Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 7. 13:10

Újra életre kel az ELSA?

A Tajvanon jelenleg is zajló Computex kiállításon az a hír járja, hogy az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert Albatron hamarosan felvásárolja az AOpen videokártyákat gyártó részlegét és tárgyalásokat folytat a legendás ELSA megszerzéséről is. E két lépéssel az Albatron jelentősen növelhetné befolyását a grafikus kártyák piacán és komoly európai terjeszkedésbe foghat, az ELSA márkanév ugyanis még mindig jól cseng ezen a kontinensen.

[HWSW] A Tajvanon jelenleg is zajló Computex kiállításon az a hír járja, hogy az alaplapjairól és grafikus kártyáiról ismert Albatron hamarosan felvásárolja az AOpen videokártyákat gyártó részlegét és tárgyalásokat folytat a legendás ELSA megszerzéséről is. E két lépéssel az Albatron jelentősen növelhetné befolyását a grafikus kártyák piacán és komoly európai terjeszkedésbe foghat, az ELSA márkanév ugyanis még mindig jól cseng ezen a kontinensen.

Amint az ismert, az ELSA AG kommunikációs eszközöket, videokártyákat és megjelenítőket forgalmazott, és a professzionális felhasználóknak szánt, NVIDIA chipes grafikus kártyák kizárólagos gyártója volt kontinensünkön. A német vállalat feje felett azonban 2002 elején gyülekezni kezdtek a felhők, ekkor derült fény arra, hogy a látszólag viruló részvénytársaság komoly pénzügyi nehézségekkel küszködik.

2003 februárjában aztán a hitelező bankok beszüntették a további hitelek folyósítását, és minthogy a kintlévő hitelek visszafizetésére a cégnek nem volt fedezete, a vállalat működése nem volt tovább finanszírozható, így az ELSA AG májusban csődöt jelentett. A megbukott nagyvállalat romjaiból Neue ELSA GmbH néven született új vállalkozás. Az új ELSA azonban -- sem a méretét és célpiacát, sem pedig az elismertségét tekintve nem vetekedhet elődjével. Az új ELSA kizárólag Németországban, Ausztriában és Svájcban, illetőleg Japánban forgalmazza termékeit.

Míg az ELSA korábban az NVIDIA kiemelt partnereként működött, az újjáalakult vállalat már az ATI-val lépett stratégiai szövetségre és jelenleg a kanadai cég professzionális FireGL és otthoni, multimédiás felhasználásra tervezett Radeon chipjein alapuló megoldásokat forgalmaz, utóbbiakat továbbra is az egykoron szebb napokat látott Gladiac márkanéven. Ezek remekül kiegészítenék az Albatron termékkínálatát, a tajvani cég ugyanis jelenleg kizárólag NVIDIA-chipes videokártyákat árul.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról