyaránt megtalálhatók, így mindenki könnyen kiválaszthatja a hozzá legközelebb álló zenei műfajt. Az érdeklődők olyan együttesekkel találkozhatnak, mint a Hooligans, Irigy Hónaljmirigy, Dobrády Ákos, Edda vagy az Omega.

0

Színes olajfilm adhatja a legújabb kijelzők alapját

2006. április 20. 14:03

[News.com, HWSW] Új kijelző létrehozásával kisérletezik a Philips és a New Venture Partners közös cége, a Liquavista. A különleges kijelző képpontjait olajat, vizet és egy speciális filmréteget tartalmazó kis cellák alkotják, melyekből elektromos stimuláció hatására akár színes mozgókép is létrehozható.

0

Az N70 volt a Nokia fejőstehene az első negyedévben

2006. április 20. 13:16

Magához tért a Nokia, a vállalat az első negyedévet emelkedő bevétellel, nyereséggel és piaci részesedéssel zárta. Erős volt a kereslet a multimédiás termékek és okostelefonok iránt.

0

Megjelent az Opera 9 böngésző első nyilvános bétája

2006. április 20. 12:33

Folyamatos fejlesztést követően megjelent és letölthető az Opera Software készülő böngészőjének, az Opera 9 legújabb, első nyilvános bétaverziója. A jelenlegi információk szerint az új Opera böngésző végleges változata június végén lesz elérhető.

0

Új vezetés az Albacompnál

2006. április 20. 10:10

Március végén Pukler Gábort nevezték ki az Albacomp vezérigazgatójának, aki májustól irányítja majd a fehérvári informatikai vállalatot. A társaság most új vezetőt nevezett ki a konzultációs üzletág, valamint a kormányzati és közbeszerzési értékesítéssel foglalkozó részleg élére, emellett a marketing-tevékenység irányítására.

0

Máris több Intel-alapú Mac fogy mint PowerPC processzoros

2006. április 20. 09:29

Tegnap este tette közzé első negyedéves eredményeit az Apple, a vállalat bevétele elmaradt a várakozásoktól, de a nyeresége felülmúlta az előrejelzéseket. Ismét az iPodok álltak az érdeklődés középpontjában, de jól fogytak az Intel-alapú Mac számítógépek is, amelyekből máris többet értékesít a vállalat, mint a PowerPC processzoros konfigurációkból.

0

Erősen teljesített a Yahoo!

2006. április 19. 15:38

[The Wall Street Journal] Kedvezően értékelte a piac a Yahoo! gyorsjelentését, miután a vállalat közölte, első negyedéves forgalma több mint 34 százalékkal emelkedett az előző évihez képest, és meghaladta a negyedik negyedéves bevételt is. A tőzsdén kívüli kereskedésben a vállalat papírjai 6,1 százalékot erősödtek. A pozitív reakció talán betudható annak is, hogy a negyedik negyedéves eredményekkel még csalódást okozott a vállalat.

0

Több száz évig tárolják az adatokat a Kodak új CD-lemezei

2006. április 19. 13:04

Az adatok tárolására közkedvelten használt fényes korongok élettartama legfeljebb néhány év, figyelmeztetett januárban az IBM Deutschland fizikusa és tárolási szakértője, Kurt Gerecke. A Kodak és a KPM Media most válaszul olyan CD- és DVD-lemezeket dob piacra, melyek élettartama elérheti a 100-300 évet is.

0

Megérkeztek az ultraalacsony feszültségű Core Solo processzorok

2006. április 19. 12:12

[Clubic.com] Az Intel a pekingi Intel Developer Forum rendezvényen mutatta be első ULV (Ultra Low Voltage, ultraalacsony feszültségű) Core Solo processzorait: a rendkívül energiatakarékos, ultrahordozható noteszgépekbe, illetve UMPC számítógépekbe szánt egymagos Core processzorokból rögtön két modellt dob piacra a vállalat.

0

Nyáron kerül piacra a tengerentúlon a Fujitsu Siemens Computers ultrakönnyű noteszgépe

2006. április 19. 11:00

Észak-Amerikában is bemutatkozott a Fujitsu exkluzív, vállalatvezetők számára készített Q-sorozatú noteszgépe, a pillekönnyű, ultrahordozható Q2010 számítógép. Az egyelőre be sem jelentett egymagos, alacsony feszültségű, 1,2 GHz-es Core Solo processzort tartalmazó, egy hüvelyknél is vékonyabb noteszgép ára 2 ezer dollár körül várható, de az ár a nyári megjelenésig még változhat.

0

Mobilizálja legerősebb grafikus chipjét az NVIDIA

2006. április 19. 10:04

Az NVIDIA bemutatta legerősebb grafikus processzorának mobil változatát. A GeForce Go 7900 GTX és GS lapkákat a vállalat kifejezetten játékra ajánlja, elsősorban olyan noteszgépekbe, amelyek nagy méretű és felbontású kijelzővel vannak felszerelve.

0

A hálózati berendezéseket gyártó részleg húzta le a Motorola nyereségét

2006. április 19. 08:45

A Motorola tegnap hozta nyilvánosságra első negyedéves pénzügyi eredményeit. Noha a vállalat által értékesített mobiltelefonok száma meredeken emelkedett, a nyereség mégis csökkent, ugyanis a hálózati berendezéseket szállító részleg igen gyatrán teljesített az ázsiai térségben.

0

Egyszerűbben megosztható USB-s eszközökről álmodik az SMSC

2006. április 18. 15:08

[Engadget] Két gép között egyszerűen megosztható USB-s eszközökről álmodik az amerikai félvezetőgyártó SMSC: az első erre alkalmas lapkákkal szerelt USB-s elosztók akár már a nyár folyamán elérhetők lesznek. A MultiSwitch hubokba kötött USB-s eszközöket két számítógéphez lehet egyidőben csatlakoztatni, amelyek anélkül használhatják egyidőben a perifériákat, hogy a két gép bármilyen hálózatba lenne kötve egymással.

0

Amerikában is útjára indult a HD DVD

2006. április 18. 11:50

[TGDaily, HWSW] Bár egyelőre igen limitált példányszámban, de Japán után Észak-Amerikában is debütált a Toshiba következő generációs DVD-lejátszója, a HD-A1 HD DVD-lejátszó. A tömeges megjelenésre a híradások szerint még várni kell egy-két hetet, ahogyan az első lejátszható HD DVD-lemezek közül is csúszik néhány megjelenése.

0

Saját Linuxot szeretne az Oracle?

2006. április 18. 10:11

Az Oracle saját Linux-disztribúció piacra dobását tervezi és a vállalatnál felmerült a két legnagyobb linuxos cég egyikének felvásárlása is -- írta tegnapi számában a Financial Times. Az üzleti lapnak interjút adott az Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison, aki elmondta, a cége teljes szoftverportfoliót kíván kínálni az ügyfeleinek, az operációs rendszertől kezdve egészen az alkalmazásokig, mint legnagyobb riválisai, az IBM és a Microsoft, ez pedig leginkább linuxos alapokon képzelhető el.

0

Nagyobb, gyorsabb gepárdok a Seagate-től

2006. április 18. 10:00

[TGDaily] A Seagate bejelentette, hogy megkezdte az iparág első 3,5 hüvelykes, merőleges adatrögzítést alkalmazó merevlemezei szállítását. Az új gepárdok, a 15 ezres fordulatszámon működő Cheetah 15K.5 sorozat megduplázott kapacitással és jóval nagyobb adatátviteli sebességgel kecsegteti a rendszerépítőket.

0

Kanyarban az új Celeronok

2006. április 14. 14:04

Japánban állítólag már kaphatók az Intel vadonatúj, 65 nanométeres csíkszélességgel gyártott Celeron M processzorai, ami egyben előrevetíti a hivatalos bejelentés közeledtét is. Ha hihetünk a híreknek, hamarosan fellebben a fátyol a Celeron M 410, 420 és 430 chipekről, amelyek órajele rendre 1,46 GHz, 1,6 GHz és 1,73 GHz. Az 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmazó processzorok 533 MHz-es front side busszal járnak.

0

Externet ADSL már a Hungarotel területén is

2006. április 14. 12:40

Áprilistól a 32, 66, 68, 89 és 95-ös telefonkörzetben, azaz a Hungarotel területén élő mintegy 180 ezer telefon-előfizető számára is elérhető az Externet korlátlan szélessávú internetkapcsolata. A vállalat ebből az alkalomból április 30-ig bevezető akciót hirdet az új ADSL előfizetők, és azok számára, akik szolgáltatót kívánnak váltani.

