Szerző: Bodnár Ádám

2006. június 20. 11:39

Jobb Wi-Fi támogatást ígér az új Linux kernel

Vasárnap megjelent a Linux kernel legújabb stabil változata, amely a 2.6.17 verziószámot viseli. A rendszermag legfontosabb újdonságai között található az eddiginél jobb Wi-Fi támogatás, amelynek köszönhetően a szabad operációs rendszer egyre több noteszgépen lett vagy lesz egyszerűen használható. A 2.6.17-es kernel többek között már natívan támogatja a Broadcom 4300-es sorozatú Wi-Fi chipjeit, amelyeket számos Dell és HP noteszgépben meg lehet találni, illetve a legújabb Apple iMacben, Mac miniben, valamint a MacBookban és a MacBook Próban is.

[HWSW] Vasárnap megjelent a Linux kernel legújabb stabil változata, amely a 2.6.17 verziószámot viseli. A rendszermag legfontosabb újdonságai között található az eddiginél jobb Wi-Fi támogatás, amelynek köszönhetően a szabad operációs rendszer egyre több noteszgépen lett vagy lesz egyszerűen használható. A 2.6.17-es kernel többek között már natívan támogatja a Broadcom 4300-es sorozatú Wi-Fi chipjeit, amelyeket számos Dell és HP noteszgépben meg lehet találni, illetve a legújabb Apple iMacben, Mac miniben, valamint a MacBookban és a MacBook Próban is.

A támogatást a szintén most a kernelbe került Softmac megjelenése tette lehetővé. A Softmac egy szoftveres MAC-réteg, amely a Wi-Fi protokollokat nem hardveresen kezelő vezérlőchipek számára teszi lehetővé a működést Linux alatt. Ez a lépés azért fontos, mert a jelenleg piacon levő Linux-disztribúciók jobbára csak az Intel és Lucent chipes vezeték nélküli hálózati vezérlőkhöz biztosítanak natív támogatást. A Wi-Fi terén történt további fontos fejlesztés a 2.6.17-es kernelben a Cisco LEAP (Lightweight Extensible Authentication Protocol) támogatása.

Az új Linux kernel már automatikusan felismeri és támogatja az SMP-környezeteket, beleértve a többmagos processzorra épülő rendszereket is, akár asztali, akár szerver-környezetben. Jelentős fejlesztések történtek még az operációs rendszer által használt Ext3 fájlrendszerben, amely már képes egyszerre több blokk lemezre írását és olvasását elvégezni, amelynek köszönhetően akár 50 százalékkal is növekedhet a lemezkezelés sebessége.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról