Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 20. 14:08

Nagyobb sávszélességen a hazai főiskolák, egyetemek, tudományos intézetek

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben (NIIFI) ma reggel 6 órakor, a New York-i globális kapcsolódási pont üzembehelyezésével egy időben megtörtént a GÉANT-2 hálózat budapesti elosztó pontjának üzembeállítása. A magyar tudományos élet szereplői számára a GÉANT-2 ugyanolyan feltételeket teremt, mint amilyenekkel a világ legfejlettebb országainak tudományos intézményei rendelkeznek.

[HWSW] A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézetben (NIIFI) ma reggel 6 órakor, a New York-i globális kapcsolódási pont üzembehelyezésével egy időben megtörtént a GÉANT-2 hálózat budapesti elosztó pontjának üzembeállítása. A magyar tudományos élet szereplői számára a GÉANT-2 ugyanolyan feltételeket teremt, mint amilyenekkel a világ legfejlettebb országainak tudományos intézményei rendelkeznek.

Az EU által támogatott GÉANT-2 egy összesen mintegy 500 Gbps sávszélességű hálózat, amely az internetkapcsolat biztosítása mellett lehetővé teszi a főiskolák, egyetemek, tudományos intézetek közvetlen összekapcsolását és információátvitelét is. A hálózat összesen 34 országra terjed ki és a világ számos más régióját is eléri, kielégítve a nemzetközi tudományos kapcsolatok legmagasabb igényeit. Alkalmazásával a Föld különböző pontjain működő kutatási centrumok tudósai úgy működhetnek együtt, mintha azonos helyen dolgoznának.

A GÉANT-2 a fizika, kémia, biológia, csillagászat, meteorológia, környezettudományok, orvostudományok és más kutatási területek különböző földrajzi régiókban tevékenykedő művelői között olyan információátadási lehetőséget biztosít, mely korábban elképzelhetetlen volt. Sok ezer kilométerre elhelyezkedő műszereket úgy használhatnak a tudósok, mintha ott állnának előttük, az egymástól távol dolgozó kutatók közös munkáikat úgy végezhetik, mintha ugyanabban a szobában ülnének, a távoli információkhoz úgy juthatnak hozzá, mintha azokat saját számítógépükön lennének.

A GÉANT-2 hálózat Európa érintett országainak mintegy felét lefedő központi szegmense (Nagy-Britanniától Olaszországig, Portugáliától Csehországig) ugyancsak e hónapban áll üzembe, majd ezeket követi a további csomópontok üzembe helyezése. 2006 második felére a GÉANT-2 végleg átveszi a GÉANT-1 hálózat helyét és szerepét. Magyarország esetében ez már be is következett, ugyanis a GÉANT-2 csomópont üzembe helyezésével egyszerre leállt a korábbi, GÉANT-1 jelű hálózattal kiépített kapcsolat és a magyarországi kutató-fejlesztő intézetek és egyetemek teljes nemzetközi adatforgalma már az új hálózaton keresztül zajlik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.