0

Könnyű és vékony kijelző ultrahordozható noteszgépekhez

2006. április 14. 11:44

A Toshiba Matsushita Display Technology tavaly októberben mutatta be első diódás háttérvilágítású, mindössze 2,75 mm vékony -- legvékonyabb pontján csupán 2,55 mm mély --, 11,1 hüvelykes TFT-kijelzőjét. A vegyesvállalat most újabb mérföldkő elérését jelentette be, megkezdte 12,1 hüvelykes, szintén LED-es LCD-kijelzője sorozatgyártását.

0

Rekordot döntött a félvezetőipar forgalma tavaly

2006. április 14. 11:23

Tavaly a globális félvezetőpiac 235 milliárd dollárra duzzadt, ami új rekordot jelent az iparág történetében. Az előző csúcs 2000-ben volt, akkor a chipek forgalma 223 milliárd dollárt tett ki -- derül ki a Gartner most nyilvánosságra hozott adataiból. A félvezetőpiac 2004-hez képest 5,7 százalékkal bővült, ami elmarad a Gartner korábbi, 6,9 százalékos előrejelzésétől, mivel az elemzőcég utólag 220-ról 223 milliárdra módosította a 2004-es forgalmat.

0

Nagy tételben vásárolható percdíjak kisvállalkozóknak a Vodafone-tól

2006. április 14. 10:39

Új kisvállalkozói tarifacsomagot vezetett be mától a Vodafone Magyarország. A cég üzleti ügyfelei a Vodafone 1500 és 2500 tarifacsomagokkal előre vásárolhatnak perceket nagy tételben. A megvásárolt percek felhasználása a csoportba tartozó telefonszámok, a munkatársak között automatikusan, egyenlő arányban megoszlanak.

0

Továbbra is a Trend Micro védi az MSN Hotmailt

2006. április 14. 10:24

Meghosszabbította megállapodását az MSN Hotmail és a Trend Micro, amelynek értelmében továbbra is az utóbbi cég védi a 230 millió felhasználóval rendelkező e-mail szolgáltatónak.

0

Triplázott a Sony Ericsson

2006. április 14. 09:44

Csütörtökön tette közzé negyedéves eredményeit a Sony Ericsson, a világ ötödik legnagyobb mobiltelefon-gyártója közel háromszorosára növelte nyereségét és magabiztos piaci előrejelzést tett közzé. Kiemelkedő volt a kereslet a Walkman mobilok iránt.

0

Kisebbek, gyorsabbak, olcsóbbak lehetnek a Samsung új flash memóriamoduljai

2006. április 13. 15:41

[Clubic.com] A Samsung bejelentette, hogy olyan új technológiát fejlesztett ki a flash memóriamodulok összekapcsolására, mely nem csak az adott méret mellett elérhető kapacitás drasztikus növelésére alkalmas, de a memóriamodul adatátviteli teljesítményét is jelentősen megemelheti. Az új technikát várhatóan 2007-től alkalmazza termékeinél a koreai gyártó.

0

Csak eredeti Vistán használható az új grafikus felület, az Aero

2006. április 13. 14:43

Ha a Vista látványos Aero felhasználói felületét szeretnénk használni, nem mindegy melyik változatot vesszük meg az operációs rendszerből. Az új Windowsnak csak a Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate változatai tartalmazzák majd a vadonatúj kezelőfelületet, ráadásul a hírek szerint a Microsoft egy eredetiség-ellenőrzést is beiktatott az Aeróba, így az csak az eredeti szoftvereken jelenik meg.

0

Drágám, a PC-k összemennek!

2006. április 13. 13:06

[eWeek/HWSW] Az IDC előrejelzése szerint az elkövetkező három év során rohamosan teret nyernek majd az apró méretű small form factor (SFF) PC-k a vállalatoknál, a ma elterjedt minitorony-formátum pedig az évtized végére a kihalás szélére sodródik.

0

Megérkezett a Google saját online naptára, a Google Calendar

2006. április 13. 11:20

Újabb, fanatikus Google-gyűlölők által kellőképpen utálható, de igen hasznos szolgáltatást indított útjára a keresőóriás Google. A Google Calendar egy webes felületű, ingyenes naptárszolgáltatás, mely nem csak egyéni, személyes események felvitelét és menedzselését teszi lehetővé, hanem csoportok számára is lehetővé teszi a közös események kezelését, megtekintését. A személyes naptárak mellett publikus, bárki által látható naptárakat is létrehozhatunk. Google Calendar használatához nem szükséges Google Mail fiókkal rendelkeznünk.

0

Villámgyors internetezést biztosító adatkártya a Pannonnál

2006. április 12. 16:27

A Pannon mától, azaz április 12-től forgalmazza itthon azt a mobil adatkártyát, amely a jelenleg elérhető leggyorsabb adatátvitelt biztosíthatja a cég ügyfelei számára. Sajnos a villámgyors elérést biztosító HSDPA hálózati támogatást itthon egyelőre nem lehet igénybe venni: bár a hálózati tesztek jelenleg is zajlanak, amint azt Hajnal Gézától, a Pannon mobil adat és -üzletfejlesztési igazgatójától megtudtuk, a HSDPA-támogatás egyelőre csak bizonyos külföldi partnerhálózatokon vehető igénybe.

0

Tovább gyorsult a közkedvelt DivX kodek

2006. április 12. 15:36

Megjelent és a DivX Networks weboldaláról letölthető a közkedvelt DivX videotömörítő kodek legújabb változata. A legfrissebb, 6.2-es verzió elsősorban azoknak nyújthat újdonságokat, akik ezzel a tömörítési eljárással készítik el felvételeik, esetleg házi videóik archivált állományait.

0

Az MSN Messenger a legnépszerűbb azonnali üzenetküldő alkalmazás

2006. április 12. 13:55

[Clubic.com] A ComScore piackutató vállalat legfrissebb, tegnap publikált elemzése szerint -- februári adatokat figyelembe véve -- a Microsoft MSN Messenger azonnali üzenetküldő alkalmazása a legnépszerűbb az internetezők körében. Meglepő módon az európai netezők magasabb arányban favorizálják ezt a szoftvert a társalgásra, mint amerikai társaik.

0

A vártnál drágábbak a Nokia mobiltelefonok

2006. április 12. 11:15

A Nokia bejelentette, hogy az idei első negyedévben értékesített mobiltelefonjainak átlagos eladásai ára (ASP) a várt 99 euró helyett 103 euró volt, ebből a szempontból három negyedéve nem volt ilyen erős a cég termékmixe. A Reuters által megkérdezett elemzők 94-101 euró közötti átlagos eladási árat vártak. A jó hír nyomán a Nokia részvényeinek árfolyama több mint 4 százalékkal emelkedett és kétéves rekordot döntött.

0

Érkeznek az utolsó egymagos Opteronok

2006. április 12. 09:06

Az AMD bejelentette, hogy elérhetők Opteron 256 és 856 processzorai, minden bizonnyal ezek az utolsó egymagos szerverchipek a vállalat kínálatában. A kétprocesszoros és négy- vagy többprocesszoros rendszerekbe szánt lapkák már kaphatók, az egyutas gépekhez tervezett 156 jelű változat érkezése pedig egy hónapon belül esedékes. Mindhárom változat órajele 3 GHz.

0

Új keresési módszerrel kísérletezik a Google

2006. április 12. 08:27

[CNET News.com] A Google szerezte meg azt az ausztrál fiatalt, aki egy újszerű keresési módszer fejlesztésén dolgozott az elmúlt évben. A 26 éves Ori Allon a New South Wales Egyetem doktori hallgatójaként alkotta meg az Oriont, amely kiegészíti a jelenlegi keresőmotorokat, sokkal hatékonyabb munkát ígérve.

0

Összefog a Vodafone és az Invitel

2006. április 11. 15:29

Március utolsó napján megállapodást írt alá a vezetékes távközlési szolgáltatásokat nyújtó Invitel és a Vodafone, amelynek keretében az Invitel szolgáltatási területén ügyfelei számára a Vodafone szolgáltatásait értékesíti, elsősorban a területén működő vállalkozások számára.

0

Magyar nyelvű Live-val és támogatással érkezik hazánkba az Xbox 360 játékkonzol

2006. április 11. 14:27

Egymásnak ellentmondó időpontok láttak napvilágot az elmúlt napokban a külföldi médiában, melyek a Microsoft közép- és kelet-európai, illetve dél-amerikai Xbox 360 stratégiájára vonatkoztak. Egyes hírek szerint a redmondi óriás 2008 végéig, míg mások szerint 2007 végéig tervezi hivatalosan útjára indítani a konzolt ezekben a térségekben. A hírekben az Xbox európai fejét, Chris Lewist idézték.

0

Hangot is átvisz a HD-televízióra a GeCube videokártyákon lévő HDMI csatlakozó

2006. április 11. 13:19

A GeCube márkanevű videokártyákat fejlesztő és gyártó tajvani Info-Tek Corporation bemutatta első grafikus kártyáit, melyek az egyre népszerűbb HD-televíziókhoz nyújtanak komolyabb támogatást. A középkategóriás, ATI Radeon X1300 és X1600 grafikus vezérlővel szerelt kártyák a VGA-kimenet mellett kivételesen nem DVI, hanem HDMI-kimenettel rendelkeznek.

0

Virágzik a munkaállomás-piac

2006. április 11. 13:19

[xbit-labs] Tavaly több mint ötödével bővült a munkaállomás-piac, elsősorban a mobil munkaállomások terjedésének köszönhetően. A mobil munkaállomások olyan erős noteszgépek, amelyeket kifejezetten professzionális alkalmazások -- például tervezőszoftverek, multimédiás programok, szoftverfejlesztő eszközök -- futtatására optimalizáltak. A Jon Peddie Research jelentése szerint 2005-ben világszerte 2,089 millió munkaállomás talált gazdára, 22,6 százalékkal több mint 2004-ben. A mobil munkaállomások szegmensében a növekedés 72 százalékos volt. Az eladott rendszerek összértéke 18,4 százalékkal 5,3 milliárd dollárra nőtt.

0

Boltokban a TDK írható Blu-ray lemezei -- de hol vannak az írók és olvasók?

2006. április 11. 11:51

[News.com/HWSW] A japán TDK megkezdte első Blu-ray lemezei szállítását, melyek hamarosan feltűnnek az értékesítést végző partnereknél. Az első lemezek ára meglehetősen borsos a DVD-éhez képest, a nagyobb kapacitású üres lemezekért körülbelül annyit kell fizetni, mint egy-egy filmet is hordozó, eredeti DVD-lemezért.

0

Nemzetközi porondra készül az AAM

2006. április 11. 10:19

Nemzetközi terjeszkedésbe kezd az egyik legnagyobb független magyar vezetési és informatikai tanácsadónak számító AAM. A tavalyi évet közel 38 százalékos bevételnövekedéssel záró vállalatcsoport külföldön elsőként Romániában nyitott irodát.

0

Érkeznek a Toshiba merevlemezes, windowsos médialejátszói

2006. április 10. 15:03

[Engadget] A Toshiba még április folyamán elérhetővé teszi legújabb, merevlemezzel szerelt és Windows operációs rendszert, illetve médialejátszó alkalmazást futtató PMP készülékeit Japánban. Az S30 modell 30 gigabájtos, míg az S60V 60 gigabájtos kisméretű merevlemezt tartalmaz majd.

0

Az AMD sikerének titka

2006. április 10. 13:20

Rengeteg szó esik mostanában az Opteron, Athlon 64 vagy Turion 64 processzorok sikereiről, annál kevesebb viszont az ezt lehetővé tévő gyártástechnológiáról, amely kritikus jelentőségű az Intellel folytatott versenyben. A szégyellős AMD végre egy kis bepillantást engedett a színfalak mögé.

0

A processzorba építené a biztonságot az IBM

2006. április 10. 12:44

[News.com] Az IBM mérnökei olyan technológiát dolgoztak ki, amely segítségével a processzoron belül titkosítható az összes áthaladó adat, amelyek aztán így kerülnek tárolásra. Ez azt jelenti, hogy az adatok védettek az illetéktelen hozzáférések ellen, legyen szó akár a gép ellopásáról, akár hackertámadásról.

0

Biztonsági rés a HP nyomtatószoftverében

2006. április 10. 11:37

Két HP színes lézernyomtató segédprogramjai is olyan biztonsági rést rejtenek, amelyen keresztül támadók adatokat lophatnak el a számítógépekről -- figyelmeztette ügyfeleit a HP. A Color LaserJet 2500 és 4600 típusú printerekhez mellékelt Toolbox szoftver alapbeállítások mellett lehetővé teszi egy rosszindulatú felhasználó számára, hogy távolról és észrevétlenül fájlokat töltsön le a programot futtató windowsos gépről.

0

Elbocsátások a Sun szervertervező részlegénél

2006. április 10. 09:08

[News.com/HWSW] A Sun Microsystems megerősítette azokat az értesüléseket, amelyek szerint elbocsátaná SPARC-alapú szervereket tervező csapatának egy részét. A vállalat pénteki közleménye szerint költségcsökkentési céllal mintegy 200 dolgozónak mondanak fel, vagyis a leépítések után a részleg 7 százalékkal lesz karcsúbb.

0

Linuxra áll átt a finn védelmi minisztérium

2006. április 10. 08:38

A kritikus fontosságú folyamatfelügyeleti és dokumentumkezelői alkalmazásai, valamint üzenetküldő szolgáltatásai és Intranet portálja alapjául a SUSE Linux Enterprise Servert választott a finn védelmi minisztérium.

0

Hat különböző kitben lehet megvásárolni az Olympus E-330 tükörreflexes fényképezőgépét

2006. április 7. 15:13

Nem kevesebb mint hat különböző kitben teszi elérhetővé az első, Panasonic-kal közösen fejlesztett digitális tükörreflexes fényképezőgépét itthon az Olypmus. Az E-330 digitális szettek egyedi megoldásokat kínálnak, gyakorlatilag bármilyen alkalmazásra. Az egyes szettek kulcsfontosságú elemei természetesen az alap Olympus E-330 váz és a ZUIKO DIGITAL objektívek. A kitek 11-30 százalék közötti árkedvezményt nyújtanak a csomagban található termékek összeadott árához viszonyítva.

0

Önkormányzatok: van számítógép és internet, de nincsenek informatikával támogatott folyamatok

2006. április 7. 14:19

A GKI Gazdaságkutató a Synergon támogatásával 2005 végén felmérést végzett a magyarországi önkormányzatok körében, összesen 800 hivatal bevonásával. A felmérés a községi, a városi, a megyei jogú városi és a kerületi önkormányzatokra irányult azzal a céllal, hogy megismerjékaz informatikai és telekommunikációs eszközök használatát az önkormányzati hivatalokban.

0

A középvállalati szegmenstől reméli a növekedést az SAP

2006. április 7. 14:03

Az elkövetkező négy év során elsősorban a középvállalati szegmenstől reméli bevételeinek növekedését az SAP -- mondta Henning Kagermann elnök-vezérigazgató. A 2500 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek jelenleg az SAP forgalmának kevesebb mint harmadát adják, 2010-re a vállalat ezt szeretné 40-45 százalékra növelni, ezért e szegmens számára dedikált megoldásokat fejlesztenek majd.

0

Tovább bővíti plazmapanelgyártó kapacitását a Samsung és a Hitachi

2006. április 7. 10:23

[Clubic.com] A koreai Samsung és a japán Hitachi szinte vállvetve jelentette be, hogy újabb dollármilliókat fektet plazmapanelgyártó üzemeibe. A Samsung 751 millió dollárból bővíti újabb gyártósorral Ulsanban található üzemét, melyen 106 cm-es, azaz 42 hüvelykes palzmapaneleket készítenek majd el. A Samsung reményei szerint a gyártókapacitás így évi 3 millió darabbal 7,3 millió darabra növekedhet.

0

Április végén érkeznek a D-Link következő generációs Wi-Fi berendezései

2006. április 6. 15:51

[Clubic.com] A D-Link bejelentette, hogy április végén jelennek meg a vállalat kínálatában az első következő generációs, 802.11n szabványtervezetre épített vezeték nélküli hálózati berendezések. Az úgynevezett MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológia jóval nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé majd ezeknél az eszközöknél, mint amennyi a jelenlegi 802.11g szabványnak megfelelő eszközökkel elérhető.

0

Érkezik az IBM új adatbáziskezelője, a Viper

2006. április 6. 14:01

Az IBM várhatóan ma adja ki a DB2 adatbázis legújabb változatának, a Vipernek az előzetesét, amely ingyen letölthető és kipróbálható. A szoftver gyakorlatilag release candidate állapotú, vagyis közel végleges kódot ad ki a Nagy Kék annak érdekében, hogy az ügyfelek kipróbálhassák a képességeit. A végleges Vipert a nyár elejére ígéri az IBM.

0

ASP.NET-alapú hoszting az Interware-nél

2006. április 6. 11:36

Az Interware április 5-től Windows Server 2003 operációs rendszeren is elérhetővé teszi hoszting-szolgáltatási kínálatát. A Microsoft Magyarországgal kötött stratégiai együttműködés keretében mind dedikált, mind több tárhely-bérlő között megosztott formában elérhető új szolgáltatás lehetővé teszi az ASP.NET-alapú dinamikus weblapok és az SQL Server 2005 adatbázis használatát is.

0

Százmilliárdos bevételről álmodik a Dell

2006. április 6. 11:17

Ázsiai és európai terjeszkedésével a Dell közel megduplázhatja forgalmát, amely így hamarosan elérheti akár a 100 milliárd dollárt is -- mondta egy interjúban Kevin Rollins elnök-vezérigazgató, ám arról nem beszélt, mikorra kívánják elérni a bűvös összeget.

0

A meghajtók hiánya is hátráltatja a Linux terjedését

2006. április 6. 09:55

[News.com/HWSW] A LinuxWorld Conference and Expo kerekasztal-beszélgetésén résztvevő szakértők szerint a hardvercégeknek bele kell húzniuk, hogy termékeiket Linux-kompatibilissé tegyék, vagyis hogy időben kiadják a szükséges meghajtóprogramokat. Ez nagyban elősegítheti a nyílt forrású operációs rendszer terjedését az asztali gépeken.

0

Szabványosításra került a Microsoft VC-1 videotömörítési technológiája

2006. április 5. 13:09

[Clubic.com] Kész a hódításra a Microsoft VC-1 kodekje: a korábban VC-9 néven emlegetett, Windows Media Video 9-ből kifejlesztett videotömörítési technológiát tegnap végül szabványosította a Society of Motion Picture and Television Engineers (SMPTE) testülete. A döntés igen nehéz szülés volt, a Microsoft 2003 szeptemberében nyújtotta be szabványosítási kérelmét.

0

A vállalati megfelelési megoldások terén erősített az SAP

2006. április 5. 12:19

Az SAP AG bejelentette a vállalatközi megfelelési megoldások piacán vezető pozícióval rendelkező Virsa Systems Inc felvásárlását. A két vállalat korábban is szoros partneri kapcsolatokat ápolt és az SAP viszonteladója volt egyes Virsa-termékeknek. Az akvizíció bejelentésére a Virsa Simplify címmel megrendezett 2006-os ügyfélkonferenciáján, Las Vegasban került sor. A készpénzes végrehajtott tranzakció feltételeit nem hozták nyilvánosságra.

0

Az autóverseny szerelmeseihez szól a Vertu limitált sorozatú mobiltelefonja

2006. április 5. 11:14

[HWSW, Engadget] A luxustelefonokat gyártó Nokia-leányvállalat, a Vertu újabb, ezúttal az autóversenyzés szerelmeseinek készített exkluzív mobiltelefonokokat dob piacra. A limitált példányszámban, mindössze ezer darabban készülő Racetrack Legends sorozatból hat különböző kivitel lát napvilágot. A Nokia fődesignere, Frank Nuovo, aki 16 éven keresztül felelt a mobiltelefonok formavilágáért, mostantól kizárólag az exkluzív Vertu készülékekkel foglalkozik majd.

0

Egymilliárd fonttal rövidítették meg a brit zeneipart a fájlcserélők

2006. április 5. 10:55

[News.com/HWSW] A brit zeneiparnak az elmúlt három évben több mint 1 milliárd fontba (381 milliárd forintba) került a fájlcsere -- állítja a British Phonographic Industry (BPI). Összehasonlításképp: a MAHASZ által közzétett adatok szerint 2005-ben Magyarországon a hanghordozó-eladások 10,66 milliárd forintot tettek ki, szemben a 2004-es 12,25 milliárd forinttal.

0

Jön a Sony Ericsson nyolcadik Walkman zenetelefonja

2006. április 4. 17:07

Megszületett a Sony Ericsson nyolcadik zenetelefonja: a W800i örökségének továbbvitelére megszületett -- a vállalat nemrég a W810i megjelenésével nyugdíjazta a W800-at -- W700 Walkman-telefon teljesen megfelel a W800-nak, annyi különbséggel, hogy a narancs-fehér kivitel mellett Titanium Gold színben is elérhető lesz, illetve a fél gigabájtos memóriakártya helyett 256 megabájtosat mellékel a telefonhoz a Sony Ericsson.

0

Lendületesen nő az alkalmazás-gyorsítók piaca

2006. április 4. 11:30

Tavaly 36 százalékkal 1,2 milliárd dollárra nőtt az alkalmazás-gyorsítók piaca -- adta hírül tegnap a Gartner. Az alkalmazás-gyorsítók olyan, többnyire szoftverből és hardverből álló megoldások, amelyek a webes alkalmazások elérését, működését, rendelkezésre állását javítják, ehhez olyan technológiákat igénybe véve, mint a cache-elés, a tömörítés, a protokoll-optimalizálás, vagy éppen az XML-feldolgozás, a titkosítás és a hitelesítés hardveres gyorsítása. Az első cégek, amelyek a webalkalmazások gyorsításával kezdtek foglalkozni, a 90-es években jelentek meg a piacon, azóta sokukat már bekebelezte valamelyik hálózati eszközöket gyártó óriás, például a Juniper vagy a Cisco.

0

Nagy-Britanniában készül Európa legerősebb szuperszámítógépe

2006. április 4. 09:34

A brit kormányzat 52 millió fontot kíván egy új szuperszámítógép létrehozására költeni, a tervek szerint a Hector (High-End Computing Terascale Resource) fantázianevű konfiguráció teljesítménye eléri majd a 100 teraFLOPS-ot (billió lebegőpontos művelet másodpercenként), ezzel Európa leggyorsabb számítógépe lehet. A kontinensen található legnagyobb teljesítményű szupergép jelenleg a németországi Jülich tudományos kutatóintézetben található JUBL, amely másodpercenként 45,6 billió művelet végrehajtására képes.

0

Mobil lesz a Novell GroupWise

2006. április 3. 14:35

A Novell a BrainShare konferencián bejelentette, hogy együttműködik az Intellisync és a Research in Motion cégekkel annak érdekében, hogy a GroupWise csoportmunka-megoldása a lehető legtöbb mobil eszközzel együttműködjön.

0

Percdíjas ADSL a T-Online-tól

2006. április 3. 12:24

Mától új ADSL-szolgáltatásokkal bővült a T-Online termékportfoliója. A kínálatban megjelent az időalapú hozzáférés két változata, melyek elsősorban az alkalmi netezőknek kedvezhetnek a magasabb havidíjú, de időben korlátlan csomagokkal szemben. A T-Online kábelnetes portfóliója is kiegészült egy alacsony havidíjas, belépő szintű csomaggal, a Kábelnet Lighttal.

0

Koreában már előfizetők is tesztelhetik a WiBro szolgáltatást

2006. április 3. 11:17

A Samsung Electronics bejelentette, hogy megállapodást kötött Dél-Korea legnagyobb mobilszolgáltatójával, a Korea Telecommal a kísérleti jellegű WiBRO (wireless broadband) szolgáltatás elindításáról. A WiBRO egy olyan új technológia, amely vezeték nélkül hálózaton, szélessávon továbbíthat nagy távolságra hangot, adatot és videót, illetve videótelefonálhatunk, vagy multimédiás üzeneteket küldhetünk a segítségével.

0

Hatórás üzemidőt biztosító univerzális notebook-akkumulátor az APC-től

2006. április 3. 09:23

Az American Power Conversion (APC) egy új, akár hatórás üzemidőt is biztosító univerzális notebook-akkumulátorral bővítette termékcsaládját. Az univerzális laptop-akkumulátort feszültségválasztó kapcsolóval és a rendelkezésre álló kapacitást jelző LED-ekkel is ellátták. A termék az APC szerint ideális hosszú üzleti utakra vagy a laptop akkumulátorának töltésére, amikor hálózati áram nem áll rendelkezésre.

0

Leválasztja memóriagyártó részlegét az Infineon

2006. április 3. 09:01

Az Infineon Technologies AG bejelentette, hogy a vártnál korábban, már május 1-ére önálló vállalattá szervezi memóriagyártó részlegét, amelynek részvényeit később a tőzsdére is bevezetik, bár egyelőre nem tudni hogy melyikre.